Μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, στον ΣΚΑΪ και τη Σία Κοσιώνη.
Αναφερόμενος στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ο Υπουργός υπογράμμισε ότι το ΕΣΥ βγήκε μετά από μία δεκαετή υποχρηματοδότηση και, μετά από μια μάχη με την πανδημία, κι όμως ήταν εκείνο που, στα Τέμπη, άνοιξε τις δομές την ίδια στιγμή.
Ως προς τις προσλήψεις προσωπικού, ο κ. Πλεύρης σημείωσε ότι προσελήφθησαν 15.000, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουμε 7.000 περισσότερο προσωπικό από ό,τι είχαμε το 2019. Μόνο για το 2022 βγήκαν και 4.000 θέσεις μονίμων νοσηλευτών, 850 θέσεις γιατρών και 910 λοιπού προσωπικού.
Ωστόσο, όπως ο ίδιος σχολίασε, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στους γιατρούς, για τους οποίους βγαίνουν προκηρύξεις, και αυτές οι προκηρύξεις πολλές φορές βγαίνουν άγονες λόγω απροθυμίας. «Υπάρχει μια έλλειψη προσωπικού συνολικά στην Ευρώπη. Στα νησιά μας δίνουμε συν 1.800 ευρώ στο μισθό για να πάνε γιατροί. Πάλι, όμως, δεν είναι ελκυστικό. Γι’ αυτό προχωρήσαμε στην αύξηση των μισθών 10%, δίνουμε 1.800 ευρώ στους γιατρούς που θα πάνε στις νησιωτικές περιοχές και επιπλέον στέγη. Αυτό είναι κάτι για το οποίο κατακριθήκαμε, γιατί δεν έχει λειτουργήσει ακόμα. Σε αυτές τις προκηρύξεις θα λειτουργήσει και θεωρούμε ότι θα έχει αποτέλεσμα».
Αναφερόμενος, δε, στο άνοιγμα του ΕΣΥ στους ιδιώτες γιατρούς, ο Υπουργός Υγείας σημείωσε ότι, λόγω του μεγάλου αριθμού των ιδιωτών γιατρών, τους δίνεται η ευκαιρία να μπαίνουν στα νοσοκομεία όχι μόνο με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, αλλά και με μερική απασχόληση: «Στην Κω έχουμε απουσία παθολόγων, και έχουμε 10 παθολόγους ιδιώτες που δεν θέλουν να μπουν στο ΕΣΥ. Με τις νέες προκηρύξεις, δίνουμε δυνατότητα σε αυτούς τους ανθρώπους να μπουν στο νοσοκομείο. Κάποιος θα μπορεί να έχει το ιδιωτικό του έργο και, παράλληλα, να προσφέρει υπηρεσίες στο ΕΣΥ. Αυτό είναι ένα βασικό κίνητρο, το οποίο θα βάλει ιδιώτες που δεν θέλουν να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι».
Όπως σχολίασε ο κ. Πλεύρης, το πρόβλημα είναι πλέον ότι οι ανάγκες είναι περισσότερες από το προσωπικό που έχουμε – γι’ αυτό τον λόγο, πηγαίνουμε και στις συμπράξεις. Λόγου χάρη, ένας τρόπος για να μειώσουμε τα ράντζα, τα εξαλείψαμε στον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ. Στο ΑΤΤΙΚΟ είμαστε 70% κάτω. Μεγάλες ιδιωτικές δομές συνεφημερεύουν μαζί με δημόσια νοσοκομεία και η ιδιωτική δομή θα πληρωθεί από το κράτος.
«Στα ΤΕΠ υπάρχει υπερφόρτωση γιατί όλα συνδέονται, διότι στη χώρα μας διαχρονικά απουσίαζε η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Με αποτέλεσμα ο άνθρωπος που του συνέβαινε κάτι να μην είχε κάποιον να τον συμβουλεύσει και να πηγαίνει στα ΤΕΠ των νοσοκομείων να εξυπηρετηθεί.
Σήμερα που μιλάμε, 80 νοσοκομεία έχουν μπει στο ΤΑΙΠΕΔ και, μέχρι το τέλος του 2025, θα έχουμε πλήρη ανακαίνιση όλων των ΤΕΠ. Είναι από το Ταμείο Ανάκαμψης.
