Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Περιοδεία του Α. Ξανθού στη Ρόδο

Περιοδεία του Α. Ξανθού στη Ρόδο

Με την επίσκεψη στο Νοσοκομείο Ρόδου ολοκληρώθηκε η περιοδεία του Υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, στο πλαίσιο του Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Ο Υπουργός και ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), Σταμάτης Βαρδαρός, επισκέφθηκαν στις 16 Απριλίου τα Κέντρα Υγείας Αρχαγγέλου και Έμπωνα αντίστοιχα, ενώ στις 17 Απριλίου ο Υπουργός, συνοδευόμενος από τον κ. Βαρδαρό, τη διοικήτρια της 2ης ΥΠΕ, Όλγα Ιορδανίδου, και τον υποδιοικητή, Γιώργο Αντύπα, επισκέφθηκε το Κέντρο Υγείας (πρώην ΠΕΔΥ) της Ρόδου και συνομίλησε με όλους τους εργαζόμενους. Το Κέντρο Υγείας, παρά μία μερική αναβάθμιση που πραγματοποίησε τα τελευταία χρόνια, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα στις κτιριακές του υποδομές και ελλείψεις σε προσωπικό.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στον ΟΚΑΝΑ, όπου ο κ. Βαρδαρός παρουσίασε τον σχεδιασμό του Υπουργείου για την ανάπτυξη ενός Πολυδύναμου Κέντρου κατά των Εξαρτήσεων (μέσω ΕΣΠΑ), με διασύνδεση όλων των φορέων της περιοχής που δραστηριοποιούνται σε αυτό τον τομέα (ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ, Κέντρο Πρόληψης).

Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Νοσοκομείο Ρόδου, όπου ο κ. Ξανθός έκανε ανοιχτή συνάντηση με όλους τους γιατρούς και το υπόλοιπο προσωπικό  του Νοσοκομείου. Ο Υπουργός έκανε λόγο για προσλήψεις που επίκεινται στο δημόσιο Σύστημα Υγείας και, κυρίως, για την προκήρυξη 520 θέσεων μόνιμων γιατρών που θα στελεχώσουν τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), τα  οποία θα αυτονομηθούν.

Σε ό,τι αφορά  το θέμα του ωραρίου, ο Υπουργός υποστήριξε ότι, με την ψήφιση του Νόμου, διασφαλίστηκε η θεσμική εναρμόνιση της χώρας με τις ευρωπαϊκές οδηγίες και η αποφυγή προστίμου μετά την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Θεσμοθετήθηκε η οργάνωση του χρόνου εφημερίας από 24ωρη σε 12ωρη βάση, με αποτέλεσμα το νέο σύστημα να είναι πιο συμβατό με τις αντοχές των γιατρών και με την ανάγκη ασφαλούς φροντίδας των πολιτών, ανέφερε ο κ. Ξανθός. Επεσήμανε, ωστόσο, ότι για την πλήρη εφαρμογή του απαιτούνται επιπλέον προσλήψεις, ιδιαίτερα στα υποστελεχωμένα τμήματα της περιφέρειας, αναδιοργάνωση των ΤΕΠ και αλλαγή του εφημεριακού μοντέλου στο Λεκανοπέδιο. Διαβεβαίωσε, επίσης, το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου ότι το Υπουργείο θα δώσει τις απαραίτητες διευκρινίσεις για την εφαρμογή του νόμου στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Ρόδου, οι εργαζόμενοι τόνισαν την ανάγκη ανανέωσης του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, επιπλέον προσλήψεων, καθώς το καλοκαίρι ο πληθυσμός του νησιού τριπλασιάζεται λόγω αυξημένης τουριστικής κίνησης, επαναλειτουργίας τουλάχιστον μίας χειρουργικής αίθουσας και ανάπτυξης επιπλέον κλινών ΜΕΘ.

Check Also

Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»: Ποια η κατάσταση με τους αναισθησιολόγους σήμερα

Καθώς η έλλειψη αναισθησιολόγων έχει προκαλέσει σημαντικό πρόβλημα στη λειτουργία των χειρουργείων στο Νοσοκομείο Παίδων  …