Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / Στην Ελλάδα το Συνέδριο της Εταιρείας για Μελέτη των Ενδογενών Μεταβολικών Νοσημάτων (SSIEM)

Στην Ελλάδα το Συνέδριο της Εταιρείας για Μελέτη των Ενδογενών Μεταβολικών Νοσημάτων (SSIEM)

Στις 4-7 Σεπτεμβρίου, θα διεξαχθεί στο Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών το SSIEM 2018 Annual Symposium, το Ετήσιο Συμπόσιο της Διεθνούς Εταιρείας SSIEM (Society for the Study of Inborn Errors of Metabolism, www.ssiem.org). Το εν λόγω διεθνές Συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Το θέμα του επιστημονικού προγράμματος είναι “Old Roads, New Connections” και αποσκοπεί στην αποτύπωση των θεαματικών εξελίξεων στον χώρο των Ενδογενών Μεταβολικών Νοσημάτων, με σκοπό την κατανόησή τους και την ανάπτυξη νέων θεραπειών.

Τα Ενδογενή Μεταβολικά Νοσήματα ανήκουν στις σπάνιες παθήσεις και περιλαμβάνουν τουλάχιστον 700 διαφορετικά νοσήματα, στα οποία συνεχώς προστίθενται κι άλλα. Η αντιμετώπιση των σπανίων παθήσεων είναι διεπιστημονική, δηλαδή είναι απαραίτητη η συνεργασία κλινικών γιατρών διαφορετικών ειδικοτήτων, εργαστηριακών επιστημόνων, ψυχολόγων, διαιτολόγων και άλλων επιστημόνων, με εξειδίκευση στις σπάνιες παθήσεις, σημειώνει η Δρ. Ελένη Μιχελακάκη, βιοχημικός, διευθύντρια της Διεύθυνσης Ενζυμολογίας και Κυτταρικής Λειτουργίας στο Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού και Πρόεδρος του Συνεδρίου.

Η έγκαιρη διάγνωση των νοσημάτων αυτών είναι καθοριστικής σημασίας αφ’ ενός για την έγκαιρη θεραπευτική παρέμβαση, όπου αυτή είναι εφικτή, και αφ’ ετέρου για την οργάνωση προγραμμάτων πρόληψης. Η πρόοδος που έχει συντελεστεί διεθνώς τα τελευταία χρόνια στη διάγνωση και αντιμετώπιση των Ενδογενών Μεταβολικών Νοσημάτων είναι θεαματική.

Στη χώρα μας, εξειδικευμένο έργο διάγνωσης και πρόληψης των Ενδογενών Μεταβολικών Νοσημάτων προσφέρει το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού από την ίδρυσή του από τον αείμνηστο Σπύρο Δοξιάδη, το 1965. Παρά το σημαντικό έργο που επιτελείται, οι ελλείψεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Πρέπει, λοιπόν, να τονιστεί ότι είναι απαραίτητη η αναβάθμιση των υποδομών τόσο σε επίπεδο νοσοκομειακών κλινικών, αλλά κυρίως σε επίπεδο εργαστηριακής διάγνωσης. Αν οι επαγγελματίες υγείας είχαν στα χέρια τους τα απαραίτητα εργαλεία, η διάγνωση των ενδογενών μεταβολικών νοσημάτων θα ήταν εφικτή στο 80-90% των περιπτώσεων.

Το Ετήσιο Συμπόσιο της Διεθνούς Εταιρείας SSIEM απευθύνεται σε γιατρούς, βιοχημικούς, διαιτολόγους και επιστήμονες με ενδιαφέρον στα Ενδογενή Μεταβολικά Νοσήματα. Οι συμμετέχοντες προέρχονται από 79 διαφορετικές χώρες από όλες τις ηπείρους και ο αριθμός τους υπερβαίνει τους 2.500.

Check Also

Ξεκινά το πρόγραμμα δωρεάν εξετάσεων για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Εκδόθηκε η ΚΥΑ που αφορά στο πρόγραμμα διενέργειας δωρεάν εξετάσεων για τον καρκίνο του τραχήλου …