Αρχική / Επικαιρότητα / Ψωρίαση και Άγχος: Μια αμφίδρομη σχέση

Ψωρίαση και Άγχος: Μια αμφίδρομη σχέση

Η ψωρίαση είναι μια δερματική πάθηση που μπορεί να προκαλέσει ερυθρότητα, φλεγμονή και ξεφλούδισμα των περιοχών του δέρματος. Συνδέεται με διάφορες παθήσεις ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένων του άγχους, του στρες και της κατάθλιψης. Βάσει στοιχείων, το άγχος και το στρες μπορούν να πυροδοτήσουν εξάρσεις ψωρίασης, αλλά και οι εξάρσεις της ψωρίασης μπορεί να προκαλέσουν άγχος ή στρες.

της Καίτης Αντωνοπούλου, Γενικής Γραμματέα Σωματείου ΚΑΛΥΨΩ

Οι επιστήμονες δεν κατανοούν πλήρως τη σχέση μεταξύ ψωρίασης και άγχους ή κατάθλιψης. Ωστόσο, έρευνες έχουν δείξει στενή σχέση ψωρίαση και ψυχικής υγείας, με τους ερευνητές μίας μελέτης να διαπιστώνουν ότι τα άτομα που ανέπτυξαν ψωρίαση πριν, αλλά και μετά, την ηλικία των 18 ετών, εμφάνισαν κοινωνικό άγχος, το οποίο σχετίζεται με την εμφάνισή τους, επηρεάζοντας  την αυτοεκτίμησή τους.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, οι ασθενείς με ψωρίαση:

 • Νιώθουν φόβο ότι οι άλλοι θα τους κρίνουν.
 • Αποφεύγουν τους άλλους ανθρώπους.
 • Αισθάνονται άρρωστοι με το στομάχι τους.
 • Νιώθουν αμηχανία ή αυτοσυνειδησία μπροστά σε άλλους.
 • Παρουσιάζουν σωματικά συμπτώματα, όπως τρέμουλο, γρήγορο καρδιακό παλμό ή κοκκίνισμα.
 • Αποφεύγουν την οπτική επαφή ή μιλούν με απαλή φωνή.
 • Βρίσκουν τις αλληλεπιδράσεις με άλλους τρομακτικές.

Μελέτες προτείνουν ότι το άγχος και η ψωρίαση έχουν μια κυκλική σχέση. Αυτό σημαίνει ότι η ψωρίαση μπορεί να προκαλέσει άγχος, και το άγχος, αντίστοιχα, μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση των συμπτωμάτων της ψωρίασης.

Το Σωματείο «Καλυψώ», γνωρίζοντας ότι το άγχος μπορεί να επηρεάσει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της ψωρίασης και να επιδεινώσει τον κνησμό, συνιστά στα άτομα να διαχειρίζονται το άγχος ως μέρος του συνολικού σχεδίου θεραπείας τους. Γι’ αυτό τον λόγο, πραγματοποιεί στα γραφεία του εβδομαδιαίες συναντήσεις με ψυχοθεραπεύτρια, στις οποίες μπορούν οι ασθενείς να συμμετέχουν με φυσική παρουσία.

Το άγχος επηρεάζει τους ανθρώπους με διάφορους τρόπους. Μπορεί να οδηγήσει σε:

 • Σωματικές αντιδράσεις, όπως ταχυκαρδία, αίσθημα αδυναμίας στα πόδια ή ξηροστομία.
 • Νευρικότητα ή πανικό.
 • Αποφυγή κοινωνικών συναντήσεων ή κατανάλωση αλκοόλ πριν από μια δραστηριότητα, ώστε να ηρεμήσει ο ασθενής.
 • Αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό τους ή τους άλλους.

Ένα άτομο με ψωρίαση θα πρέπει να συνεργαστεί με έναν επαγγελματία υγείας για να αναπτύξει αποτελεσματικές θεραπείες ψυχικής υγείας, ώστε να μπορεί να ζήσει τη ζωή του χωρίς φόβο κοινωνικού στιγματισμού ή αρνητικής κρίσης. Στο Σωματείο «Καλυψώ» μπορεί κανείς να ενημερωθεί για το σημαντικό αυτό θέμα και να συμβουλευτεί ειδικούς για την αντιμετώπιση της πάθησής του.

Check Also

Ψωρίαση: Ο σημαντικός ρόλος της άσκησης

Αμφίδρομη είναι η σχέση μεταξύ της σωματικής δραστηριότητας και της ψωρίασης. Η νόσος επηρεάζει τον …