Αρχική / Επικαιρότητα / Τι αλλάζει στην καθημερινότητά μας από σήμερα, 14 Μαΐου

Τι αλλάζει στην καθημερινότητά μας από σήμερα, 14 Μαΐου

Από σήμερα, τα δεδομένα αλλάζουν ουσιαστικά στο κομμάτι των περιορισμών. Με δεδομένο ότι εξακολουθούμε να τηρούμε τα ατομικά μέτρα προστασίας, από σήμερα ισχύουν τα εξής:

  • Καταργείται η αποστολή μηνύματος στους αριθμούς 13032 και 13033.
  • Παρατείνεται η κυκλοφορία έως μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα.
  • Ανοίγουν τα μουσεία.
  • Ανοίγει ο τουρισμός.
  • Ανοίγουν τα καζίνο.
  • Ανοίγουν τα γραφεία συνοικεσίων.
  • Ανοίγουν οι υπερτοπικές – διαπεριφερειακές μετακινήσεις υπό προϋποθέσεις.

Ειδικότερα, για τη μετάβαση προς και από τα νησιά (με εξαίρεση τη Λευκάδα, την Εύβοια και τη Σαλαμίνα), είναι υποχρεωτική η προσκόμιση είτε πιστοποιητικού εμβολιασμού, 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση, είτε αρνητικού PCR τεστ 72 ωρών, είτε rapid test 24 ωρών, είτε self-test 24 ωρών, είτε τέλος βεβαίωση νόσησης, που θα ισχύει από τους 2 έως 9 μήνες μετά.

Ο έλεγχος θα γίνεται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες, ενώ τις παραπάνω προϋποθέσεις πρέπει να πληρούν όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες, 5 ετών και άνω.

Η δήλωση των self test θα πρέπει να γίνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, ενώ όσοι προσέρχονται σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές για PCR ή rapid τεστ αντιγόνου θα πρέπει να ζητούν την ψηφιακή βεβαίωση με το αποτέλεσμα του τεστ.

Για τις χερσαίες μετακινήσεις από νομό σε νομό, απευθύνεται ισχυρή σύσταση για τακτικά διαγνωστικά τεστ.

Τι θα ισχύει για το λιανεμπόριο

Δεδομένης της κατάργησης των γραπτών μηνυμάτων, αλλαγές επέρχονται σήμερα και στη συμπεριφορά των καταναλωτών: το λιανεμπόριο δεν θα απαιτεί πλέον ραντεβού, δηλαδή click in και click away, ωστόσο συνεχίζουν να τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα ως προς τον αριθμό των πελατών: ένας πελάτης ανά 25 τετραγωνικά μέτρα. Στη δε εστίαση, εξακολουθεί να μην επιτρέπεται η μουσική για ολόκληρο τον Μάιο.

Τουρισμός

Ο τουρισμός θα ανοίξει σε δύο φάσεις: Από σήμερα και ως το τέλος Ιουνίου περισσότερο προσεκτικά, και από τον Ιούλιο περισσότερο μαζικά. Η ασφάλεια στο κομμάτι του τουρισμού θεωρείται υψίστης σημασίας, βάσει του κυβερνητικού σχεδιασμού.

Στο πρώτο σκέλος, όλοι οι ενήλικες κάτοικοι των μικρότερων νησιών, έως 10.000 κατοίκων, έχουν ήδη εμβολιαστεί, κάτι που θα συμβεί και με τους ενήλικους κατοίκους των μεγαλύτερων νησιών το αργότερο σε 1,5 μήνα από τώρα. Κατά συνέπεια, «εντός του Ιουνίου όλα τα νησιά, εξαιρουμένης της Κρήτης, για προφανείς λόγους, θα έχουν εμβολιαστεί καθολικά στον πληθυσμό τους με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί τείχος προστασίας», σύμφωνα με τον Υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη.

Aπό την 1η Ιουνίου τίθεται σε λειτουργία και το ευρωπαϊκό πράσινο πιστοποιητικό, το οποίο θα πρέπει να φέρουν οι τουρίστες, ενώ ταυτόχρονα με τον αλγόριθμο EVA θα συνεχίσουν οι στοχευμένοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στις πύλες εισόδου της χώρας, αναλόγως του επιδημιολογικού φορτίου της χώρας προέλευσης κάθε επισκέπτη.

Οι επισκέπτες από το εξωτερικό θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τακτικά τεστ κατά τη διάρκεια της παραμονής τους και πριν αναχωρήσουν για τη χώρα τους, έτσι ώστε να μην υπάρχει ανησυχία και στις χώρες προέλευσης.

Check Also

Κυριάκος Μητσοτάκης: Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός όλων των πολιτών που είναι άνω των 60 ετών – Δωρεάν self test σε όλους πριν και μετά τις γιορτές

Υποχρεωτικός είναι πλέον ο εμβολιασμός όλων των πολιτών που είναι άνω των 60 ετών, όπως …