Στη διαχρονική ευθύνη της πολιτείας που αισθάνθηκε ασφάλεια πίσω από το clawback αναφέρθηκε ο Θάνος Πλεύρης, χαρακτηρίζοντας το μέτρο ως μη λογικό. Μιλώντας στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, το οποίο πραγματοποιείται το τριήμερο 6-9 Απριλίου, εκτίμησε ότι φέτος θα φτάσει το ενάμιση δις. ευρώ.
Ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στη διαφωνία που υπάρχει με τη φαρμακοβιομηχανία σχετικά με την υψηλή κατανάλωση φαρμάκων στη χώρα μας, που είναι μεγαλύτερη σε σχέση με άλλα κράτη, ειδικά στα υψηλής θεραπευτικής αξίας σκευάσματα, καθώς, όπως είπε, εκεί υπάρχουν σαφή πρωτόκολλα, ενώ εδώ πολλές φορές οι θεραπείες δεν ξεκινούν με φθηνότερα φάρμακα, αν και είναι εφικτό. Δήλωσε ότι οι σύλλογοι των φαρμακευτικών εταιρειών δεν έχουν κοινή προσέγγιση και ζήτησε τη βοήθειά τους, ώστε στη διαπραγμάτευση να υπάρξει συμφωνία για να υπάρχει και μικρότερο clawback.
Παράλληλα, σημείωσε τη σημασία του ψηφιακού φακέλου ασθενούς, μέσω του οποίου θα παρακολουθείται η συνταγογράφηση, αν και η υλοποίησή του δεν αναμένεται εντός του έτους, όπως είπε, ενώ προανήγγειλε ότι στα μέτρα που θα ληφθούν για τις μειώσεις τιμών θα εκτιμηθεί το αυξημένο κόστος παραγωγής που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες λόγω της ενεργειακής κρίσης.
Για διαρθρωτικά μέτρα που συνεχώς τοποθετούνται στο μέλλον έκανε λόγο ο Ολύμπιος Παπαδημητρίου. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας εξέφρασε την επιφυλακτικότητά του, καθώς, όπως είπε, ό,τι έχει γίνει μέχρι στιγμής αφορά την υπερφορολόγηση της βιομηχανίας φαρμάκου. Παραθέτοντας στοιχεία για το clawback, σημείωσε ότι, μέσα σε 10 χρόνια, οι εταιρείες έχουν επιστρέψει πάνω από 10 δισ. ευρώ.
«Προφανώς υπάρχουν εκπτώσεις σε όλες τις χώρες, αλλά πουθενά το επίπεδο των συνολικών επιστροφών της βιομηχανίας στο κράτος δεν είναι ανοιχτό. Rebate και clawback είναι το 48% της δαπάνης που γυρνάμε πίσω, και το υπουργείο μάς καλεί σε διαπραγματεύσεις για να πάρει το 49%», δήλωσε χαρακτηριστικά. Επίσης, σημείωσε ότι χρειάζονται ακόμη 400 με 500 εκατ. παραπάνω από τον προϋπολογισμό, σύμφωνα με μελέτη, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να κοιτάμε μόνο την κατανάλωση των φαρμάκων αλλά και τα νοσήματα καθώς και μια σειρά παραγόντων που παίζουν ρόλο στις δαπάνες, από τον γιατρό μέχρι τον φαρμακοποιό, ώστε να πάρουμε πιο σωστά μέτρα.
Για διαρθρωτικά μέτρα που δεν υλοποιούνται, αν και εξαγγέλλονται, μίλησε και ο Κωνσταντίνος Παναγούλιας, αντιπρόεδρος της ΒΙΑΝΕΞ, επισημαίνοντας ότι το μόνο που ανεβαίνει είναι το clawback, ενώ σημείωσε ότι στη χώρα μας, αντί για διαπραγμάτευση, υπάρχει απλά πίεση στις εταιρείες να δώσουν μείωση που θα υπερβαίνει το αναμενόμενο clawback χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψιν άλλοι παράγοντες. Αναφέρθηκε στο αυξημένο κόστος παραγωγής λόγω της ενεργειακής κρίσης, την ώρα που στο φάρμακο οι εταιρείες δεν μπορούν να αυξήσουν τις τιμές, κι ενώ μάλιστα το Υπουργείο έχει εξαγγείλει μειώσεις νωρίτερα από το τέλος του έτους. Τέλος, είπε ότι τα φάρμακα στην Ελλάδα έχουν τις φθηνότερες τιμές στην Ευρώπη, και αυτό είναι πρόβλημα που οδηγεί και στις παράλληλες εξαγωγές.
«Ο προϋπολογισμός έχει μείνει ίδιος εδώ και χρόνια, και είναι δύσκολο να αντιμετωπίσεις την αύξηση ζήτησης της αγοράς, όταν ο προϋπολογισμός δεν ακολουθεί τις τάσεις», δήλωσε ο Roberto Greco. Ο αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της GSK Ελλάδος αναφέρθηκε στην έλλειψη επενδύσεων στον κλάδο.
«Είμαστε σε στιγμή αποφάσεων για την ύπαρξη της ευρωπαϊκής φαρμακοβιομηχανίας, και η Ελλάδα πρέπει να μπει στην πρωτοπορία», σχολίασε η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη. Σημείωσε ότι, για πρώτη φορά, η Ευρώπη θα προχωρήσει σε τέτοιου είδους συντονισμό με ανταλλαγή πληροφοριών για να είναι έτοιμη απέναντι στο επόμενο κακό μετά την πανδημία, δηλώνοντας όμως ότι και η φαρμακοβιομηχανία πρέπει, εκτός από το να κατοχυρώνει πατέντες, να προωθήσει την παραγωγή φαρμάκου επί ευρωπαϊκού εδάφους.
Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος της «Καθημερινής» Ξένια Κουναλάκη.
Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Φόρουμ: www.delphiforum.gr