Αρχική / Επικαιρότητα / Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2023: Η κρισιμότητα επίτευξης αυτού του «Υγεία για Όλους»

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2023: Η κρισιμότητα επίτευξης αυτού του «Υγεία για Όλους»

Η 7η Απριλίου, ημέρα ίδρυσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το 1948, έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται ως «Παγκόσμια Ημέρα Υγείας», προκειμένου να ευαισθητοποιήσει και να ενώσει όλο τον πλανήτη προς την επίτευξη ενός σημαντικού κοινού στόχου: την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Αυτός ήταν, εξάλλου, και ο βασικός σκοπός ίδρυσης του Π.Ο.Υ. εξαρχής – να διατηρήσει τον κόσμο υγιή, να βοηθήσει τους ευάλωτους πληθυσμούς και να κάνει τους ανθρώπους να κατανοήσουν τη σημασία των υγιεινών συνηθειών για τη διατήρηση μιας υψηλής ποιότητας ζωής.

«Έχουμε καταφέρει πολλά πράγματα για τα οποία είμαστε περήφανοι, ωστόσο χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά μέχρι να καταστήσουμε απόλυτα εφικτό το ιδρυτικό μας όραμα περί Καθολικής Υγείας. Εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε τεράστιες ανισότητες στο κομμάτι της πρόσβασης στις υπηρεσίες Υγείας, σημαντικά κενά στους μηχανισμούς άμυνας απέναντι σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στη δημόσια υγεία, καθώς και αδυναμία καταλυτικής αντιμετώπισης των απειλών από την κατανάλωση επιβλαβών για την υγεία προϊόντων και την κλιματική κρίση», υπογράμμισε ο επικεφαλής του Π.Ο.Υ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, αναφερόμενος στη φετινή, 75η, επέτειο της ίδρυσης του Οργανισμού. Για να προσθέσει εμφατικά: «Αυτές οι παγκόσμιες προκλήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μέσω μίας παγκόσμιας συνεργασίας».

«Υγεία για Όλους»

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας αποτελεί, κάθε χρόνο, την καταλληλότερη ευκαιρία για τον Π.Ο.Υ. να θέσει προς συζήτηση σημαντικά θέματα Υγείας, εστιάζοντας την προσοχή όλων στην εξεύρεση ουσιαστικών λύσεων που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων του πλανήτη, ανεξαρτήτως γεωγραφικής θέσης και οικονομικής κατάστασης της χώρας που διαμένουν.

Το θέμα του φετινού εορτασμού, ο οποίος σηματοδοτεί και την 75η επέτειο λειτουργίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, θέτει στο επίκεντρο το κρισιμότερο ίσως ζητούμενο, μετά το πέρας και της εφιαλτικής πανδημίας της COVID-19: «Υγεία για Όλους». Θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα με έντονο το στοιχείο της συμπερίληψης, ο Οργανισμός υπογραμμίζει το «αγκάθι» των μεγάλων ανισοτήτων στην Υγεία, οι οποίες καταλήγουν να χωρίζουν τους κατοίκους του πλανήτη σε προνομιούχους και μη, σε έναν τομέα όπου η ισότητα θα έπρεπε να είναι δεδομένη και αυτονόητη.

To  video του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με τίτλο: Υγεία για όλους: 75 χρόνια στη βελτίωση της δημόσιας υγείας

Σε τι αφορούν, όμως, αυτές οι περιβόητες ανισότητες; Ουσιαστικά πρόκειται για τις διαφορές που παρατηρούνται στην κατάσταση της Υγείας των ανθρώπων, σε τομείς όπως η πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας, αλλά και οι ευκαιρίες που τους δίνονται προκειμένου να διαμορφώσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Με λίγα λόγια, οι ανισότητες στην Υγεία αφορούν:

  • Τομείς όπως το προσδόκιμο ζωής.
  • Την ευκολία πρόσβασης και τη διαθεσιμότητα των υπηρεσιών Υγείας.
  • Την ποιότητα της υγειονομικής φροντίδας.
  • Την εκπαίδευση σχετικά με συμπεριφορές και συνήθειες εχθρικές προς την καλή υγεία, όπως π.χ. το κάπνισμα ή η χρήση ουσιών.
  • Τις ευρύτερες συνθήκες διαβίωσης των ατόμων, όπως π.χ. η ποιότητα των περιβαλλοντικών συνθηκών, της σίτισης και της στέγασης.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν και, τελικά, διαφοροποιούν την κατάσταση της υγείας των κατοίκων του πλανήτη χωρίζονται σε τέσσερις τύπους:

  • Σε κοινωνικο-οικονομικούς παράγοντες, όπως π.χ. το εισόδημα.
  • Σε γεωγραφικούς παράγοντες.
  • Σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως το φύλο, η εθνικότητα και οι ειδικές ανάγκες/αναπηρίες.
  • Σε χαρακτηριστικά που δημιουργούν κοινωνικώς περιθωριοποιημένες ομάδες, όπως π.χ. η αστεγία.

Σε αυτή τη χρονική στιγμή, λοιπόν, το θέμα που προβάλλει ο Π.Ο.Υ. προς συζήτηση, αυτό το «Υγεία για Όλους», αποτελεί ένα από τα βασικότερα ζητούμενα στον δρόμο προς ένα δικαιότερο κόσμο. 

Υπάρχουν πολλά ενθαρρυντικά σημάδια, τα οποία μαρτυρούν ότι κάτι αρχίζει να αλλάζει: η σταδιακή υιοθέτηση πρακτικών Ψηφιακής Υγείας, η έμφαση στη στοχευμένη εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας και ασθενών προς επίτευξη της λεγόμενης «εγγραμματοσύνης υγείας», η επένδυση σε προγράμματα πρόληψης ασθενειών μέσω δωρεάν εξετάσεων, οι εκστρατείες ευαισθητοποίησης (δημόσιες και ιδιωτικές) σχετικά με τη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη, αλλά και η ολοένα αυξανόμενη συμμετοχή των ίδιων των ασθενών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων σχετικά με την Υγεία, αποτελούν σημαντικά βήματα διεθνώς προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ωστόσο, παραμένει πρόβλημα το γεγονός ότι αυτά τα βήματα πραγματοποιούνται, ως επί το πλείστον, σε οικονομικά αναπτυγμένες χώρες και κοινωνίες. Το στοίχημα θα κερδηθεί ουσιαστικά, όταν αυτό το «για όλους» αποτελέσει κυριολεκτικό αξίωμα. Και για να γίνει αυτό, ο δρόμος είναι ακόμα πολύ μακρύς…

Πηγές
https://www.who.int/southeastasia/news/events/world-health-day/world-health-day-2023
https://www.who.int/news-room/facts-in-pictures/detail/health-inequities-and-their-causes
https://www.standard.co.uk/news/health/world-health-day-2023-theme-date-b1072258.html

Check Also

Ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση για τα ΙΦΝΕ στις 19 Μαΐου, στη Γεννάδειο Βιβιλιοθήκη

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ΙΦΝΕ (19η Μαΐου), η Ελληνική Ομάδα Μελέτης των Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών …