Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Επιστήμη / Μανιφέστο Εξάλειψης της Ηπατίτιδας C: Εφικτή η εξάλειψη σε Ελλάδα και Ευρώπη μέχρι το 2030

Μανιφέστο Εξάλειψης της Ηπατίτιδας C: Εφικτή η εξάλειψη σε Ελλάδα και Ευρώπη μέχρι το 2030

Εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης, πολιτικά πρόσωπα, ειδήμονες, επιστημονική κοινότητα και ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας», συγκεντρώθηκαν στις 22 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες, προκειμένου να ανακοινώσουν την πρόθεσή τους να εργαστούν από κοινού προς την εξάλειψη του ιού της Ηπατίτιδας C (HCV) από την Ελλάδα μέχρι το 2030, υπογράφοντας τη διακήρυξη «Μανιφέστο Εξάλειψης της Ηπατίτιδας C – Hepatitis C Elimination Manifesto».

Η εκδήλωση έπεται της πρώτης Διάσκεψης Κορυφής «European HCV Policy Summit», η οποία πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2016 και ήταν αφιερωμένη στην εξάλειψη του ιού της Ηπατίτιδας C (HCV) στην Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης, παρουσιάστηκε το «Μανιφέστο Εξάλειψης της Ηπατίτιδας C» για τη χάραξη πολιτικής που θα πρέπει να ακολουθηθεί για να επιτευχθεί η εξάλειψη έως το 2030.

«Η εξάλειψη της Ηπατίτιδας C στην Ελλάδα και στην Ευρώπη μέχρι το 2030 μπορεί να γίνει πράξη, αρκεί να είμαστε ενωμένοι, δημιουργικοί και να αξιοποιήσουμε όλες τις ευκαιρίες που μας δίνονται σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Ακολουθώντας τη σωστή πολιτική στο ζήτημα, θα στείλουμε το μήνυμα ότι μπορούμε να βγούμε, ακολουθώντας μία προσέγγιση βήμα-βήμα, από την κρίση στον τομέα της Υγείας στην Ελλάδα», δήλωσε ο Γιώργος Κύρτσος, Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που φιλοξένησε την εκδήλωση.

«Η επιτυχημένη διαπραγμάτευση με τις φαρμακευτικές εταιρείες έδωσε την ευκαιρία για πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες 5.500 ασθενών. Το Υπουργείο Υγείας, στις 28 Ιουλίου, προχώρησε στην υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης. Συνεπείς απέναντι στις δεσμεύσεις μας για εκρίζωση της ηπατίτιδας C μέχρι το 2030, προχωράμε και στη σύσταση Επιτροπής Παρακολούθησης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης, η οποία θα ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες μέρες», ανέφερε ο Πάνος Παπαδόπουλος, Διευθυντής Γραφείου του Υπουργού Υγείας.

Ο Νίκος Μανιός, Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, τοποθετήθηκε επί του θέματος, λέγοντας ότι «Το Ελληνικό Κοινοβούλιο συνεχίζει να στηρίζει την προσπάθεια καταπολέμησης λοιμωδών νοσημάτων και δεσμεύεται για επανάληψη της Συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε στις 20/12/2016 με θέμα HIV και άλλα λοιμώδη νοσήματα που συνμεταδίδονται (ηπατίτιδα C, εξαρτήσεις ναρκωτικών ουσιών)».

«Η εξάλειψη της ηπατίτιδας C στην Ελλάδα είναι εφικτή, αλλά προϋποθέτει την άμεση εφαρμογή του Εθνικού μας Σχεδίου και, κυρίως, προώθηση του ασυμπτωματικού ελέγχου, σχεδιασμένη προσέγγιση των ομάδων υψηλού κινδύνου και ενίσχυση των ηπατολογικών κέντρων, με στόχο την υλοποίηση των απαραίτητων πρόσθετων δράσεων», ανέφερε ο Γιώργος Παπαθεοδωρίδης, Καθηγητής Παθολογίας-Γαστρεντερολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης του Ήπατος.

