Αρχική / Επικαιρότητα / Κυριάκος Μητσοτάκης: Εκτός κλειστών χώρων οι ανεμβολίαστοι πολίτες από τη Δευτέρα – Τα πέντε νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εκτός κλειστών χώρων οι ανεμβολίαστοι πολίτες από τη Δευτέρα – Τα πέντε νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν

575.000 συμπολίτες μας άνω των 60 παραμένουν απροστάτευτοι, ενώ ξέρουμε ότι αυτοί κινδυνεύουν περισσότερο, είπε ο πριν από λίγο ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας επιπλέον και την ανάγκη για τρίτη δόση, έξι μήνες μετά τη δεύτερη.

Η Ελλάδα θρηνεί αχρείαστε απώλειες και αυτό γιατί δεν έχει το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης που έχουν άλλες χώρες, είπε ο Πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση να μην κλείσουν ξανά τα πάντα.

Πάνω από 350.000 ραντεβού έχουν κλειστεί για πρώτη δόση το τελευταίο διάστημα και αυτό αποδεικνύει ότι η προτροπή έχει μεγαλύτερη δύναμη από τους αφορισμούς περί υποχρεωτικότητας, τόνισε.

Στη συνέχεια ανακοίνωσε πέντε νέα μέτρα.

Τα πέντε νέα μέτρα

  1. Από την επόμενη Δευτέρα όλοι οι ενήλικες που δεν έχουν εμβολιαστεί δεν θα μπορούν να μπουν σε κλειστές αίθουσες (θέατρα, γυμναστήρια, μουσεία, σινεμά κ.α.) ούτε με την επίδειξη αρνητικού τεστ. Αυτό είναι ένα μέτρο προστασίας, αλλά και προτροπή για εμβολιασμό. Όσον αφορά τις εκκλησίες οι πιστοί που δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό εργαστηριακό τεστ.
  2. Το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών παύει να ισχύει επτά μήνες από την έκδοσή του. Θα δοθεί, δηλαδή, ένας μήνας περιθώριο για τον εμβολιασμό τους με την 3η δόση μετά την πάροδο του εξαμήνου. Και αυτό γιατί τα ιατρικά δεδομένα δείχνουν ότι, με τον καιρό, μειώνεται η άμυνα του εμβολίου.
  3. Στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα επεκτείνεται το κυλιόμενο ωράριο, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός, ιδίως τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης, αλλά και ο πρόσθετος φόρτος σε συγκεκριμένες ώρες στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Θα υπάρχουν ειδικές πρόνοιες για εργαζόμενους με παιδιά στο σχολείο.
  4. Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν, ακόμα πιο εντατικά. “Δεν υπάρχουν «κορόιδα» και «έξυπνοι» σε μία εθνική μάχη. Και σε αυτήν πρέπει να μπουν πιο αποφασιστικά όλοι, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους: το κράτος, η αυτοδιοίκηση, οι επιστημονικοί φορείς αλλά και οι επιμέρους επαγγελματικές ενώσεις”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
  5. Πέμπτον, αλλά πρώτης σημασίας, ενισχύεται κι άλλο το Εθνικό Σύστημα Υγείας. “Αξιοποιούνται, ήδη, ιδιωτικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Και στις περιοχές μεγάλης πίεσης επιτάσσονται και οι υπηρεσίες ιδιωτών γιατρών. Σήμερα, μάλιστα, υπέγραψα και τη σχετική διάταξη. Ενώ γίνονται προσλήψεις στη θέση ανεμβολίαστων υγειονομικών που παραμένουν σε αναστολή”, κατέληξε.

Ο κ. Μητσοτάκης έκλεισε το διάγγελμα καλώντας όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν.

Check Also

Ώρα για… Υγιείς ρόλους

Ήρθε η ώρα για να μπει η… Υγεία μας σε μία τάξη. Ο τομέας της …