Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Θέλει αρετή και… χρήμα το ΕΣΥ

Θέλει αρετή και… χρήμα το ΕΣΥ

«Sold out» τα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής σύμφωνα με τα στοιχεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Επομένως, αν χρειαστείτε τις υπηρεσίες ενός νοσηλευτικού ιδρύματος, θα πρέπει να ανατρέξετε στη σχετική «λίστα κρατήσεων» για να δείτε πού θα βρείτε κρεβάτι και δεν θα χρειαστεί να «την αράξετε» σε κάποιο ράντζο.

Τα 23 νοσοκομεία της Αττικής παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές στο θέμα της πληρότητας, με κάποια από αυτά να στενάζουν από την αυξημένη προσέλευση ασθενών και κάποια άλλα να κινούνται σε πιο χαλαρούς ρυθμούς. Στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», για παράδειγμα, το ποσοστό κάλυψης των κλινών ξεπερνά το 106%, ενώ οριακά κινείται και ο «Ευαγγελισμός» με ποσοστό 91,3%. Στη συνέχεια της λίστας βρίσκεται το αντικαρκινικό «Άγιος Σάββας» με 88%, το «Αλεξάνδρα» με 87% αλλά και το Λαϊκό με 86,5%.

Τα πιο… χαλαρά νοσοκομεία είναι το Παίδων Πεντέλης με ποσοστό κάλυψης κλινών 35% και το Μαιευτήριο Έλενα Βενιζέλου με 37,5%. Ωστόσο, ακόμη και σε αυτά αν χρειαστεί να καταφύγει κάποιος, κανείς δεν εγγυάται ότι θα μπορέσει να λάβει τα αναγκαία για τη θεραπεία του. Μπορούμε να εγγυηθούμε για τη φροντίδα και το ενδιαφέρον που θα δείξουν γιατροί και νοσηλευτές, αλλά το θέμα των ελλείψεων στα δημόσια νοσοκομεία δυσχεραίνει κατά πολύ το έργο του προσωπικού.

Από την αρχή του έτους το ΕΣΥ αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα χρηματοδότησης, καθώς βάσει στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών μόνο για το δίμηνο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου η επιχορήγησή του ήταν σχεδόν μηδενική και στα ταμεία έφτασαν μόλις 6 εκατ. ευρώ από τα περίπου 77 εκατ. ευρώ που είναι η μηναία επιδότηση. Το γεγονός αυτό καθιστά σχεδόν αδύνατη την ομαλή λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Αν προσθέσουμε στα παραπάνω την αυξημένη προσέλευση ασθενών στο ΕΣΥ και τον συνολικά μειωμένο κατά 370 εκ. προϋπολογισμό για τα νοσοκομεία το 2018, μπορούμε να κατανοήσουμε πλήρως την ανησυχία των εργαζομένων, που τονίζουν πως τα χρήματα δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών.

Προβλήματα χρηματοδότησης έχουν και οι Τοπικές Μονάδες Υγείας, οι οποίες «παλεύουν» να προχωρήσουν με τα λιγοστά μέσα που έχουν στη διάθεσή τους την παρούσα φάση. Επομένως, όσο κι αν υπάρχουν καλές προθέσεις για βελτίωση των συνθηκών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, αν δεν υπάρχει χρήμα, τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει.

Την ίδια ώρα, μεγάλες μεταρρυθμίσεις που θα εξοικονομήσουν πόρους και θα δώσουν ανάσα στο σύστημα και κατ’ επέκταση στους ασθενείς, προχωρούν βασανιστικά αργά. Η Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ), η οποία συγκροτήθηκε σε σώμα τον περασμένο Δεκέμβριο και θα ελέγχει τις προμήθειες των νοσοκομείων, ακόμη παλεύει να κάνει τα πρώτα της βήματα. Το υπουργείο Υγείας φιλοδοξεί πως, μέσω του κεντρικού ελέγχου των προμηθειών, θα μπορέσει να εξοικονομήσει μεγάλα ποσά που θα βοηθήσουν σημαντικά το ΕΣΥ. Σε φάση αναμονής και στελέχωσης των επιτροπών είναι και το Σύστημα Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας, που κι αυτό άργησε να έρθει.

Βρισκόμαστε σε αναμονή, λοιπόν, για τολμηρές μεταρρυθμίσεις, σωστή χρηματοδότηση και… ένα κρεβάτι σε κεντρικό νοσοκομείο της Αθήνας…

Γράφει ο Θεόδουλος Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, την Κυριακή 22 Απριλίου

Check Also

Υπουργείο Υγείας: Παρουσιάστηκε το Πρόγραμμα «ΟΙΚΟΘΕΝ» για τους ογκολογικούς ασθενείς

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, παρουσία της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη και των Υφυπουργών …