Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / ΠΟΑμΣΚΠ: Καπηλεύονται τις προσδοκίες των ασθενών τα παραπλανητικά δημοσιεύματα περί ένταξης της ΠΣ-ΣΚΠ στις Μη Αναστρέψιμες Παθήσεις

ΠΟΑμΣΚΠ: Καπηλεύονται τις προσδοκίες των ασθενών τα παραπλανητικά δημοσιεύματα περί ένταξης της ΠΣ-ΣΚΠ στις Μη Αναστρέψιμες Παθήσεις

Τα τελευταία δημοσιεύματα περί ένταξης όλων των μορφών της Σκλήρυνσης στον Πίνακα των Μη Αναστρέψιμων Παθήσεων, οδήγησαν την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΠΟΑμΣΚΠ) στο να τοποθετηθεί επί του θέματος. Η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΟΑμΣΚΠ αναφέρει χαρακτηριστικά τα παρακάτω:

«Η επερώτηση του Βουλευτή κ. Σ. Λυκούδη στις 28/6/2018 στη Βουλή των Ελλήνων σχετικά με την ένταξη της ΠΣ-ΣΚΠ στις Μη Αναστρέψιμες Παθήσεις δεν αποτελεί νομοθέτημα. Με προσεκτική ακρόαση της απάντησης του Υφυπουργού Εργασίας, κ. Α. Πετρόπουλου, δεν προκύπτει πρόθεση του Υπουργείου να εντάξει την ΠΣ-ΣΚΠ ως αυτόνομη νόσο στις Μη Αναστρέψιμες Παθήσεις.

Η Ομοσπονδία, όπως ανέφερε και ο ίδιος ο Υφυπουργός στην δευτερολογία του, βρίσκεται σε επικοινωνία με το Υπουργείο Εργασίας για τις αλλαγές στον Πίνακα των Μη Αναστρέψιμων παθήσεων και έχει σειρά συναντήσεων με την ηγεσία του Υπουργείου για τη συνεχή αναθεώρηση και βελτίωσή του.

Αξίζει εδώ να αναφέρουμε πως, μετά τη δημοσίευση του ΦΕΚ Αριθμ. Φ. 80000/45219/1864, στις 27/12/2017 με τον αναθεωρημένο Ενιαίο Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας και την αντικατάσταση του Πίνακα Παθήσεων που χαρακτηρίζονται μη αναστρέψιμες και η διάρκεια αναπηρίας των ασφαλισμένων καθορίζεται επ’ αόριστον με το ΦΕΚ αριθμ. Φ.11321/ οικ.31102/1870 (Β’2906/2013) ΥΑ στις 8/1/2018, η Ομοσπονδία αντέδρασε με πλήθος ενεργειών, διαμαρτυρόμενη για τη μη συμπερίληψη της ΠΣ στις Μη Αναστρέψιμες Παθήσεις, και δεν παρέλειψε να απευθυνθεί για υποστήριξη και σε βουλευτές όλων των παρατάξεων, οι οποίοι έκαναν πλήθος σχετικών επερωτήσεων (τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους) στη Βουλή των Ελλήνων για την ένταξη της Πολλαπλής Σκλήρυνσης στις Μη Αναστρέψιμες Παθήσεις. 

Όσον αφορά τα επιδόματα που δικαιούνται ασθενείς με ΣΚΠ:

  • Το εξωϊδρυματικό επίδομα χορηγείται σε όσους ασφαλισμένους πάσχοντες η ΠΣ-ΣΚΠ έχει επιφέρει παραπληγία/τετραπληγία με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω από τον ασφαλιστικό τους φορέα βάσει των νόμων 1140/81 άρθρο 42§1, Ν.3232/2004 άρθρο 5§2, Ν.3518/2006 άρθρο 61§3, Ν.4075/2012 άρθρο 26§4.
  • Οι ανασφάλιστοι πάσχοντες, καθώς και όσοι δεν έχουν τις ασφαλιστικές προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση από τον ασφαλιστικό τους φορέα (σύνταξη γήρατος ή αναπηρίας) με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, δικαιούνται το επίδομα βαριάς αναπηρίας από την Πρόνοια.

Τα επιδόματα σε πάσχοντες από ΠΣ-ΣΚΠ δίνονται εφόσον κριθούν από Υγειονομικές Επιτροπές (ΚΕΠΑ) και λάβουν πιστοποιητικό αξιολόγησης αναπηρίας για να το καταθέσουν μαζί με άλλα σχετικά δικαιολογητικά στον Ασφαλιστικό τους Φορέα ή την Πρόνοια.

Είμαστε πάντα στη διάθεση του Υπουργείου Εργασίας για συνεργασία στα θέματα που αφορούν τους πάσχοντες», καταλήγει η ανακοίνωση, με την ΠΟΑμΣΚΠ να προτρέπει τις διάφορες ομάδες και κύκλους να σταματήσουν τη διασπορά ψευδών ειδήσεων που καπηλεύονται τις προσδοκίες των Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας.

Check Also

Υπουργείο Υγείας: Παραπλανητικά τα δημοσιεύματα περί «φωτογραφικού» προγράμματος πρόληψης για τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας

Το Υπουργείο Υγείας έδωσε τη δική του απάντηση σε δημοσιεύματα που αναφέρονταν στο Πρόγραμμα Πρόληψης …