Αρχική / Επικαιρότητα / Ξεκίνησε σήμερα η χορήγηση του εμβολίου της AsatraZeneca στις ηλικίες 60-64 ετών

Ξεκίνησε σήμερα η χορήγηση του εμβολίου της AsatraZeneca στις ηλικίες 60-64 ετών

Ξεκίνησε σήμερα ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca για τις ηλικίες 60-64 στα δύο μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ παράλληλα πραγματοποιούνται και οι εμβολιασμοί για τους υγειονομικούς και για τα άτομα άνω των 75 με τα εμβόλια Pfizer και Moderna.

Όπως είχε ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, οι εμβολιασμοί τώρα λειτουργούν με δύο παράλληλα συστήματα. Το ένα σύστημα διενεργεί εμβολιασμούς στις ηλικίες από 75 και άνω, ενώ το δεύτερο σύστημα αφορά στα εμβολιαστικά κέντρα που θα διενεργούν εμβολιασμούς αποκλειστικά και μόνο με το εμβόλιο της AstraZeneca στις ηλικίες κάτω των 64 ετών, καθώς η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού έκρινε ότι το εμβόλιο της AstraZeneca είναι πιο ασφαλές να χορηγηθεί σε άτομα ηλικίας 18 μέχρι και 64 ετών. Μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης θα πρέπει να μεσολαβούν 12 εβδομάδες.

Τα δυο αυτά παράλληλα συστήματα δεν θα διασταυρώνονται. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος πολίτης που ανήκει στην κατηγορία 60-64 θα μπορεί να κλείνει ραντεβού μόνο στα εμβολιαστικά κέντρα τα οποία διενεργούν εμβολιασμούς με AstraZeneca, και όχι τα εμβολιαστικά κέντρα των υπόλοιπων κατηγοριών. Αναλόγως, και οι πολίτες των άλλων κατηγοριών δεν θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού στα εμβολιαστικά κέντρα που διενεργούν εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Από σήμερα ενεργοποιήθηκε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τμήμα των δύο μεγάλων εμβολιαστικών κέντρων των δύο πόλεων.  Στην Αθήνα ο εμβολιαστικός σταθμός στεγάζεται στο εκθεσιακό κέντρο Helexpo στο Μαρούσι και σε πλήρη ανάπτυξη θα λειτουργήσουν 96 εμβολιαστικά κέντρα. Η δυναμικότητά του για τον Φεβρουάριο είναι 2.400 εμβολιασμοί τη μέρα και σε πλήρη ανάπτυξη θα είναι 5.760 εμβολιασμοί τη μέρα και 150.000 το μήνα. Σήμερα ενεργοποιήθηκαν 48 εμβολιαστικά κέντρα. Το ωράριο λειτουργίας του σταθμού  θα είναι από Δευτέρα έως και Σάββατο 08:00 έως 20:00, με δυνατότητα επέκτασης του ωραρίου.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Check Also

Πώς επιδρά ο SARS-CoV-2 σε εγκύους, νεογνά και πλακούντα

Οι έγκυες γυναίκες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσου COVID-19, συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν …