Αρχική / Επικαιρότητα / Τέλη Σεπτεμβρίου αναμένεται να είναι διαθέσιμα τα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά της COVID-19

Τέλη Σεπτεμβρίου αναμένεται να είναι διαθέσιμα τα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά της COVID-19

Oι ενισχυτικές δόσεις των επικαιροποιημένων εμβολίων κατά της covid-19, που θωρακίζουν τον οργανισμό και κατά της παραλλαγής Όμικρον, ενδέχεται να είναι διαθέσιμες από τα τέλη Σεπτεμβρίου, καθώς στις 31 Αυγούστου ο FDA ενέκρινε για επείγουσα χρήση τα δύο ενισχυμένα εμβόλια των εταιρειών Pfizer/BioNTech και Moderna.

Οι επικαιροποιημένες αυτές δόσεις βασίζονται στην τεχνολογία mRNA, όπως και τα αρχικά εμβόλια, και αναμένεται να παράσχουν ισχυρότερη προστασία έναντι των παραλλαγών της Όμικρον 4 και 5, οι οποίες εξακολουθούν να προκαλούν δεκάδες χιλιάδες μολύνσεις και θανάτους καθημερινά σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, δεν έχει διαπιστωθεί κατά πόσον τα εμβόλια αυτά είναι αποτελεσματικά απέναντι και στις νέες παραλλαγές που προέκυψαν εντωμεταξύ (βλ. Κένταυρος), μια και οι σχετικές δοκιμές έγιναν μόνο σε ποντίκια και όχι σε ανθρώπους.

Ήδη η αμερικανική κυβέρνηση έχει παραγγείλει 175 εκατομμύρια δόσεις των νέων εμβολίων εν όψει ενός πιθανού νέου κύματος. Οι τελικές συστάσεις για το ποιοι πρέπει να κάνουν τις αναμνηστικές δόσεις αναμένεται να διαμορφωθούν αυτές τις ημέρες από το CDC.

Σύμφωνα με την Washington Post, η αμερικανική κυβέρνηση σχεδιάζει να ξεκινήσει νέα ενημερωτική εκστρατεία για τα εμβόλια, προκειμένου να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν το φθινόπωρο και, εάν όλα εξελιχθούν ομαλά, τα εμβόλια αναμένεται να κυκλοφορήσουν τις επόμενες εβδομάδες. Οι διάφορες χώρες θα προμηθευτούν τα επικαιροποιημένα αυτά εμβόλια μέσω του ίδιου κεντρικού μηχανισμού σε επίπεδο ΕΕ και ΗΠΑ.

Οι νέες δόσεις θα χορηγούνται στους πολίτες δωρεάν σε εμβολιαστικά κέντρα, νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, όπως έγινε και στις προηγούμενες φάσεις του εμβολιασμού.

Check Also

Ιστορικές εξελίξεις στις κλινικές μελέτες για το πολλαπλούν μυέλωμα

Στις κλινικές μελέτες που στοχεύουν στην έγκριση νέων συνδυασμών φαρμάκων από διεθνείς εγκριτικούς μηχανισμούς όπως …