Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Ώρα για υγιείς αποφάσεις

Ώρα για υγιείς αποφάσεις

Η πανδημία έστρεψε όλα τα βλέμματα, θέλοντας και μη, στον ευρύτερο τομέα της Υγείας. Είδαμε τις αντοχές του δημόσιου συστήματος υγείας, ανακαλύψαμε τις δυνατότητές μας στο θέμα της άμεσης οργάνωσης και εκτέλεσης ενός εθνικού σχεδίου για τους εμβολιασμούς, εξασκήσαμε τα αντανακλαστικά μας στα δεκάδες απρόοπτα που έφερνε καθημερινά η παγκόσμια αυτή υγειονομική κρίση, αναγνωρίσαμε τη σημασία της επιστήμης και της καινοτομίας, φρεσκάραμε τις γνώσεις μας σε θέματα πρόληψης και ατομικής υγιεινής. Είδαμε, ακούσαμε, μάθαμε πολλά.

Η αλήθεια είναι πως τα βλέμματα θα έπρεπε μονίμως να είναι στραμμένα στον τομέα αυτό, γιατί η Υγεία είναι και ύψιστο δείγμα πολιτισμού μιας χώρας. Και τώρα τι; Τώρα θα πρέπει να πάμε ένα βήμα παραπέρα. Το ΕΣΥ άντεξε, αλλά πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να ενισχυθεί για να μην είμαστε πάντα με την ψυχή στο στόμα. Τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης λειτούργησαν και με το παραπάνω, αλλά ο εκσυγχρονισμός και η οργάνωση θα πρέπει να συνεχιστούν εντατικά, ώστε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο έτοιμοι στα μελλοντικά απρόοπτα. Αναθερμάναμε τις σχέσεις μας με την Πρόληψη, αλλά πρέπει να ενισχυθούν οι προσπάθειες που έχουν ξεκινήσει με τον προσωπικό γιατρό, τις προληπτικές εξετάσεις και την ενημέρωση-ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από το θέμα “υγιεινή ζωή”. Αναγνωρίσαμε τη σημασία της καινοτομίας, αλλά θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο να την παρέχουμε άμεσα σε αυτούς που την έχουν ανάγκη.

Παράλληλα με τα έργα αναβάθμισης του ΕΣΥ και τη σημαντική προσπάθεια που γίνεται στο “χτίσιμο” της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, θα πρέπει ο Θάνος Πλεύρης να ξεκινήσει ένα σοβαρό διάλογο με όλους τους φορείς του Φαρμάκου, ώστε να τεθούν τα θεμέλια για μια ανανεωμένη φαρμακευτική πολιτική, που να σέβεται τις οικονομικές δυνατότητες του κράτους, να στηρίζει και όχι να μπλοκάρει την υγιή επιχειρηματικότητα τόσο των ελληνικών, όσο και των πολυεθνικών εταιρειών, και, κυρίως, να στηρίζει το δικαίωμα των ασθενών για άμεση πρόσβαση στα καινοτόμα φάρμακα.

Ο εκσυγχρονισμός του συστήματος και η αξιοποίηση των δεδομένων υγείας, σε συνδυασμό με τον παράλληλο εκσυγχρονισμό των ελεγκτικών μηχανισμών, μπορούν να φέρουν εξοικονομήσεις, αλλά κυρίως μπορούν να θέσουν τις απαραίτητες βάσεις για τη χάραξη μίας νέας πολιτικής στον τομέα του Φαρμάκου. Η Υγεία θα είναι στο επίκεντρο για πολύ ακόμη, και θα πρέπει να τη δούμε σκεπτόμενοι υγιώς…

Του Θεόδουλου Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος

Check Also

Η Πρωτοβάθμια επί… Προσωπικού

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας μπορεί να άργησε μια μέρα, ή κάποιες δεκαετίες καλύτερα, ωστόσο οφείλουμε …