Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ασφαλιστικά Ταμεία / Οι αλλαγές στις παροχές Υγείας των ανασφάλιστων πολιτών

Οι αλλαγές στις παροχές Υγείας των ανασφάλιστων πολιτών

Για μια σημαντική παρέμβαση έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, αναφερόμενος στην κοινή υπουργική απόφαση που αφορά στην παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους ανασφάλιστους πολίτες. «Ενισχύει τη λογική της ισότιμης φροντίδας. Ενισχύει τη λογική του δικαιώματος στην παροχή αξιόπιστων παροχών υγείας, ανεξάρτητα από την εργασία και την ασφάλιση. Νομίζω ότι σε μία περίοδο μακροχρόνιας ανεργίας, μαύρης εργασίας από ασφάλιση του πληθυσμού, είναι μία παρέμβαση με πολύ ισχυρό κοινωνικό στίγμα», τόνισε ο υπουργός.

«Όπως το έχουμε ήδη πει και στη Βουλή, αυτό το οποίο εισάγεται, είναι πρώτον, ότι δεν υπάρχει διαδικασία προέγκρισης για τη νοσηλεία στα νοσοκομεία. Καταργούνται οι τριμελής Επιτροπές. Δεν υπάρχει επιβάρυνση οικονομική. Ούτε υποχρέωση αποδοχής χρέους για νοσηλεία στα νοσοκομεία και σε αυτό το επίπεδο έχουμε μία απόλυτη εξίσωση των ανασφάλιστων ανθρώπων με τα δικαιώματα των ασφαλισμένων πολιτών. Όσον αφορά τις εργαστηριακές εξετάσεις, δίνουμε τη δυνατότητα για πρώτη φορά να καλύπτονται οι ανάγκες εργαστηριακής παρακολούθησης των πολιτών αυτών από τα δημόσια εργαστήρια, είτε της πρωτοβάθμιας φροντίδας, είτε των νοσοκομείων και όσον αφορά τη φαρμακευτική κάλυψη, δεν κάνουμε κάποια σημαντική αλλαγή.

Στην ουσία διατηρείται το καθεστώς της προηγούμενης περιόδου. Υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης μέσα από το σύστημα της ΗΔΙΚΑ με χωριστή με μόνο τη χρήση του ΑΜΚΑ των απαραίτητων φαρμάκων», συμπλήρωσε ο κ. Ξανθός.

Όσον αφορά τη συμμετοχή, οι πολίτες που ήταν σε καθεστώς κατοχής βιβλιαρίου πρόνοιας ή απορροίας, συνεχίζουν και μετά τη λήξη του βιβλιαρίου να έχουν δωρεάν παροχή φαρμάκων, όχι όμως από τα φαρμακεία των νοσοκομείων, αλλά από τα ιδιωτικά φαρμακεία με μηδενική συμμετοχή.

Και όσον αφορά τους πολίτες, ανεξάρτητα από το εάν είναι ασφαλισμένοι ή ανασφάλιστοι, που είναι κάτω από το όριο, το ακραίο όριο της φτώχειας, όσοι δηλαδή εμπίπτουν στις προβλέψεις του νόμου για την ανθρωπιστική κρίση, έχουν και αυτοί το δικαίωμα να παίρνουν δωρεάν φάρμακα.

«Αν θέλετε κάποια διευκρίνιση, θα σας τα πει. Δηλαδή, 400.000 άνθρωποι, 170.000 οικογένειες. Σε αυτές τις οικογένειες λοιπόν που βρίσκονται υπό το καθεστώς προστασίας που προβλέπει ο νόμος για την ανθρωπιστική κρίση, συμπληρωματικά παρέχεται και η δυνατότητα δωρεάν χορήγησης φαρμάκων.

Υπάρχει επίσης η πρόβλεψη, ότι οι υπόλοιπες παροχές από τον ΕΚΠΥ, τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ, διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής τους και για τους ανασφάλιστους πολίτες και θεωρούμε ότι με τον τρόπο αυτό καλύπτουμε σε πολύ μεγάλο βαθμό τις υγειονομικές ανάγκες των πολιτών οι οποίοι έχουν ΑΜΚΑ και έχασαν την ασφαλιστική τους ικανότητα τα προηγούμενα χρόνια και ταυτόχρονα υπάρχει μια πρόβλεψη, ότι για τους μη έχοντες ΑΜΚΑ διαμένοντες στη χώρα που κατά βάση είναι αλλοδαποί, υπάρχει μια πρόνοια μέσω ενός βιβλιαρίου, μιας κάρτας υγειονομικής η οποία θα εκδίδεται από τις υπηρεσίες των νοσοκομείων και θα έχει εξάμηνη διάρκεια και θα ανανεώνεται εάν χρειαστεί, εάν η διάρκεια παραμονής στη χώρα είναι μεγαλύτερη», κατέληξε ο υπουργός.

Check Also

Ιδρύεται Ψυχιατρικό Τμήμα Γυναικών Κρατουμένων στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Ελεώνα Θηβών

Ο Υφυπουργός Υγείας, κ. Δημήτρης Βαρτζόπουλος, επισκέφθηκε την Τρίτη 14 Ιανουαρίου, συνοδευόμενος από τον Υφυπουργό …