Αρχική / Επικαιρότητα / Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Αναμένονται 33 εκατ. δόσεις εμβολίων τον Φεβρουάριο και άλλα 55 εκατ. δόσεις τον Μάρτιο»

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Αναμένονται 33 εκατ. δόσεις εμβολίων τον Φεβρουάριο και άλλα 55 εκατ. δόσεις τον Μάρτιο»

Μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, αναφέρθηκε στον εμβολιασμό των πολιτών της Ε.Ε. κατά του κορονοϊού και στις καθυστερήσεις των φαρμακοβιομηχανιών, δηλώνοντας ότι «Εντός του καλοκαιριού θα εμβολιάσουμε το 70% των Ευρωπαίων».

Σε ό,τι αφορά τη φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca, η πρόεδρος της Κομισιόν πρόσθεσε ότι οι Ευρωπαίοι αναμένουν να αναπληρώσει τις δόσεις που έκοψε το πρώτο τρίμηνο, ενώ υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορέσει να ελέγξει τα στοιχεία που αφορούν στα εμβόλια που παράχθηκαν στην Ευρώπη και πωλήθηκαν σε χώρες εκτός Ε.Ε., από τον Δεκέμβριο μέχρι σήμερα. «Όταν θα έχουμε στα χέρια μας τα πλήρη στοιχεία, τα οποία θα αντικαταστήσουν τις φήμες, θα επανέλθουμε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την AstraZeneca και θα της ζητήσουμε να αναλάβει τις ευθύνες της», δήλωσε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

«Προς το παρόν δεν υπάρχει μια λογική εξήγηση για τις καθυστερήσεις», ανέφερε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λέγοντας ότι «η Ευρώπη ζητά διαφάνεια σχετικά με το τι έχει παραχθεί, τι έχει εξαχθεί και τι υπάρχει στις αποθήκες». Ωστόσο, η ίδια θεωρεί ότι «με την AstraZeneca, τα χειρότερα πέρασαν και είναι σίγουρα θετικό το ότι η εταιρεία έδειξε βούληση να επιταχύνει την παράδοση εμβολίων».

Σύμφωνα με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μέχρι τώρα στις χώρες-μέλη έχουν παραδοθεί 18 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου, τον Φλεβάρη θα προστεθούν άλλα 33 εκατομμύρια και τον Μάρτιο άλλα 55 εκατομμύρια δόσεις. Σύμφωνα με την πρόβλεψή της, το δεύτερο τρίμηνο του έτους θα παραδοθούν, συνολικά, 300 εκατομμύρια δόσεις από τις τρεις εταιρίες που έχουν ήδη λάβει το “ελεύθερο” για το εμβόλιό τους. Αν, τέλος, οι εταιρείες Johnson & Johnson και Curevac λάβουν την αναγκαία έγκριση από τις αρμόδιες αρχές, θα προστεθούν άλλα 80 εκατομμύρια δόσεις.

«Στο τέλος θα λάβουμε 2,3 δισεκατομμύρια εμβόλια, το τριπλάσιο απ΄ ότι χρειαζόμαστε και θα μπορέσουμε και να βοηθήσουμε γειτονικές χώρες της Ένωσης», τόνισε η φον ντερ Λάιεν.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τέλος, υπογράμμισε ότι, χωρίς τα 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ αρχικής επένδυσης των Βρυξελλών, οι φαρμακοβιομηχανίες θα χρειάζονταν περισσότερο χρόνο για να παράξουν και να διαθέσουν το εμβόλιο, και ότι «όλες οι εταιρείες που βρίσκονται στην αγορά, συμπεριλαμβάνονται στις παραγγελίες που έχει κάνει η Ε.Ε.».

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Check Also

ΕΠΕ: Ισχυρή σύσταση για εμβολιασμό με 4η δόση, στις ηλικιακές ομάδες άνω των 60

Δύο ισχυρές συστάσεις απεύθυνε ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και καθηγητής Πνευμονολογίας, κ. Στέλιος …