Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / ΕΣΥ / ΠΟΕΔΗΝ: Παναττική στάση εργασίας στις 13 Φεβρουαρίου για τα ΒΑΕ

ΠΟΕΔΗΝ: Παναττική στάση εργασίας στις 13 Φεβρουαρίου για τα ΒΑΕ

Με ανακοίνωσή της, η ΠΟΕΔΗΝ προκήρυξε παναττική στάση εργασίας για την Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου, με αφορμή τη μη ένταξη των επαγγελματιών Υγείας στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει:

«Στο Γενικό Συμβούλιο αποφασίσαμε την προκήρυξη Παναττικής Στάσης Εργασίας για τα Σωματεία-Μέλη, την Πέμπτη 13/2/2020, ώρες 07:00 – 11:00, και συγκέντρωση στις 08:00 έξω από το Υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29).

Ζητήσαμε συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας και, τελικά, μας είδε η Γενική Γραμματέας με υπηρεσιακούς παράγοντες. Μας ξεκαθάρισε ότι, στο υπό ψήφιση Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο, δεν προτίθενται να περάσουν διάταξη για την ένταξή μας στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Τώρα που όλη η κοινωνία στέκεται με σεβασμό στους επαγγελματίες Υγείας – Πρόνοιας, με τον κίνδυνο εμφάνισης κρουσμάτων κορονοϊού, την εποχική γρίπη να είναι σε έξαρση με τους Νοσηλευτές και άλλους εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή με 700 ευρώ το μήνα, η Κυβέρνηση αρνείται το αυτονόητο: την ένταξή μας στα ΒΑΕ για τα επαγγέλματα που ήδη ο ΕΦΚΑ αναγνωρίζει ως ΒΑΕ.

Πώς μπορεί να λέμε ότι είμαστε Κράτος Δικαίου, όταν οι Νοσηλευτές που προέρχονται από το ΙΚΑ (τώρα ΕΦΚΑ) είναι ενταγμένοι στα ΒΑΕ, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των Νοσηλευτών που προέρχονται από ασφαλιστικό φορέα το Δημόσιο (τώρα ΕΦΚΑ) δεν είναι;

Χορτάσαμε διαχρονικά τα λόγια των Κυβερνήσεων ότι αναγνωρίζουν το δίκαιο αίτημά μας. Με “λόγια συμπάθειας δεν επανέρχεται η υγεία των 3000 υπαλλήλων της Δημόσιας Υγείας που πάσχουν από σοβαρά προβλήματα υγείας (καρκίνο, αυτοάνοσα κ.ά.), ούτε γίνονται καλά οι χιλιάδες νοσηλευτές που πάσχουν από μυοσκελετικά προβλήματα.

…Στο Νομοσχέδιο που προωθείται προς ψήφιση στη Βουλή ζητάμε να συμπεριληφθεί διάταξη ένταξής μας στα ΒΑΕ, χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση».

Check Also

Ανισότητες στον καρκίνο: Ένα σοβαρό διεθνές και ευρωπαϊκό πρόβλημα δημόσιας υγείας

Σύμφωνα με δημοσίευση του Lancet Public Health πριν λίγες ημέρες, οι τελευταίες εκτιμήσεις του IARC …