Αρχική / Επικαιρότητα / Οικονόμου: Δεν υπάρχει πλάνο για υποχρεωτικότητα στον παιδικό εμβολιασμό – Αιχμή του δόρατος οι παιδίατροι

Οικονόμου: Δεν υπάρχει πλάνο για υποχρεωτικότητα στον παιδικό εμβολιασμό – Αιχμή του δόρατος οι παιδίατροι

Η προοπτική να επιστρατευθεί στη μάχη κατά του κορονοϊού η λύση της υποχρεωτικότητας υπάρχει για όλους, υπάρχει και για τους εκπαιδευτικούς, αν παραστεί ανάγκη, παρά το γεγονός ότι τα ποσοστά εκεί είναι πάρα πολύ υψηλά, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Ειδικά για την εκπαίδευση, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε δύο πράγματα: η επιλογή, η προετοιμασία, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να λειτουργήσει διά ζώσης η εκπαιδευτική διαδικασία παντού, στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, και δεν νομίζω ότι αμφισβητεί κανείς την ανάγκη της για λόγους εκπαιδευτικούς, ψυχολογικούς, κοινωνικούς…», είπε ο κ. Οικονόμου, τονίζοντας ότι, για τα παιδιά, «η αιχμή του δόρατος είναι οι παιδίατροι. Προφανώς πρέπει να μπουν οι παιδίατροι στο παιχνίδι, για να πείσουν με τις γνώσεις τους και την εμπιστοσύνη που έχουν κατακτήσει. Αναζητούνται τρόποι και πολύ σύντομα θα υπάρξουν, για να μπουν και οι παιδίατροι σε αυτή την ιστορία».

Ερωτώμενος για την πιθανότητα να υπάρξουν εμβολιαστικά κέντρα έξω από σχολεία, ο κ. Οικονόμου απάντησε ότι σίγουρα θα δούμε εμβολιαστικά κέντρα έξω από πανεπιστήμια. Από ’κει και πέρα, η πολιτεία έχει αποδείξει ότι τα αντανακλαστικά της και οι δυνατότητές της είναι τέτοιες, που οποτεδήποτε και οπουδήποτε απαιτηθεί, μπορεί να φέρει το εμβόλιο όσο κοντά απαιτείται παντού.

Επιπλέον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε τις φήμες περί υποχρεωτικού εμβολιασμού των παιδιών: «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πλάνο για υποχρεωτικότητα στα παιδιά. Αν απαιτηθεί, θα κάνουμε αυτό που πρέπει δηλαδή την επέκταση της υποχρεωτικότητας για ανθρώπους που εργάζονται σε τομείς κρίσιμους και νευραλγικούς.

…Υπό μία έννοια, σε κάθε χώρο είναι αναγκαίο να φθάσουμε σε πολύ υψηλά ποσοστά εμβολιασμένων. Συνεπώς, σε αυτή τη συζήτηση για το πού μπορεί να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα, πρέπει να δώσουμε λίγο χρόνο και περιθώριο και να δούμε πώς εξελίσσονται οι εμβολιασμοί».

Όπως τόνισε ο κ. Οικονόμου: «Δεν θέλουμε να ξανακλείσει η Οικονομία. Δεν θέλουμε να ξαναμπεί η ζωή των ανθρώπων σε αργίες και στερήσεις. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην ξανακλείσει, και αν αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να επεκτείνουμε την υποχρεωτικότητα και αλλού, θα κάνουμε και αυτό.

…Το χρωστάει η κυβέρνηση αυτή σε όλους τους ανθρώπους που έκαναν ό,τι τους ζήτησε και η επιστημονική κοινότητα και η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα, για να μπορούμε να είμαστε σήμερα στο σημείο που είμαστε».

