Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ένα “οδικό χάρτη” ενεργειών των χωρών-μελών της «Βαλέτας» πρότεινε ο Ξανθός στη Λισαβόνα

Ένα “οδικό χάρτη” ενεργειών των χωρών-μελών της «Βαλέτας» πρότεινε ο Ξανθός στη Λισαβόνα

Με παρέμβασή του στη Διάσκεψη των χωρών της Βαλέτας, στη Λισαβόνα, ο Ανδρέας Ξανθός τόνισε ότι είναι ανάγκη να αποδειχθεί έμπρακτα ότι η «Βαλέτα» συνιστά μια σοβαρή, ρεαλιστική και υπολογίσιμη πρωτοβουλία που μπορεί να επηρεάσει καταλυτικά το ευρωπαϊκό τοπίο στον χώρο του φαρμάκου, ενδυναμώνοντας τη θέση των εθνικών κρατών και την πλευρά των ασθενών στη διαπραγμάτευση τους με τη φαρμακοβιομηχανία.

«Είναι προφανές ότι η “Βαλέτα”, ένα φιλόδοξο εγχείρημα διακρατικής συνεργασίας (υπέγραψε και η Κροατία) με στόχο τη διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης των πολιτών μας στα αναγκαία φάρμακα, βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο.

Θεωρούμε ότι αυτή η στρατηγικού χαρακτήρα συμπόρευση στον δρόμο της καθολικής κάλυψης υγείας, πρέπει σύντομα να καταγράψει μετρήσιμα αποτελέσματα. Για να υπάρξει, λοιπόν, ένα απτό και αμοιβαία επωφελές αποτέλεσμα των προσπαθειών μας, οφείλουμε να εντατικοποιήσουμε τη συνεργασία μας σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο…

Χρειάζεται να προχωρήσουμε πιο συστηματικά στην ανταλλαγή δεδομένων, εμπειρίας και καλών πρακτικών ανάμεσα στις χώρες μας στο πεδίο της αξιολόγησης των νέων φαρμάκων (ΗΤΑ), της διαπραγμάτευσης προσιτών τιμών και της αποζημιωτικής πολιτικής. Κυρίως, όμως, οφείλουμε να προετοιμαστούμε έγκαιρα για τον τρόπο επικύρωσης και τη νομική ισχύ των συμφωνιών που θα προκύψουν μετά την ολοκλήρωση μιας πολυμερούς διαπραγμάτευσης με τις φαρμακευτικές», σημείωσε ο Υπουργός Υγείας.

Στη συνέχεια, ο κ. Ξανθός προχώρησε στην παράθεση μιας δέσμης προτάσεων προς προβληματισμό:

  • Καθιέρωση συστηματικότερων συναντήσεων των τεχνικών κλιμακίωνγια την επιτάχυνση της διαδικασίας τής από κοινού  αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης των φαρμάκων που προτεραιοποιούνται μετά από συλλογική συζήτηση και  συμφωνία. Χρήσιμο θα ήταν ένα οργανωτικό μοντέλο των ομάδων εργασίας που θα επικοινωνούν μεταξύ τους, αλλά ταυτόχρονα θα αναλαμβάνουν συγκεκριμένα παραδοτέα.
  • Ενίσχυση των τεχνικών κλιμακίων της «Βαλέτα» (VTC) με εξειδικευμένους νομικούς από κάθε χώρα, οι οποίοι θα παρακολουθούν την εξέλιξη των εργασιών, επιδιώκοντας την επίλυση νομικών ζητημάτων που προκύπτουν από τη διαφορετικότητα των συστημάτων των χωρών και της φαρμακευτικής τους πολιτικής. Οι νομικοί του τεχνικού κλιμακίου της Βαλέτα μπορούν να λειτουργούν ως μία ανεξάρτητη  ομάδα εργασίας.
  • Στόχος της νομικής ομάδας θα είναιη «θωράκιση» των αποτελεσμάτων που προκύπτουν από τις εργασίες των τεχνικών κλιμακίων και τις διαπραγματεύσεις τους με τη φαρμακοβιομηχανία, με κανόνες δεσμευτικότηταςγια όλα τα συμμετέχοντα κράτη-μέλη.
  • Απαραίτητο «εργαλείο» στην κατεύθυνση της δεσμευτικότητας θα αποτελέσει και ηυπογραφή μιας πολυμερούς Διεθνούς Σύμβασης που θα κυρωθεί από κάθε χώρα. Η σύμβαση αυτή θα σηματοδοτούσε την εξέλιξη της «Βαλέτα», από το επίπεδο των γενικών πολιτικών διακηρύξεων και στόχων, σε εκείνο της πρακτικής δέσμευσης στα πεδία που έχουν από κοινού επιλεχθεί ως ζωτικής σημασίας για την κάλυψη των φαρμακευτικών αναγκών των πολιτών.

«Η συγκρότηση ενός “οδικού χάρτη” ενεργειών για το επόμενο διάστημα που θα ενδυναμώσουν τη συνεργασία μας, αποτελεί ένα στοίχημα που μπορούμε να κερδίσουμε όλοι μαζί», κατέληξε ο Ανδρέας Ξανθός, προσκαλώντας όλους στην επόμενη συνάντηση στην Αθήνα.

Check Also

Γεωργιάδης: Σκέψεις για δοκιμαστική εφαρμογή A.I. συστήματος διαλογής σε ελληνικό νοσοκομείο

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε για την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει για έλεγχο της …