Αρχική / Επικαιρότητα / EMA: Μέχρι τον Σεπτέμβριο η έγκριση των βελτιωμένων ήδη υπαρχόντων εμβολίων κατά του COVID-19

EMA: Μέχρι τον Σεπτέμβριο η έγκριση των βελτιωμένων ήδη υπαρχόντων εμβολίων κατά του COVID-19

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα από τις μελέτες του Deepta Bhattacharya στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, τα εμβόλια mRNA προσφέρουν στην αρχή μεν υψηλή προστασία, ωστόσο φαίνεται να εξασθενεί πιο γρήγορα από την ανοσία της μόλυνσης από Covid-19.

Συγκρίνοντας την απόδοση των εμβολίων mRNA με τα εμβόλια του αδενοϊού, αλλά και με εκείνα της AstraZeneca και της Johnson & Johnson, διαπιστώνεται ότι οι εμβολιασμένοι με εμβόλιο mRNA αρχικά παράγουν πολύ περισσότερα αντισώματα, ωστόσο στη συνέχεια φαίνεται να πέφτουν αρκετά απότομα, περίπου στους 6 μήνες.

Με τα εμβόλια του αδενοϊού, από την άλλη, τα επίπεδα αντισωμάτων δεν φαίνεται να ανεβαίνουν τόσο ψηλά αρχικά όσο με τα εμβόλια mRNA, αλλά φαίνεται να παραμένουν για μεγαλύτερη χρονική περίοδο, προστατεύοντας τον οργανισμό, έστω και σε αυτά τα χαμηλότερα επίπεδα.

Σύμφωνα με τις μελέτες, η υβριδική ανοσία (εμβολιασμός και νόσηση) παρέχει αυξημένη προστασία μεγαλύτερης διάρκειας έναντι της επαναμόλυνσης Covid-19.

Όπως σημειώνει ο Bhattachayra, η ανοσία έναντι της Covid-19 φαίνεται να μπορεί να βελτιωθεί τεχνικά, ώστε να έχει μεγαλύτερη διάρκεια.

Σε αυτό το πλαίσιο, αξιωματούχοι του FDA τονίζουν ότι στο μέλλον ενδεχομένως να χρειαστεί να γίνονται ετήσιες αναμνηστικές δόσεις του εμβολίου κατά της Covid-19. Ωστόσο, αυτό προϋποθέτει την κυκλοφορία ενός νέου, εξειδικευμένου εμβολίου.

Κατά τη διάρκεια του πρόσφατου κύματος της παραλλαγής Όμικρον στις ΗΠΑ, η προστασία που παρείχαν οι αναμνηστικές δόσεις των εμβολίων μειώθηκε τέσσερις μήνες αργότερα, από 90% σε περίπου 66%, για την προστασία από την εισαγωγή σε νοσοκομείο.

Ωστόσο, δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα εάν η πτώση των αντισωμάτων οφείλεται σε αδυναμία της τεχνολογίας mRNA ή στην ιδιαιτερότητα της διαφυγής ανοσίας της παραλλαγής Όμικρον.

Οι επιστήμονες εργάζονται πάνω στην παραγωγή εμβολίων «επόμενης γενιάς», τα οποία θα επιτυγχάνουν μακροχρόνια προστασία και, ιδανικά, θα προστατεύουν από διάφορες παραλλαγές του κορονοϊού.

Επιπλέον, στόχος των επιστημόνων είναι και η δημιουργία ενός εμβολίου που θα δρα τόσο ενάντια στις νέες παραλλαγές του κορονοϊού, όσο και ενάντια στους ιούς που προκαλούν το κρυολόγημα.

Τα ετήσια εμβόλια «νέας γενιάς» φαίνεται ότι δεν θα προλάβουν να είναι έτοιμα εντός του 2022, ωστόσο θα είναι διαθέσιμα τα ήδη υπάρχοντα εμβόλια, τα οποία θα κυκλοφορούν σε βελτιωμένη έκδοση.

Ο Marco Cavaleri, διευθυντής Στρατηγικής Βιολογικών Απειλών για την Υγεία και Εμβολίων του ΕΜΑ, δήλωσε την Πέμπτη ότι ο ΕΜΑ στοχεύει στην έγκριση εμβολίων κατά των νέων στελεχών του κορονοϊού μέχρι τον Σεπτέμβριο, ώστε να διασφαλιστούν τα φθινοπωρινά προγράμματα εμβολιασμού.

Ήδη, ο EMA έχει εγκρίνει τα εμβόλια των Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Novavax και Johnson & Johnson, αλλά θα πρέπει να γνωμοδοτήσει εκ νέου, εάν οι φαρμακευτικές εταιρείες αλλάξουν το προϊόν τους για να είναι πιο αποτελεσματικό έναντι των νέων στελεχών.

Check Also

Νέες συστάσεις ΕΜΑ και ECDC για τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 εν όψει φθινοπώρου

Νέες συστάσεις για τον εμβολιασμό παιδιών και ενηλίκων κατά της covid εν όψει φθινοπώρου εξέδωσαν …