«Η ηπατίτιδα C αποτελεί πρόβλημα δημόσιας υγείας. Για να φανούμε συνεπείς απέναντι στη δέσμευση προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σχετικά με την εξάλειψη της νόσου μέχρι το 2030, οφείλουμε να υλοποιήσουμε κατάλληλες – στοχευμένες παρεμβάσεις, με γνώμονα τις ανάγκες πρωτίστως των ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων. Οφείλουμε επιτέλους να αναλογιστούμε τις ανισότητες στον τομέα της υγείας που αντιμετωπίζουν οι χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών και οι κρατούμενοι στα σωφρονιστικά καταστήματα. Η διεύρυνση των κριτηρίων πρόσβασης, η αποζημίωση διαγνωστικών εξετάσεων, καθώς και η ανίχνευση των χιλιάδων ασθενών που παραμένουν αδιάγνωστοι, πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα», δήλωσε ο Γιώργος Καλαμίτσης, Πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδος “Προμηθέας”.

«Πρόσφατα δεδομένα για την Ελλάδα έχουν δείξει ότι η πολιτική εξάλειψης της ηπατίτιδας C θα οδηγήσει σε τεράστια εξοικονόμηση πόρων που θα ξοδεύονταν στο μέλλον για τη θεραπεία κιρρώσεων, ηπατοκυτταρικού καρκίνου και μεταμοσχεύσεων ήπατος», ανέφερε τέλος ο Άγγελος Χατζάκης, Πρόεδρος του Hepatitis B and C Public Policy Association και Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, Ιατρική Σχολή – ΕΚΠΑ.

Σχετικά με τη Διακήρυξη “Hepatitis C Elimination Manifesto

Οι υπογράφοντες της Διακήρυξης ‘Hepatitis C Elimination Manifesto’ δεσμεύονται:

 • Να καταστήσουν την Ηπατίτιδα C και την εξάλειψή της στην Ευρώπη μία σαφή προτεραιότητα για τη δημόσια υγεία, σε όλα τα επίπεδα.
 • Να διασφαλίσουν ότι οι ασθενείς, οι ομάδες της κοινωνίας των πολιτών και τα άλλα σχετικά ενδιαφερόμενα μέρη συμμετέχουν απευθείας στην ανάπτυξη και την εφαρμογή στρατηγικών για την εξάλειψη της Ηπατίτιδας C.
 • Να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή στη σύνδεση ανάμεσα στην Ηπατίτιδα C και στην κοινωνική περιθωριοποίηση.
 • Να καθιερώσουν μία ευρωπαϊκή εβδομάδα ενημέρωσης για την Ηπατίτιδα.

Τη Διακήρυξη “Hepatitis C Elimination Manifesto” υποστηρίζουν οι κάτωθι Οργανισμοί:

 • European Liver Patients Association (ELPA)
 • European Association for the Study of the Liver (EASL)
 • Viral Hepatitis Prevention Board (VHPB)
 • The Correlation Network
 • The International Center for Migration Health and Development (ICMHD)
 • The World Hepatitis Alliance (WHA)
 • Hepatitis B and C Public Policy Association

Τη Διακήρυξη “Hepatitis C Elimination Manifesto” συνέγραψαν οι:

 • Prof Jeffrey V. Lazarus, University of Copenhagen (Denmark)
 • Prof Mark Thursz, Imperial College, London (UK)
 • Prof Pierre Van Damme, Viral Hepatitis Prevention Board, Vaccine and Infectious Disease Institute, Antwerp (Belgium)
 • Prof Angelos Hatzakis, Athens University Medical School (Greece)

Check Also

Πλεύρης από Βρυξέλλες: «Η αλληλεγγύη είναι ο μόνος δρόμος για να δείξουμε τις κοινές αξίες της Ευρώπης»

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για το Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της Ε.Ε. …