Ως προς τη στάση της Εκκλησίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «η Εκκλησία με πολύ υπεύθυνο τρόπο έχει σταθεί απέναντι στις προκλήσεις και τα ερωτηματικά που σε όλους μας έβαλε η πανδημία το προηγούμενο διάστημα. Ακόμα και για την Εκκλησία, αν χρειαστεί, θα εξεταστεί η υποχρεωτικότητα, παρά το γεγονός ότι και εκεί έχουμε υψηλά ποσοστά εμβολιασμού». Σημείωσε, δε, ότι η συνδρομή της Εκκλησίας στον εμβολιασμό είναι σημαντική, και σ’ αυτό έχει παίξει καταλυτικό ρόλο και ο αρχιεπίσκοπος και η Ιερά Σύνοδος. Επιπλέον, ένα δεύτερο πολύ ουσιαστικό ζήτημα είναι και ο λόγος της Εκκλησίας για την αντιμετώπιση όλης αυτής της ιστορίας με ορθολογισμό. «Νομίζω ότι η Εκκλησία έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων με πολύ μεγάλη επάρκεια», σχολίασε ο κ. Οικονόμου.

Ως προς τους ανεμβολίαστους στα σώματα ασφαλείας, ο ίδιος σχολίασε: «Στην υποχρεωτικότητα προτεραιοποιήσαμε ομάδες και κατηγορίες, όπως τους υγειονομικούς, που αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα γιατί το κάναμε. Από ’κει και πέρα, εάν οι ρυθμοί των εμβολιασμών δεν εξελιχθούν όπως πρέπει, είμαστε εδώ για να ξαναδούμε παραπέρα επέκταση».

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι οι κυβερνήσεις είναι για να παίρνουν και δύσκολες αποφάσεις, σημειώνοντας ότι δεν μιλάμε εδώ για πολιτικό κόστος. «Είναι άλλο πράγμα να κάνεις ένα λάθος και να παίρνεις το πολιτικό κόστος, και άλλο πράγμα να παίρνεις μια απόφαση, που κάποιον τον δυσαρεστεί γιατί έχει στο μυαλό του πέντε πράγματα που δεν τεκμηριώνονται επιστημονικά ή έχει κολλήσει κάπου και αρνείται να αντιληφθεί την υποχρέωση απέναντι στον εαυτό του και το κοινωνικό σύνολο».

Σχολιάζοντας τον εμβολιασμό του Παύλου Πολάκη, ο κ. Οικονόμου άφησε αιχμές ότι εμβολιάστηκε εξαιτίας της υποχρεωτικότητας στους υγειονομικούς. «Δεν έχω καταλάβει αν εμβολιάστηκε επειδή ήρθε το φθινόπωρο ή επειδή είναι υποχρεωτικό να εμβολιαστεί ως υγειονομικός. Η παρουσία και ο λόγος του κ. Πολάκη, η στάση του όλο το προηγούμενο διάστημα έκανε πολύ μεγάλη ζημιά. Ο ΣΥΡΙΖΑ συνειδητά ψάρευε στα θολά νερά. Ο κ. Πολάκης ήταν η γέφυρα του ΣΥΡΙΖΑ με όλο αυτό το ακροατήριο των ανεμβολίαστων», επεσήμανε.

«Οι υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις με θεσμικό ρόλο στο πολίτευμά μας (και η αξιωματική αντιπολίτευση είναι ένα θεσμικό κομμάτι της λειτουργίας του ελληνικού κράτους), σε τέτοιου είδους ζητήματα δεν νοείται να μην έχουν καθαρή θέση χωρίς να αφήνουν τίποτα να θολώνει το μήνυμά τους. Το μήνυμα όμως της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν διπλής κατεύθυνσης, όταν όχι μόνο ο κ. Πολάκης, αλλά και άλλα στελέχη πήγαιναν σε εκείνους που παρατάσσανε τα ΕΚΑΒ λες και ήταν ιδιοκτησία τους έξω από το Υπουργείο Υγείας, πήγαιναν σε εκείνους που έλεγαν ότι είναι δικαίωμά τους να μην εμβολιαστούν, έλεγαν ότι υπάρχει και η προαιρετική υποχρεωτικότητα δηλαδή, πράγματα επικίνδυνα…», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Check Also

Στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τις Δράσεις Δημόσιας Υγείας

Στην Ολομέλεια της Βουλής προς συζήτηση και ψήφιση εισάγεται σήμερα, Πέμπτη 11 Απριλίου, το νομοσχέδιο …