Αρχική / Επικαιρότητα / Κυριάκος Μητσοτάκης: «Είμαι βέβαιος ότι δεν θα χρειαστεί να επιστρατεύουμε κρεβάτια εντατικής»

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Είμαι βέβαιος ότι δεν θα χρειαστεί να επιστρατεύουμε κρεβάτια εντατικής»

Με αυστηρό τόνο απάντησε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για τον τρόπο που διαχειρίζεται η κυβέρνηση την πανδημία. Στη σχετική συζήτηση που έγινε στην Βουλή, κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι πλέον γίνονται πολλά τεστ και γι’ αυτό εντοπίζονται περισσότερα κρούσματα, υποστηρίζοντας ότι σήμερα δεν έχουμε αντίστοιχη πίεση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, όπως είχαμε το πρώτο τρίμηνο της πανδημίας.

«Εμείς και τον Μάρτιο και τον Απρίλιο και τον Μάιο ουδέποτε είπαμε ότι τα πραγματικά κρούσματα ήταν αυτά τα οποία είχαμε εντοπίσει. Δεν το είπαμε ποτέ. Γιατί γνωρίζαμε προφανώς ότι τα πραγματικά κρούσματα ήταν πολλαπλάσια. Και ποια ήταν η απόδειξη αυτού; Ο αριθμός δυστυχώς των ανθρώπων που έχαναν τη ζωή τους και η πίεση -η όποια πίεση, γιατί δεν ήταν τελικά τόσο μεγάλη- την οποία υπέστησαν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Σήμερα, λοιπόν, δεν έχουμε αντίστοιχη πίεση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Καίτοι τα νοσοκομεία μας, όπως γνωρίζετε, λειτουργούν κανονικά. Δεν έχουμε αναστείλει χειρουργεία και δεν έχουμε μπει, και είμαι βέβαιος δε θα χρειαστεί να μπούμε στο έκτακτο καθεστώς του να επιστρατεύουμε κρεβάτια Εντατικής, να τα αποδεσμεύουμε από άλλες χρήσεις του Εθνικού Συστήματος Υγείας», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, δεν τα έχουμε πάει καθόλου άσχημα στο δεύτερο κύμα. «Θα σας έλεγα, αντιθέτως, ότι τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι στο δεύτερο κύμα τα έχουμε πάει καλύτερα από πολλές άλλες χώρες, διότι ήμασταν στην 63η θέση σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, σε θανάτους ανά 100.000, και τώρα είμαστε στην 111η. Αυτό λένε τα στοιχεία, τώρα αν θέλετε εσείς να τα αμφισβητήσετε και να λέτε πόσο χάλια τα πάμε, αυτό είναι δικό σας δικαίωμα. Απλά, συγκρούεται και με την επιστημονική πραγματικότητα και με τα δεδομένα τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας. Πρέπει να σας πω ότι συγκρούεται όμως και με τη γενικότερη εντύπωση και την εικόνα που έχουν οι πολίτες για το πώς τα έχει καταφέρει η χώρα συνολικά», απάντησε στα σχόλια της αντιπολίτευσης.

Για την πληρότητα των αεροπλάνων και των πλοίων – Κανένα κρούσμα σε εργαζόμενους

Για το θέμα της πληρότητας των αεροπλάνων και των πλοίων, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι ακολουθήθηκαν οι οδηγίες των ειδικών, αλλά και το παράδειγμα των υπόλοιπων χωρών σε όλο τον κόσμο.

«Έρχομαι τώρα σε ένα ζήτημα το οποίο άκουσα και από εσάς και από τον κύριο Τσίπρα. Αεροπλάνα. Αλήθεια; Τι προτείνατε; Είχατε εισηγηθεί, ή εισηγείστε και τώρα ότι πρέπει να μειωθεί η χωρητικότητα στα αεροπλάνα; Και πώς θα γίνει αυτό; Θα κόψουμε τη μεσαία θέση; Θα πούμε τα αεροπλάνα θα πετούν κατά το ήμισυ άδεια; Και πείτε μου μία αεροπορική εταιρεία, μία χώρα στον κόσμο η οποία να έχει εφαρμόσει ένα τέτοιο μέτρο. Και πείτε μου τι θα συνέβαινε στον τουρισμό μας αν το είχαμε κάνει. Πολύ απλά η Ελλάδα θα έβγαινε μονομιάς από την τουριστική αγορά. Δεν θα χρειαζόταν να κάνουμε κανένα τεστ και να χρησιμοποιήσουμε κανένα αλγόριθμο, κανείς δεν θα πετούσε στην Ελλάδα», είπε ο Πρωθυπουργός.

«Και στο κάτω κάτω της γραφής, εάν υπήρχε πρόβλημα στα αεροπλάνα, φαντάζομαι ότι θα το βρίσκαμε, πρώτα από όλα στο προσωπικό που εξυπηρετεί τα αεροπλάνα, στις αεροσυνοδούς, στους πιλότους. Γνωρίζετε εάν έχει υπάρξει έστω και ένα θετικό κρούσμα στα αεροπλάνα τα οποία πέταξαν στην Ελλάδα, τουλάχιστον από τις ελληνικές εταιρείες; Θα σας πω εγώ: κανένα. Κανένα, μηδέν», συμπλήρωσε, χρησιμοποιώντας το ίδιο επιχείρημα και για την πληρότητα των πλοίων, όπου επίσης δεν υπήρχε κανένα κρούσμα στους εργαζόμενους.

Η μάσκα είναι μόνη λύση για να μην πάμε σε δεύτερο lockdown

Μιλώντας για την αμφισβήτηση που υπάρχει στο θέμα της χρήσης της μάσκας από νεαρές ηλικίες, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι αυτό συστήνουν οι ειδικοί, τονίζοντας ότι μάσκα είναι μία μικρή παραχώρηση την οποία όλοι πρέπει να κάνουμε προκειμένου να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού.

«Και σύμφωνα με τους ειδικούς εάν δεν θέλουμε να πάμε σε πιο έντονα μέτρα, τα οποία αφορούν κάτι το οποίο θα προσομοίαζε με ένα δεύτερο lockdown, είναι το μόνο μέτρο το οποίο αυτή τη στιγμή έχουμε στη διάθεσή μας», είπε.

Check Also

Το κόστος του πολιτικού κόστους

Πώς τα καταφέραμε και μείναμε πίσω ως χώρα σε τόσους τομείς, και τρέχουμε τώρα να …