Την ελπίδα ότι κάτι αλλάζει, (πολύ) αργά και σταθερά στον τομέα της Κλινικής Έρευνας, εξέφρασαν οι παρευρισκόμενοι στην ειδική εκδήλωση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, που πραγματοποιήθηκε χθες με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κλινικών Μελετών (20 Μαΐου). Ο ΣΦΕΕ τονίζει εδώ και πολλά χρόνια τα πολλαπλά οφέλη της διεξαγωγής κλινικών μελετών στη χώρα μας, τόσο για την εθνική οικονομία, όσο και για τους ασθενείς και την επιστημονική κοινότητα. Από τη μεριά τους, οι εκάστοτε υπουργοί Υγείας δείχνουν να αναγνωρίζουν τη σημασία τους και δηλώνουν πρόθυμοι να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για να ξεπεραστούν τα προβλήματα, να απλοποιηθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και να κερδίσει η Ελλάδα το μερίδιο που της αναλογεί. Και κάπως έτσι περνούν οι μήνες, τα χρόνια…
«Σύμφωνα με τη μελέτη του ΣΦΕΕ και της ΕΣΔΥ κάθε φορά που εγκρίνεται μια κλινική έρευνα “εισάγονται” στην Ελλάδα περίπου 250.000 € άμεσης επένδυσης και προκαλείται, βάσει των δημοσιευμένων δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών, καθαρή αύξηση στο ΑΕΠ της χώρας μας, περίπου 875.000 €», τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Πασχάλης Αποστολίδης, υπενθυμίζοντας, επιπλέον, για μια ακόμη φορά, ότι αναφερόμαστε σε μια σημαντική επένδυση, χωρίς καμία επιβάρυνση για την Ελληνική Πολιτεία.
Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ και Πρόεδρος Επιτροπής Κλινικών Μελετών, κ. Σπύρος Φιλιώτης, τόνισε ότι, «η κλινική έρευνα αποτελεί μία υπηρεσία υψηλής προστιθέμενης αξίας. Δεν υπάρχουν πρώτες ύλες ή άλλα υλικά, όλη η επένδυση καθώς και τα δωρεάν φάρμακα και εξετάσεις που συμπεριλαμβάνονται σε αυτήν, αποδίδουν προστιθέμενη αξία για τη χώρα σε ποσοστό μεγαλύτερο του 100%. Τα οφέλη από την Κλινική Έρευνα είναι τόσο πολυσήμαντα όσο και πολυεπίπεδα, και αφορούν στην εθνική οικονομία, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στους ασθενείς και στους επαγγελματίες υγείας».
Ολοκληρώνοντας ο κ. Φιλιώτης, κατέγραψε τα θετικά βήματα που έχουν διανυθεί καθώς οι αιτήσεις για νέες κλινικές μελέτες έχουν αυξηθεί σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, από 130 σε 154 ετησίως.
Τέλος, οι εκπρόσωποι των ασθενών τόνισαν ότι, οι κλινικές μελέτες αποτελούν τη μόνη τους ελπίδα και ζήτησαν την επίσπευση των διαδικασιών και την προώθηση των αναγκαίων αλλαγών, ώστε η ελπίδα αυτή, να αποκτήσει και ελληνικό χρώμα.