Αρχική / Επικαιρότητα / EMA – ECDC: Δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη για ενισχυτικές δόσεις στον γενικό πληθυσμό

EMA – ECDC: Δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη για ενισχυτικές δόσεις στον γενικό πληθυσμό

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) αναφέρει ότι, με βάση τα τρέχοντα στοιχεία, δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη χορήγησης ενισχυτικών δόσεων εμβολίων σε πλήρως εμβολιασμένα άτομα στο γενικό πληθυσμό, σύμφωνα με τεχνική έκθεση που εκδόθηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC). Η έκθεση σημειώνει, επίσης, ότι πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν επιπλέον δόσεις για άτομα με έντονα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, ως μέρος του πρωτογενούς εμβολιασμού τους.

Τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και τη διάρκεια της προστασίας δείχνουν ότι όλα τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί στην ΕΕ είναι, επί του παρόντος, εξαιρετικά προστατευτικά έναντι νοσηλείας, σοβαρής νόσησης και θανάτων που σχετίζονται με την COVID-19, ενώ περίπου ένας στους τρεις ενήλικες στην ΕΕ άνω των 18 ετών δεν είναι ακόμη πλήρως εμβολιασμένος. Σε αυτήν την κατάσταση, η προτεραιότητα πρέπει τώρα να είναι ο εμβολιασμός όλων εκείνων των ατόμων που δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμη τον εμβολιασμό. Για να συμπληρωθούν οι προσπάθειες εμβολιασμού, είναι επίσης ζωτικής σημασίας η συνέχιση της εφαρμογής μέτρων όπως η φυσική απόσταση, η υγιεινή των χεριών και η χρήση μάσκας προσώπου όπου απαιτείται, ιδίως σε χώρους υψηλού κινδύνου, όπως εγκαταστάσεις μακροχρόνιας φροντίδας ή νοσοκομειακούς θαλάμους με ασθενείς με κίνδυνο για σοβαρή COVID-19.

Είναι σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ αναμνηστικών δόσεων για άτομα με φυσιολογικό ανοσοποιητικό σύστημα και πρόσθετων δόσεων για άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Ορισμένες μελέτες αναφέρουν ότι μια πρόσθετη δόση εμβολίου μπορεί να βελτιώσει την ανοσοαπόκριση σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα, όπως λήπτες μοσχεύματος οργάνων, των οποίων οι αρχικές αποκρίσεις στον εμβολιασμό ήταν χαμηλές. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η επιλογή χορήγησης πρόσθετης δόσης θα πρέπει να εξετάζεται ήδη. Θα μπορούσε, επίσης, να εξεταστεί η παροχή πρόσθετης δόσης, ως προληπτικού μέτρου, σε ηλικιωμένα ασθενή άτομα, ιδιαίτερα σε εκείνους που ζουν σε κλειστούς χώρους, όπως οι χώροι μακροχρόνιας φροντίδας.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) αξιολογεί, προς το παρόν, δεδομένα για επιπλέον δόσεις. Παράλληλα, τα κράτη-μέλη μπορούν να εξετάσουν προπαρασκευαστικά σχέδια για τη χορήγηση ενισχυτικών και πρόσθετων δόσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Check Also

Συνάντηση πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και διοίκησης ΕΚΠΑ για το ΓΝΑ «Λαϊκό»

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη συναντήθηκαν στις 30 …

Health Update
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.