Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ο ασθενής και η βιωσιμότητα του ΕΣΥ στο επίκεντρο

Ο ασθενής και η βιωσιμότητα του ΕΣΥ στο επίκεντρο

Με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, πραγματοποιήθηκε διακομματική θεσμική συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017,με θέμα: «Αποκαθιστώντας το Σύστημα Υγείας στην Ελλάδα – Λύσεις για ένα καλύτερο αύριο» (Restoring the HealthCare of GreeceSolutions for a better tomorrow).

Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η χάραξη εθνικής στρατηγικής με επίκεντρο τον ασθενή, αλλά και τη βιωσιμότητα του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Η διαμόρφωση κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου στα κρίσιμα προβλήματα της φαρμακευτικής πολιτικής, συμβάλλει στην οικοδόμηση δίκαιων, βιώσιμων και αποτελεσματικών Δημόσιων Συστημάτων Υγείας, στην υπεράσπιση της κοινωνικής και δημοκρατικής παράδοσης της Ευρώπης, αλλά και στην ενίσχυση της πολιτικής συνοχής της ΕΕ.

Την εκδήλωση φιλοξένησαν από κοινού ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Δημήτρης Παπαδημούλης, ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιώργος Κύρτσος και η Ευρωβουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κα Εύα Καϊλή. Την συζήτηση άνοιξε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείο Υγείας, κ. Γιάννης Μπασκόζος, και στην συνέχεια τοποθετήθηκαν ο καθηγητής του LSE, κ. Πάνος Καναβός, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών «Θετική Φωνή» κ. Νίκος Δέδες, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG SANTE) κ. Sylvain Giraud, η εκπρόσωπος του ΟΟΣΑ, κα Rabia Khan και ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ. Πασχάλης Αποστολίδης. Το συντονισμό της συζήτησης είχε η κα Tamsin Rose.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, υπήρξε κοινή κατανόηση των προβλημάτων του χώρου της υγείας και του φαρμάκου, με κυρίαρχο την έλλειψη επαρκούς προϋπολογισμού για τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη. Συναίνεσαν όλοι στην αναγκαιότητα εφαρμογής δομικών μεταρρυθμίσεων, όπως η Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ), η λειτουργία Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, η καθολική και υποχρεωτική εφαρμογή και χρήση των Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων Συνταγογράφησης, η εφαρμογή Μητρώων Ασθενών (Registries), η προοπτική εύρεσης και αξιοποίησης νέων τεχνολογιών-Horizonscanning, και ο έλεγχος όγκου ζήτησης φαρμάκων.

Ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ. Πασχάλης Αποστολίδης, τόνισε τη συμβολή του φαρμακευτικού κλάδου στην εθνική οικονομία, μέσα από την αύξηση της απασχόλησης, τις νέες θέσεις εργασίας και το υψηλό επιστημονικό δυναμικό που διαθέτει. Παράλληλα, ανέδειξε τη σημασία της στενής συνεργασίας ελληνικών και διεθνών εταιρειών, μέσα από την οποία διαμορφώνεται μια ενιαία και ισχυρή βιομηχανία αλλά και τις ευκαιρίες περισσότερων επενδύσεων σε Κλινική Έρευνα. Τέλος, επικρότησε την εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων στον χώρο της υγείας, που θα επιτρέψουν την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες και φάρμακα, θα προασπίσουν τη Δημόσια Υγεία και θα δώσουν ανάσα στον κλάδο, ο οποίος έχει φτάσει στα όριά του.

Check Also

Απάντηση ΣΦΕΕ σε ΠΦΣ περί αυγουστιάτικων ελλείψεων: Ίσως οι αιτίες πρέπει να αναζητηθούν αλλού

Ο ΣΦΕΕ έδωσε τη δική του απάντηση στην επιστολή του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου περί αυξημένων …