Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Η Υγεία και το παλιό αυτοκίνητο…

Η Υγεία και το παλιό αυτοκίνητο…

Όλοι είχαμε ή έχουμε ένα παλιό αυτοκίνητο που δεν αποχωριζόμαστε για πολλούς λόγους. Είτε γιατί δεν έχουμε χρήματα να πάρουμε άλλο, είτε γιατί είμαστε συναισθηματικά δεμένοι μαζί του, είτε, ακόμη πιο συχνά, επειδή σκεφτόμαστε πως “κάνει τη δουλειά του” και δεν ασχολούμαστε με το θέμα.

Αν βγάλει κανένα πρόβλημα, θα το λύσουμε όπως-όπως, όσο πιο οικονομικά γίνεται, γιατί δεν μας παίρνει, και θα ξαναβγούμε στους δρόμους. Θα του κάνουμε και κανά σέρβις, ένα πλύσιμο για να είναι αξιοπρεπές στα μάτια του κόσμου και… κούκλα!

Δεν πάει έτσι, όμως. Μπορεί να μας πάει γρήγορα και με ασφάλεια εκεί που θέλουμε; Μας εξυπηρετεί τώρα που μεγάλωσε η οικογένεια; Είναι φιλικό προς το περιβάλλον, αλλά και την τσέπη μας; Μπορεί να μας πάει μια μακρινή εκδρομή; Έχει τον απαραίτητο εξοπλισμό για να έχουμε ένα άνετο ταξίδι;

Κάπως έτσι αντιμετωπίστηκε και το κομμάτι της Υγείας από τους εκάστοτε κυβερνώντες, τα τελευταία πολλά χρόνια: ως ένα παλιό αυτοκίνητο που κάνει τη δουλειά του. Eπομένως, “άστο εκεί να τσουλάει”… Το ΕΣΥ είναι “απαρχαιωμένο”, αλλά αντέχει, γιατί έχει καλούς οδηγούς, γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό. Μπορεί να είναι εξαντλημένοι από τις συνεχείς διαδρομές, αλλά τα βγάζουν πέρα. Το ίδιο και οι υποδομές και ο εξοπλισμός: με φθορές μεν, αλλά κρατάνε. Χωράμε όλοι; Θα στριμωχτούμε λίγο, θα ρίξουμε και καμιά μπαγκαζιέρα και θα βολευτούμε.

Και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας; Ακινητοποιημένη χρόνια, όχι απ’ τη χρήση, αλλά απ’ την αναμονή για την πλήρη ενεργοποίησή της. Όσο αντέχουν τα νοσοκομεία, καλά είμαστε. Και η φαρμακευτική πολιτική; Σκουριασμένη μεν, αλλά κάνει τη δουλειά της. Κι ας “ρυπαίνει” την υγιή επιχειρηματικότητα, κι ας αδυνατεί να μεταφέρει άμεσα τους ασθενείς σε καινοτόμες θεραπείες, να ακολουθήσει τις σύγχρονες ανάγκες, την ενδεδειγμένη πορεία. Απλά… κινείται.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη από την πρώτη της θητεία βλέπει την υγεία αλλιώς, και αναγνωρίζει πως καλό το παλιό αυτοκίνητο, φορτωμένο αναμνήσεις και πολλά ταξίδια, αλλά ακατάλληλο να μας βάλει σε μια νέα πορεία και να μας οδηγήσει σε ένα ασφαλές μέλλον. Πέραν των αλλαγών που ήδη τρέχουν στο ΕΣΥ, ο Άδωνις Γεωργιάδης είναι αποφασισμένος να πιάσει απ’ την αρχή τα θέματα της Πρωτοβάθμιας, του Προσωπικού Γιατρού, της φαρμακευτικής πολιτικής και άλλες χρόνιες εκκρεμότητες, ώστε να φτιάξουμε επιτέλους αυτό το “ νέο όχημα” που θα μπορεί να ακολουθήσει τις ανάγκες των εποχών.

Του Θεόδουλου Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος

Check Also

14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management – Pharmadise – Leading healthcare intelligence: Όλα όσα ειπώθηκαν

Η τεχνητή νοημοσύνη, η νέα Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για το φάρμακο, η καινοτομία, ο ρόλος των …