Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / ΕΣΥ / Απογευματινά χειρουργεία: Κινητοποιήσεις σήμερα από τους υγειονομικούς

Απογευματινά χειρουργεία: Κινητοποιήσεις σήμερα από τους υγειονομικούς

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν σήμερα η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), έχοντας προκηρύξει 3ωρη στάση εργασίας, από τις 12:00 έως τις 15:00, και συγκέντρωση στις 13:30 στο Υπουργείο Υγείας. Παράλληλα ετοιμάζονται να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη ζητώντας την ακύρωση της υπουργικής απόφασης για τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή, η οποία δίνει επιπρόσθετα και τη δυνατότητα σε γιατρούς του ΕΣΥ να εργαστούν ιδιωτικά.

«Με τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία και την κατάργηση της αποκλειστικής απασχόλησης στους γιατρούς του ΕΣΥ, οι οποίοι θα μπορούν πλέον θα μπορούν να ασκούν και ιδιωτικό έργο, γίνεται ένα άλμα στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της επιχειρηματικής εμπορευματικής λειτουργίας του κατ’ όνομα πια μόνο “δημόσιου” νοσοκομείου», αναφέρει η ΟΕΝΓΕ.

Οι υγειονομικοί τονίζουν, δε, ότι για να μειωθούν οι μακροχρόνιες λίστες αναμονής και οι ασθενείς να χειρουργούνται έγκαιρα στο ΕΣΥ, η κυβέρνηση θα μπορούσε να προσλάβει όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό που απαιτείται για να αξιοποιηθούν και οι αχρησιμοποίητες αίθουσες.

Όπως σημειώνουν, το 40% των χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστές λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και ιατρών (κυρίως αναισθησιολόγων), εκτοξεύοντας τον χρόνο αναμονής για χειρουργείο σε πάνω από δύο χρόνια.

Στη σημερινή στάση εργασίας θα συμμετάσχει και η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), σύμφωνα με σχετική ανακοίνωσή της.

Check Also

Υπουργείο Υγείας για Μονάδα Βραχυθεραπείας του «Αλεξάνδρα»: Καμία διακοπή στη θεραπεία των ασθενών – Μηδενική η αναμονή

Με αφορμή το δημοσίευμα της εφημερίδας «Αυγή», με τίτλο «Κλείνουν τη μοναδική δημόσια Μονάδα Βραχυθεραπείας …