Αρχική / Επικαιρότητα / Χρήση μάσκας από τα παιδιά στα σχολεία: Οι απαντήσεις στους προβληματισμούς των γονέων

Χρήση μάσκας από τα παιδιά στα σχολεία: Οι απαντήσεις στους προβληματισμούς των γονέων

Απαντώντας σε απορίες πολλών παιδιάτρων, ιατρών άλλων ειδικοτήτων και γονέων σχετικά με τη χρήση της μάσκας στα παιδιά, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, καθηγητής Παιδιατρικής, κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, σημειώνει:

Τα μέτρα πρόληψης σχετικά με τον COVID-19 είναι γνωστά. Πλύσιμο χεριών, τήρηση αποστάσεων και χρήση μάσκας. Στο στάδιο που βρισκόμαστε σήμερα, το μοναδικό όπλο που έχουμε στα χέρια μας για την προστασία των παιδιών είναι η χρήση μάσκας.

Σε ποιες ηλικίες μπορεί να χρησιμοποιηθεί η μάσκα;

Τόσο η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, όσο και το CDC των ΗΠΑ, αλλά και η Παγκόσμια Παιδιατρική Εταιρεία συνιστούν τη μάσκα σε παιδιά άνω των 2 ετών.

Η χρήση της μάσκας δημιουργεί πρόβλημα στην αναπνοή;

Όχι. Ακόμη και όταν παίζει ή τρέχει το παιδί στο διάλειμμα. Εξαιρείται η περίπτωση της έντονης γυμναστικής άσκησης (τότε, όμως, πρέπει να τηρούνται μεγάλες αποστάσεις) ή περιπτώσεις ύπαρξης χρόνιου σοβαρού αναπνευστικού προβλήματος, συνήθως κληρονομικού.

Η μάσκα παρεμβαίνει στην ανάπτυξη των πνευμόνων;

Όχι. Σε άτομα που χρησιμοποιούν μάσκα για μακρύ χρονικό διάστημα δεν έχει βρεθεί καμία ένδειξη ότι επηρεάζει την ανάπτυξη των πνευμόνων. Βλάβες στο πνευμονικό παρέγχυμα δημιουργούνται κυρίως από λοιμώξεις, από τις οποίες όμως η μάσκα προστατεύει.

Μπορεί η μάσκα να εξασθενήσει το αμυντικό (ανοσολογικό) σύστημα του παιδιού;

Όχι. Η μάσκα δεν έχει καμία επίδραση στο αμυντικό σύστημα, αντίθετα το προστατεύει.

Η μάσκα προστατεύει μόνο από λοίμωξη COVID-19;

Η χρήση μάσκας προστατεύει από τη γρίπη, από COVID-19 και από άλλες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος. Κάθε χρόνο, μετά τα Χριστούγεννα, τα περισσότερα σχολεία επηρεάζονταν σημαντικά από την επιδημία της γρίπης. Τα παιδιά που φοράνε μάσκα δεν θα αρρωστήσουν.

Τι μάσκα πρέπει να χρησιμοποιούμε;

Οι υφασμάτινες μάσκες συστήνονται για τα παιδιά από όλους τους Οργανισμούς. Θα πρέπει, βέβαια, να είναι σε διαφορετικό μέγεθος για τα μικρά παιδιά από ό,τι στα μεγαλύτερα παιδιά. Θα πρέπει να είναι άνετη και να φοριέται σωστά. Και εδώ βρίσκεται το σημείο προσοχής: στην εκπαίδευση του παιδιού να τη χρησιμοποιεί σωστά. Είναι, επίσης, πολύ σημαντικό να ακολουθούνται από τους γονείς οι κανόνες για τον σχολαστικό καθαρισμό της.

Μπορεί το παιδί να μάθει να φορά τη μάσκα σωστά;
Τα παιδιά μαθαίνουν πολύ εύκολα και αφομοιώνουν τις οδηγίες – μερικές φορές, πολύ πιο εύκολα και από τους ενήλικες. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να εκπαιδεύσουμε τα μικρά παιδιά να φορούν και να ανέχονται τη μάσκα: Μπορούμε να φορέσουμε μάσκα στο αγαπημένο λούτρινο ζωάκι του παιδιού, να φορέσουν οι γονείς και τα παιδιά μάσκα μπροστά στο καθρέφτη, να τους εξηγήσουμε ότι με τη μάσκα προσπαθούμε να κρατήσουμε μακριά τα ‘κακά’ μικρόβια, να δεχθούμε ερωτήσεις και να τους απαντήσουμε. Τα παιδιά μαθαίνουν τόσα πολλά από πολύ μικρή ηλικία, ώστε μια πρακτική εφαρμογή θα βοηθήσει η γνώση να αφομοιωθεί άμεσα. Αρκεί να γίνει σωστά!

Η εκπαίδευση των παιδιών για τη χρήση μάσκας πρέπει να γίνεται, εκτός από τους γονείς, και από τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι πρέπει να βοηθούν τα παιδιά ειδικά στην αρχή, μέχρι να εξοικειωθούν.

Είναι επικίνδυνη η συνεχής χρήση της μάσκας;
Η μάσκα αποτελεί μέρος καθημερινής ρουτίνας σε άλλες γεωγραφικές περιοχές, όπως π.χ. στην Άπω Ανατολή πολλά χρόνια πριν την εμφάνιση της COVID-19.

Ποια είναι τα οφέλη από τη χρήση της μάσκας;

  1. Προστατεύει από τη μετάδοση του COVID-19.
  2. Προστατεύει από τη γρίπη.
  3. Επιπρόσθετα βοηθά στην ελάττωση της εξάπλωσης άλλων οξέων ιογενών αναπνευστικών λοιμώξεων.
  4. Δεν νοσούν τα παιδιά, ενώ παράλληλα προστατεύονται και τα άτομα τρίτης ηλικίας με τα οποία τα παιδιά έρχονται σε επαφή (παππούδες).
  5. Τα παιδιά δεν αναγκάζονται σε απουσίες από το σχολείο και διακοπή της εκπαίδευσης.

Το εμβόλιο για την αντιμετώπιση της COVID-19 θα το χρησιμοποιήσουμε τη στιγμή που θα έχουμε τον έλεγχο αποτελεσματικότητας, την έγκριση για ασφαλή χρήση και την επάρκεια παραγωγής του. Μέχρι τότε, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον ιό με τα μέσα που διαθέτουμε. Πρέπει να τονιστεί ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που χορηγεί δωρεάν όλα τα εμβόλια που υπάρχουν στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

Συμπερασματικά

Η μάσκα προστατεύει από τη μετάδοση της COVID-19 και άλλων ιογενών λοιμώξεων. Η χρήση μάσκας είναι απολύτως ασφαλής, εύκολος ο τρόπος εφαρμογής της και ο πιο οικονομικός τρόπος αντιμετώπισης της COVID-19 για τα παιδιά ηλικίας από 2 ετών και άνω. Μεγάλη έμφαση πρέπει να δοθεί στη σωστή εκπαίδευση από το οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον για τη σωστή χρήση της.

Check Also

Τι προβλέπουν οι ανανεωμένες οδηγίες για τον εμβολιασμό των ασθενών με καρκίνο

Οι ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο εμφανίζουν κάποιο βαθμό ανοσοκαταστολής και είναι περισσότερο ευάλωτοι σε …