Αρχική / Επικαιρότητα / Εμβόλιο Johnson&Johnson: Κατατέθηκε στον EMA η αίτηση για έγκριση χρήσης στην ΕΕ

Εμβόλιο Johnson&Johnson: Κατατέθηκε στον EMA η αίτηση για έγκριση χρήσης στην ΕΕ

Ο αμερικανικός φαρμακευτικός κολοσσός Johnson & Johnson κατέθεσε αίτηση για έγκριση του εμβολίου του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακοίνωσε χτες ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), διευκρινίζοντας ότι η απόφαση αναμένεται τον Μάρτιο. Το εμβόλιο αυτό είναι μίας δόσης και θα είναι το τέταρτο που θα εγκριθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν λάβει το πράσινο φως από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

«Ο EMA έλαβε αίτηση χορήγησης άδειας κυκλοφορίας για ένα εμβόλιο κατά της Covid-19 που ανέπτυξε η Janssen-Cilag International N.V.», ανακοίνωσε ο ευρωπαϊκός οργανισμός, αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή θυγατρική της Johnson & Johnson. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι Ευρωπαίοι ειδικοί θα μπορούσαν να διατυπώσουν μια γνώμη στα μέσα Μαρτίου 2021, υπό την προϋπόθεση ότι τα στοιχεία της εταιρείας για την αποτελεσματικότητα, την ασφάλεια και την ποιότητα του εμβολίου είναι επαρκώς πλήρη και πειστικά.

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson υποβλήθηκε σε συνεχή αξιολόγηση από τον ΕΜΑ από την 1η Δεκεμβρίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρήγγειλε 200 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson, με επιλογή για 200 εκατομμύρια επιπλέον. Εκατό εκατομμύρια δόσεις αναμένεται να παραδοθούν έως τον Ιούνιο, εάν το εμβόλιο εγκριθεί.

«Χαιρετίζω τα νέα για την αίτηση της Johnson & Johnson στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για το εμβόλιο για την COVID-19. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι έτοιμη να χορηγήσει άδεια μόλις ο EMA εκδώσει θετική επιστημονική γνωμοδότηση. Περισσότερα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια βρίσκονται καθ’ οδόν», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η δε επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, σημείωσε: «Θετικά νέα για το εμβόλιο για την COVID-19, με την αίτηση της Johnson & Johnson στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για υπό όρους αδειοδότηση. Είναι ένα ευπρόσδεκτο βήμα στις προσπάθειές μας να εξασφαλίσουμε περισσότερα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια».

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Check Also

6.201 νέα κρούσματα, 97 θάνατοι, 694 διασωληνωμένοι

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 6.201, εκ των οποίων 3 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες …