Αρχική / Επικαιρότητα / Στις 15:00 οι ανακοινώσεις για τα «μέτρα ελευθερίας» των εμβολιασμένων: Τι θα ισχύσει σε εστίαση και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις

Στις 15:00 οι ανακοινώσεις για τα «μέτρα ελευθερίας» των εμβολιασμένων: Τι θα ισχύσει σε εστίαση και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις

Αναμένονται μέτρα ελευθερίας για όσους έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού, χωρίς ωστόσο να λαμβάνονται παράλληλα τιμωρητικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στο OPEN. Το πλήρες πλαίσιο των νέων μέτρων θα ανακοινωθεί σήμερα στις 15:00. Ήδη, από τις 10:00 συνεδριάζει η Επιτροπή των Ειδικών, παρουσία και του Υπουργού, προκειμένου να οριστικοποιηθούν τα νέα μέτρα για τους εμβολιασμένους.

Όπως ανέφερε ο κ. Πλεύρης, στους χώρους όπου θα επιτρέπεται να βρίσκονται οι εμβολιασμένοι πολίτες (όπως οι κλειστοί χώροι), το καθεστώς θα είναι πολύ κοντά στην κανονικότητα, ενώ για τους ανεμβολίαστους θα συνεχίσουν να υφίστανται τα υπάρχοντα μέτρα, ίσως και πιο απλά. Εχθρός δεν είναι ο ανεμβολίαστος, αλλά ο κορονοϊός, υπογράμμισε ο Υπουργός Υγείας, σημειώνοντας: «Δεν είναι φιλοσοφία κάποιοι να ευνοούνται και κάποιοι όχι. Τα μέτρα είναι επαρκή για ανεμβολίαστους. Εκεί που είναι εμβολιασμένοι, μπορεί να υπάρχει μεγαλύτερη ελευθερία».

Η ψυχαγωγία φαίνεται να βρίσκεται στο κέντρο των ελευθεριών που προβλέπονται για τους εμβολιασμένους. Πέρα από τα αιτήματα των ίδιων των ανθρώπων που προχώρησαν στον εμβολιασμό, η κυβέρνηση έλαβε υπ’ όψιν και τις δίκαιες διαμαρτυρίες των ανθρώπων της εστίασης, που στις κόκκινες περιοχές υπέστησαν μεγάλο οικονομικό πλήγμα. Δεδομένου, λοιπόν, ότι η Επιτροπή θα δώσει το «πράσινο φως», οι κλειστοί χώροι εστίασης και διασκέδασης δεν θα υπόκεινται πλέον σε περιορισμούς, ακόμη και στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές. Η είσοδος στους συγκεκριμένους χώρους θα επιτρέπεται μόνο σε όσους έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης των τελευταίων 6 μηνών.

Αναμένεται, λοιπόν, να καταργηθούν οριζόντια περιοριστικά μέτρα, όπως:

– η απαγόρευση στη μουσική,

– η απαγόρευση στον χορό,

– το περιορισμένο ωράριο

– τα rapid test για οποιαδήποτε δραστηριότητα

Οι επιχειρήσεις αναμένεται πλέον να λειτουργούν με πληρότητα στο 100% και δεν θα είναι υποχρεωμένες να έχουν μόνο καθήμενους πελάτες.

Οι παραπάνω αλλαγές φαίνεται ότι ανοίγουν τον δρόμο για ανάλογες συνθήκες λειτουργίας και σε άλλες εκδηλώσεις, όπως συναυλίες, παραστάσεις, γάμους, βαπτίσεις και μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις. Μόνη προϋπόθεση θα είναι όλοι οι συμμετέχοντες να είναι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις του εμβολίου κατά της Covid-19, ή αναρρώσαντες από την Covid τους τελευταίους 6 μήνες.

Ο έλεγχος των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης θα πραγματοποιείται με την ηλεκτρονική εφαρμογή ελέγχου γνησιότητας πιστοποιητικών.

Check Also

Η Πρωτοβάθμια επί… Προσωπικού

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας μπορεί να άργησε μια μέρα, ή κάποιες δεκαετίες καλύτερα, ωστόσο οφείλουμε …