Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Επιστήμη / Έχουν γενετική προδιάθεση όσοι νοσούν βαριά από COVID-19;

Έχουν γενετική προδιάθεση όσοι νοσούν βαριά από COVID-19;

Επιστήμονες στο Κέντρο Προληπτικής Ιατρικής και Μακροβιότητας του Ομίλου Βιοϊατρική αναγνώρισαν γενετικούς πολυμορφισμούς (μικροαλλαγές στο DNA), οι οποίοι σχετίζονται άμεσα με τη νοσηρότητα που προκαλεί ο νέος κορονοϊός.

Παρακολουθώντας κάθε διεθνή εξέλιξη που αφορά σε πιθανές γενετικές συσχετίσεις με τη νοσηρότητα του ιού SARS-COV-2, οι επιστήμονες του Κέντρου βασίστηκαν σε αναφορές και μελέτες σχετικές με τη  δυσανάλογα αυξημένη θνησιμότητα Covid-19 σε πληθυσμούς αφρικανικής, νοτιο-ασιατικής και λατινο-αμερικανικής καταγωγής.

Σε υπολογιστική μελέτη, και με δεδομένα που αντλήθηκαν από το πρόγραμμα “1000 Genomes Project”, διερευνήθηκαν δύο μεταλλάξεις στο γονίδιο ΙFIΤΜ3, το οποίο σχετίζεται με την κυτταρική αντι-ιική άμυνα, σε 26 διαφορετικούς πληθυσμούς. Στη μελέτη αυτή, επιβεβαιώνεται η διεθνής παρατήρηση πως οι πληθυσμοί αφρικανικής, λατινο-αμερικανικής και νοτιο-ασιατικής καταγωγής διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν βαρύτερα από τον ιό SARS-CoV-2, καθώς προστίθενται ενδείξεις για ύπαρξη συγκεκριμένου γενετικού υποβάθρου, που φαίνεται να συνδέεται με τη νοσηρότητα, πέρα από άλλους πιθανούς οικονομικο-κοινωνικούς παράγοντες.

Tα ευρήματα της μελέτης υποδεικνύουν ότι o συνδυασμός των συγκεκριμένων πολυμορφισμών του γονιδίου IFITM3 μπορεί να είναι καίριας σημασίας για την εισβολή του ιού στο κύτταρο και να προδιαθέτει για χειρότερη εξέλιξη της λοίμωξης.

Ο ιός SARS-CoV-2 πιθανά χρησιμοποιεί τη βασική πρωτεΐνη κυτταρικής αντι-ιικής άμυνας IFITM3, προκειμένου να διευκολύνει την είσοδό του στο κύτταρο και να πολλαπλασιαστεί. Παρόμοιος μηχανισμός κυτταρικής εισβολής έχει παρατηρηθεί και από τον κορονοϊό που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα.

Η έρευνα δίνει τις πρώτες ενδείξεις για περαιτέρω διερεύνηση του ρόλου της πρωτεΐνης ΙFΙΤΜ3 στη νοσηρότητα του SARS-CoV-2. Αν επιβεβαιωθεί η υπόθεση πειραματικά, θα αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο στην κατανόηση των μηχανισμών της λοίμωξης COVID-19.

Η αναγνώριση συνδυασμού πολυμορφισμών που σχετίζονται με τη νοσηρότητα COVID-19, πιθανά να αποτελέσει στο εγγύς μέλλον τη βάση γενετικού προγνωστικού τεστ, το οποίο θα οδηγήσει σε ανάπτυξη βελτιωμένων θεραπειών για τους πιο σοβαρά ασθενείς, με γνώμονα το γενετικό τους προφίλ.

Τη μελέτη υπογράφουν ο Βιοπληροφορικός, Δρ. Δημήτρης Νικολούδης, η Βιοχημικός και Project Manager του Κέντρου, Δρ. Ασημίνα Χιωνά και ο Ιατρικός διευθυντής του Κέντρου, Δρ. Δημήτρης Κουντουράς. Ολόκληρη η μελέτη εδώ

Check Also

Υψηλός κίνδυνος επαναμόλυνσης SARS-CoV-2 λόγω διαδοχικών παραλλαγών της Omicron

Πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2024 στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Science, αναλύει …