Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Προκλήσεις και στοιχήματα στο Υγείας

Προκλήσεις και στοιχήματα στο Υγείας

Μαζί με τη διαχείριση της πανδημίας, αναδείχτηκαν εντονότερα και τα δεκάδες προβλήματα του Τομέα Υγείας, τα οποία η κάθε κυβέρνηση των προηγούμενων ετών έκρυβε επιμελώς κάτω από το χαλί, ώστε να τα βρει η επόμενη και να τα “πασάρει” κι αυτή με τη σειρά της παρακάτω. Στο μεσοδιάστημα, έκαναν την εμφάνισή τους κάποια νομοσχέδια, κάποιες διαβουλεύσεις και δεσμεύσεις, τόσο όσο, ώστε να διαψεύσουν αυτούς που έκαναν λόγο για έλλειψη πολιτικής βούλησης για την αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων του Συστήματος Υγείας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει να έχει τη βούληση να σταματήσει αυτό το μπαλάκι των ευθυνών και της αδράνειας και να “ξεβαλτώσει” το τοπίο. Οι προκλήσεις και τα στοιχήματα πολλά, τα χρήματα περιορισμένα, ωστόσο, λίγο το ταμείο ανάκαμψης, λίγο οι μεταρρυθμίσεις και το “συμμάζεμα”, αφήνουν περιθώρια για να γίνουν επιτέλους πράγματα.

Το στοίχημα του προσωπικού γιατρού πάει καλά. Ο Θάνος Πλεύρης λέει ότι το ενδιαφέρον των γιατρών για να ενταχθούν στο σύστημα ξεπερνά κάθε προσδοκία. Ήδη έχουν εγγραφεί γύρω στους 500 γιατρούς, υπάρχουν οι 2.000 από τα Κέντρα Υγείας και περίπου 800 οικογενειακοί γιατροί, τα κονδύλια για το πρώτο διάστημα –περί τα 180 εκατ. ευρώ– επίσης υπάρχουν, άρα είμαστε σε καλό δρόμο. Σε καλό δρόμο βρίσκονται και οι διαδικασίες για την άμεση αξιοποίηση του 1,5 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης για έργα που αφορούν την πρόληψη, την αναβάθμιση των νοσοκομείων κ.α..

Το μεγαλύτερο αγκάθι, ο δυσκολότερος γρίφος που καλείται να επιλύσει ο Πλεύρης, αφορά το κομμάτι του φαρμάκου. Από τη μία θα πρέπει να στηριχτεί η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, καθώς είναι σημαντική η συνεισφορά της και η συμβολή της στην ανάπτυξη μέσω των επενδύσεων που πραγματοποιεί. Από την άλλη, θα πρέπει σταματήσει το “μπλόκο” των πολυεθνικών με τις πολιτικές των εκπλήξεων που ακολουθούνται τα τελευταία χρόνια και να κερδίσουν οι ασθενείς την αναγκαία και άμεση πρόσβασή τους στα καινοτόμα φάρμακα.

Η ψηφιοποίηση του συστήματος, οι δίκαιες διαπραγματεύσεις, η ενίσχυση των κλινικών μελετών, ο έλεγχος της κατανάλωσης και τα data που θα δώσουν τη δυνατότητα για σύνταξη ρεαλιστικών προϋπολογισμών στον τομέα της Υγείας, είναι μερικά από τα βήματα που άμεσα πρέπει να γίνουν, ώστε να φτάσουμε κάποια στιγμή να μιλάμε για αμοιβαία επωφελείς λύσεις. Αν επικρατήσει η λογική και η συνεργασία, κερδισμένος θα είναι ο ασθενής, κάτι που επιθυμούν όλες οι πλευρές.

Του Θεόδουλου Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος

Check Also

Πού αλλού μπορούν να λειτουργήσουν θεραπευτικά τα νεότερα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας;

Οι αγωνιστές των υποδοχέων GLP-1 φαίνεται ότι, εκτός από βασική θεραπευτική επιλογή για την παχυσαρκία, …