Οι εγγραφές στο σύστημα του Προσωπικού Γιατρού έχουν ξεπεράσει τα 4,4 εκατ. Έτσι, ουσιαστικά το 50% του πληθυσμού άνω των 16 ετών έχει αποκτήσει προσωπικό γιατρό. Όπως σημείωσαν, δε, ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και ο Γ.Γ. ΠΦΥ Μάριος Θεμιστοκλέους, σε επιστημονική ημερίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, με θέμα «Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας-Προσωπικός Ιατρός», υπάρχει ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την υλοποίηση του Προσωπικού Γιατρού και ανοιχτός διάλογος με τους φορείς για διορθωτικές ή βελτιωτικές κινήσεις όπου απαιτείται.
Αμφότεροι οι κ. Πλεύρης και κ. Θεμιστοκλέους εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι με την πορεία των εγγραφών, με τον πρόεδρο του ΙΣΑ, Γιώργο Πατούλη, να επαναλαμβάνει τα αιτήματα των γιατρών για ελεύθερη επιλογή γιατρών στο σύστημα, αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και αξιοπρεπείς αμοιβές. Ανέφερε, δε, ότι είναι αναγκαίες οι διορθωτικές κινήσεις, εκτιμώντας ότι «αν το σύστημα μείνει ως έχει, δεν θα πετύχει».
Ως προς τη χρήση των υπηρεσιών Υγείας, στα άτομα άνω των 65 ετών καταγράφεται ποσοστό άνω του 70% και στα άτομα 40 έως 64 ετών ποσοστό γύρω στο 60%, όπως σχολίασε ο κ. Θεμιστοκλέους. Στο σύστημα έχουν ενταχθεί 3.330 γιατροί, με τη συμμετοχή των ιδιωτών να ξεπερνά τους 1100 γιατρούς. Με τα τωρινά δεδομένα, η κάλυψη φτάνει στο 70% του πληθυσμού, ωστόσο δεν καλύπτεται ομοιογενώς, καθώς υπάρχουν 2 εκατ. κενές θέσεις στην επικράτεια. Καθημερινά πραγματοποιούνται περίπου 19.000 – 20.000 εγγραφές.
«Ανοίγουμε τα ιδιωτικά ιατρεία σε όλο τον πληθυσμό της χώρας και στους υγιείς πολίτες, δίνοντας την δυνατότητα για μια επιπλέον δωρεάν υπηρεσία», σχολίασε με τη σειρά του ο Υπουργός Υγείας, προσθέτοντας ότι πρόκειται για το πιο ελεύθερο σύστημα που υπάρχει, καθώς δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στην κινητικότητα της Πρωτοβάθμιας Υγείας, ούτε σε επίπεδο Δευτεροβάθμιας, και δεν υπάρχει και καμία κύρωση στο γιατρό. Οι δε διορθωτικές κινήσεις θα πραγματοποιηθούν σε επόμενες φάσεις.
Τα προβλήματα λόγω περιορισμένου αριθμού των συμμετεχόντων γιατρών παρουσιάζονται κυρίως σε Αττική, Θεσσαλονίκη και νησιά του Νοτίου Αιγαίου, όπως σημείωσε ο κ. Θεμιστοκλέους, διευκρινίζοντας ότι αυτός ήταν και ο λόγος που το Υπουργείο Υγείας προχώρησε στην ένταξη και 10 παθολογικών ειδικοτήτων σε περιοχές όπου δεν υπάρχει επάρκεια στις ειδικότητες της Γενικής Ιατρικής και της Παθολογίας.
Οι γιατροί που ανήκουν στις συγκεκριμένες ειδικότητες θα μπορούν από σήμερα να υποβάλλουν αίτηση για σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. Όπως εκτίμησε ο κ. Θεμιστοκλέους, σε περίπου 20 ημέρες θα γνωρίζουμε πόσοι επιπλέον γιατροί θα έχουν ενταχθεί. Εάν, δε, έχουν παλαιότερη σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, θα πρέπει να συμβληθούν εκ νέου με τον Οργανισμό υπό τους όρους του Προσωπικού Γιατρού.
Ο κ. Πατούλης επανέλαβε την πρόταση του ΙΣΑ για ελεύθερη πρόσβαση των γιατρών στο σύστημα, τονίζοντας ότι «ο εξειδικευμένος γιατρός είναι ένας πλούτος. Δεν γίνεται να μην μπορεί να συμμετέχει». Επιπλέον, ανέφερε ότι πρέπει να υπάρχει δυνατότητα να ορίζεται προσωπικός ιατρός και μη συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ, ενώ και ο πιστοποιημένος γιατρός να μπορεί να αποτελεί έναν οικογενειακό γιατρό. «Ο στόχος είναι να εξυπηρετείται ο πολίτης και να παραμείνει στην Ελλάδα ο γιατρός με αξιοπρεπείς συνθήκες», σημείωσε ο κ. Πατούλης.
Τέλος, ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στην κατάργηση του clawback, την οποία ζητά το Συντονιστικό Όργανο των ιδιωτικών φορέων ΠΦΥ, λέγοντας ότι έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για τη λήψη θεσμικών μέτρων το 2023, με επιπλέον παρεμβάσεις, ειδικά για τους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς, να γίνονται για το 2022. Όπως υπενθύμισε ο αντιπρόεδρος του ΙΣΑ και πρόεδρος του Συντονιστικού Οργάνου Φορέων ΠΦΥ, Φώτης Πατσουράκος, η Ομάδα Εργασίας που έχει συσταθεί για τη λήψη θεσμικών μέτρων για την εξάλειψη του clawback το 2023, θα ξεκινήσει τις εργασίες της από αύριο, Πέμπτη 13 Οκτωβρίου.