Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Η προβλεψιμότητα είναι το “φάρμακο” της υγείας

Η προβλεψιμότητα είναι το “φάρμακο” της υγείας

Το πρόβλημα της φαρμακευτικής πολιτικής στη χώρα μας το έθεσε με πολύ απλά λόγια ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με τους επικεφαλής της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων: το περιβάλλον είναι σύνθετο, οι ασθενείς πρέπει να έχουν πρόσβαση σε γενόσημα και καινοτόμα φάρμακα στην καλύτερη δυνατή τιμή, αλλά παράλληλα η καινοτομία πρέπει να στηρίζεται, παρέχοντας στις εταιρείες που επενδύουν σε αυτήν την απαραίτητη προβλεψιμότητα.

Η “προβλεψιμότητα” είναι η λέξη-κλειδί και αφορά όλα τα κομμάτια του παζλ που συνθέτουν την εικόνα της φαρμακευτικής πολιτικής στη χώρα. Η τεράστια αργοπορία στον εκσυγχρονισμό του συστήματος προκάλεσε την αδυναμία καταγραφής των πραγματικών αναγκών, οδηγώντας σε ανεπαρκείς προϋπολογισμούς, καθώς είναι αδύνατον να προβλέψεις όταν δεν γνωρίζεις.

Οι ανεπαρκείς προϋπολογισμοί δεν μπορούν, φυσικά, να καλύψουν τις ανάγκες, και δη τις καινοτόμες θεραπείες, με αποτέλεσμα καθυστερήσεις στην εισαγωγή, στην αποζημίωση και, τελικά, στην πρόσβαση των ασθενών σε αυτές – γεγονός που επηρεάζει την προβλεψιμότητα των τελευταίων στη διαχείριση της πάθησής τους.

Όταν τελικά οι θεραπείες φτάσουν στην Ελλάδα, υπάρχει αδυναμία κάλυψής τους από το κράτος, γεγονός που οδηγεί σε μέτρα όπως οι υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές από τις φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες καλούνται να κλείσουν τις τρύπες του κρατικού προϋπολογισμού με υπέρογκα ποσά, επηρεάζοντας τη δική τους προβλεψιμότητα. Και αυτή η αδυναμία προβλεψιμότητας των τελευταίων, οδηγεί σε αναγκαστικό περιορισμό των επενδύσεων και της ανάπτυξής τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον τομέα της υγείας και την ελληνική οικονομία γενικότερα.

Όλοι οι φορείς του φαρμάκου στη χώρα μας (ΣΦΕΕ, ΠΕΦ, PIF) συμφωνούν ακράδαντα ότι στο επίκεντρο είναι οι ασθενείς. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία μπορεί να προσφέρει ποιοτικά γενόσημα φάρμακα, εξοικονομώντας παράλληλα πόρους στο σύστημα, ώστε αυτοί να επενδυθούν στην καινοτομία, και να μπορέσουν οι πολυεθνικές εταιρείες να δώσουν λύσεις στις ακάλυπτες ανάγκες των ασθενών. Όλοι, για να μπορέσουν να επιτελέσουν τον στόχο τους, χρειάζονται την προβλεψιμότητα.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε σε πρόσφατη εκδήλωση ότι όλες οι εταιρείες, ελληνικές και πολυεθνικές, “είναι παιδιά μου” και ότι όλοι μαζί, κυβέρνηση και φορείς, στοχεύουν αποκλειστικά και μόνο στην υγεία των πολιτών. Είναι σημαντικό να προχωρήσουν άμεσα όλες οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στον τομέα του φαρμάκου, ώστε να εξασφαλιστεί η προβλεψιμότητα και να μπορούν όλα τα μέλη της “οικογένειας” να αναπτυχθούν υγιώς προς όφελος των ασθενών.

Του Θεόδουλου Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος

Check Also

Γεωργιάδης: Σκέψεις για δοκιμαστική εφαρμογή A.I. συστήματος διαλογής σε ελληνικό νοσοκομείο

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε για την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει για έλεγχο της …