156 κέντρα υγείας, ειδικά στην επαρχία, πολύ σημαντικά, μπαίνουν στο Ταμείο Ανάκαμψης και, μέχρι το τέλος του 2024, άρα συγκεκριμένοι χρόνοι, θα είναι πλήρως ανακαινισμένα. Με περισσότερα μηχανήματα, γιατί η καθυστέρηση στα ΤΕΠ οφείλεται στο ότι, αν έχεις έναν αξονικό ή έναν μαγνήτη, έχεις μια υπερφόρτωση.
Ο εξοπλισμός μπαίνει και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στα επείγοντα».
Ως προς τον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού, ο Υπουργός Υγείας είπε: «Ο προσωπικός γιατρός λειτουργεί μόλις 6 μήνες, 5.000.000 πολίτες έχουν εγγραφεί, έχουν γίνει 1,5 εκατ. δωρεάν ραντεβού και ετοιμάζουμε τα κίνητρα για να μπουν και άλλοι ιδιώτες γιατροί. Δεν φτάνουν αυτοί που μπήκαν».
Ο κ. Πλεύρης ανέφερε ακόμα:
- Προληπτικές εξετάσεις: Για πρώτη φορά πηγαίνουν οι εξετάσεις στα κινητά, ώστε να πάει ο άλλος να κάνει προληπτικές εξετάσεις για να προλάβουμε τη δημόσια υγεία. 7.000 γυναίκες έχουν διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο καρκίνου του μαστού.
- Οι ΜΕΘ, από 550, έγιναν 1.300 και είναι υπερσύγχρονες ΜΕΘ. Υπάρχουν πτέρυγες που είναι καινούριες και για αυτό στα ίδια τα νοσοκομεία μπορεί να δείτε ένα παλιό κτίριο κι ένα καινούριο.
- Ογκολογικό στη Θεσσαλονίκη υπάρχει το Θεαγένειο. Γίνεται, έχει χωροθετηθεί στην περιφερειακή οδό, έχουν δεσμευτεί τα χρήματα, είναι ένα έργο που υλοποιείται εντός οκταετίας.
Είναι τα τρία σημαντικά νοσοκομεία του Νιάρχος, παιδιατρικό στη Θεσσαλονίκη που δεν έχει.
- Η Αθήνα μπαίνει στον υγειονομικό χάρτη, γιατί στην Αθήνα υπάρχει η εξής ιδιαιτερότητα. Μέσα σε ένα δρόμο μπορείτε να δείτε 10-15 νοσοκομεία παλιά κτίρια. Ήταν στόχος μας αυτής της τετραετίας, αλλά λόγω της πανδημίας δεν μπορούσε να υλοποιηθεί. Τον έχουμε έτοιμο αυτή τη στιγμή τον υγειονομικό χάρτη, θα τον παρουσιάσουμε, ώστε πλέον οι υγειονομικές δομές να εξυπηρετούν τους πολίτες και να έχουμε σύγχρονες δομές με μηχανήματα, με προσωπικό που είναι η μεγάλη δυσκολία, με Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
- Η πραγματικότητα είναι η εξής: Στους γιατρούς δόθηκε μία μικρή αύξηση 10% και κάποια επιδόματα σε αναισθησιολόγους γιατρούς του ΕΚΑΒ και γιατρούς στις ΜΕΘ από 400 ευρώ και αντιστοίχως στους νοσηλευτές υπήρχε αύξηση του επιδόματος ανθυγιεινών στα 200 ευρώ.
- Ο τελευταίος προϋπολογισμός 2019 της προηγούμενης κυβέρνησης είχε 3 δισ. 800 εκατομμύρια ευρώ για το ΕΣΥ, ενώ ο προϋπολογισμός που παραδίδουμε είναι 5 δισ. 200 εκατομμύρια.
- Η βελτίωση θα υπάρξει πρώτα από όλα μετά την πανδημία εκεί πέρα που υπήρχε και ένα πρόβλημα που αναδείξατε όταν το ΕΣΥ λειτουργούσε με 80% λιγότερα χειρουργεία. Λιγότερα χειρουργεία λόγω της πανδημίας, καταλαβαίνουμε έχουμε μια συσσώρευση. Και εκεί πέρα πρέπει να γίνει μια πολύ μεγάλη δουλειά αποσυμφόρησης της λίστας. Το ΠΑΙΔΩΝ, από τα 3.000 χειρουργεία, έχει πάει στα 2.400. Δεν λέει κανείς ότι είναι ευχάριστο, αλλά μειώθηκαν 600.