Αρχική / Επικαιρότητα / Mεγάλες ανάγκες σε αίμα λόγω πανδημίας: Πενθήμερη εθελοντική αιμοδοσία ΕΚΕΑ στο Σύνταγμα

Mεγάλες ανάγκες σε αίμα λόγω πανδημίας: Πενθήμερη εθελοντική αιμοδοσία ΕΚΕΑ στο Σύνταγμα

Πενθήμερη εθελοντική αιμοδοσία διοργανώνει το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), σε συνεργασία με τη ΣΤΑΣΥ ΑΕ, στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Μετρό Συντάγματος, από τη Δευτέρα 22 έως την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου, από τις 09:00 έως τις 19:00, προκειμένου να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες σε αίμα που έχουν δημιουργηθεί λόγω της πανδημίας.

Το ΕΚΕΑ σημειώνει ότι τα έκτακτα μέτρα αλλά και η διασπορά του κορονοϊού, αναπόφευκτα, έχουν δημιουργήσει προβλήματα στην προσέλευση αιμοδοτών στις υπηρεσίες αιμοδοσίας των νοσοκομείων, με αποτέλεσμα να παρατηρείται «μεγάλη μείωση των αποθεμάτων αίματος, γεγονός που έχει σαν τραγική συνέπεια να αναβάλλονται ή να ματαιώνονται αρκετές μεταγγίσεις ασθενών».

«Υπάρχει ένας εξαιρετικός λόγος για κατ’ εξαίρεση μετακίνηση. Όλοι μαζί να κάνουμε lockdown στις ελλείψεις αίματος!», αναφέρει το ΕΚΕΑ και καλεί κάθε νέο ή παλαιό αιμοδότη να προσέλθει στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Μετρό Συντάγματος, στέλνοντας το μήνυμα 1 στο 13033 ή συμπληρώνοντας Β1 στη «Βεβαίωση κατ’ εξαίρεση μετακίνησης πολιτών» της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Για τη διεξαγωγή της αιμοδοσίας θα ληφθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα: Θερμομέτρηση κατά την είσοδο, χορήγηση του απαραίτητου εξοπλισμού ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικό), αποστείρωση στις καρέκλες αιμοδοσίας, τήρηση των αποστάσεων και τηλεφωνικά ραντεβού, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα συγχρωτισμού.

Τα τηλεφωνικά ραντεβού κλείνονται στα τηλέφωνα 213-2146716 και 213-2146726, από τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου έως την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου, από τις 09:00 έως τις 15:00.

Για να δώσει κάποιος αίμα πρέπει:

– Να είναι 18-65 ετών.

– Να έχει πάρει ένα ελαφρύ γεύμα πριν την αιμοδοσία.

– Να έχει κοιμηθεί τουλάχιστον πέντε ώρες.

– Να αναφέρει τυχόν ασθένειες και φάρμακα που λαμβάνει στον γιατρό της αιμοδοσίας.

– Εάν έχει κάνει τατουάζ, να έχουν παρέλθει τέσσερις μήνες.

Check Also

ΕΚΕΑ – Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη: Εθελοντική Αιμοδοσία στο Προεδρικό Μέγαρο

Η προσφορά αίματος είναι μια πράξη αλτρουισμού και αλληλεγγύης που χαρίζει ζωή στους πάσχοντες συνανθρώπους …