Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / ΕΣΥ / Απογευματινά χειρουργεία: Πρεμιέρα σήμερα στη Θεσσαλονίκη με ενστάσεις από τον ΙΣΘ

Απογευματινά χειρουργεία: Πρεμιέρα σήμερα στη Θεσσαλονίκη με ενστάσεις από τον ΙΣΘ

Πρεμιέρα κάνει σήμερα ο θεσμός των απογευματινών χειρουργείων, με τα πρώτα να γίνονται στις 16:00 το απόγευμα στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης “Παπαγεωργίου” και στις 17:00 στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης “ΑΧΕΠΑ”, παρουσία του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και του υφυπουργού Υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους.

O Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) με επιστολή του προς το υπουργείο Υγείας, εκφράζει τις επιφυλάξεις του για το εγχείρημα, τονίζοντας πως, υπό τις παρούσες συνθήκες η λειτουργία του ΕΣΥ με χειρουργεία είναι άκρως προβληματική.

“Η κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας καθημερινά καθίσταται προβληματικότερη. Οι αποχωρήσεις γιατρών λόγω συνταξιοδοτήσεων, υπερεργασίας και χαμηλών αμοιβών είναι καθημερινές. Θέσεις γιατρών ΕΣΥ που προκηρύσσονται δεν πληρούνται και βγαίνουν άγονες καθώς οι νέοι γιατροί υπό τις παρούσες συνθήκες εργασίας στο ΕΣΥ αναζητούν εργασία στο εξωτερικό. Ειδικότερα στην περιοχή της Θεσσαλονίκης πρέπει να επισημάνουμε την υποστελέχωση των αναισθησιολογικών τμημάτων των νοσοκομείων όπου οι γιατροί εργάζονται σε συνθήκες «burnout» με ότι αυτό συνεπάγεται, προκειμένου να καλύψουν τις βασικές ανάγκες λειτουργίας των νοσοκομείων (επείγοντα χειρουργεία κλπ)», τονίζει ο ΙΣΘ.

Όπως επισημαίνουν οι γιατροί, «την κατάσταση επιδεινώνει και η ιδιαιτερότητα των νοσοκομείων Θεσσαλονίκης συγκριτικά με αυτά των Αθηνών όπου ελλείψει ειδικών νοσοκομείων, κατά τις γενικές εφημερίες τους αυτά να δέχονται όλα τα περιστατικά (Παιδιατρικά, Μαιευτικά και Ορθοπεδικά). Επίσης οι πρόσφατες αποφάσεις των διοικήσεων των υγειονομικών περιφερειών για μετακινήσεις γιατρών του παθολογικού τομέα, σε δομές εκτός νοσοκομείου όπου εργάζονται, δημιουργεί μεγάλη δυσλειτουργία στα τμήματα που υπηρετούν και φυσικά διαταράσσει τον οικογενειακό προγραμματισμό τους. Οι δε συνθήκες κάτω από τις οποίες γίνεται αυτή η μετακίνηση (χαμηλές αποζημιώσεις διανυκτερεύσεων, μετακίνηση με ΚΤΕΛ κλπ) δεν συνάδουν με το επίπεδο των γιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Και καταλήγουν: «Υπό αυτές τις συνθήκες η εξαγγελθείσα λειτουργία του ΕΣΥ με χειρουργεία τις απογευματινές ώρες (αυτονόητη για τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες) καθίσταται άκρως προβληματική. Κατά την άποψη μας, πολλά βήματα πρέπει να γίνουν ώστε το εγχείρημα αυτό να μπορεί να έχει επιτυχή έκβαση προς το συμφέρον των ασθενών. Απαραίτητη δε προϋπόθεση θεωρούμε πως πρέπει να είναι οι προσλήψεις νέου προσωπικού στα νοσοκομεία μετά από εξορθολογισμό των αμοιβών σε επίπεδα χωρών με ανάλογο ΑΕΠ της Ελλάδος. Η δε ελεύθερη επιλογή γιατρού από τον ασθενή, στην οποία όλοι πιστεύουμε, προκειμένου να γίνει πράξη θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής όλων των γιατρών (ιδιωτικού και δημοσίου τομέα) σε αυτή τη μεγάλη θεσμική αλλαγή λειτουργίας των νοσοκομείων».

Check Also

Περιοδεία Γεωργιάδη σε Δυτική Μακεδονία: Πρώτες στάσεις Κοζάνη και Γρεβενά

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης ξεκίνησε στις 9 Μαΐου την τριήμερη περιοδεία του στη Δυτική …