Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Συνέδρια / Εκδηλώσεις / “Patients in Power” – 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών

“Patients in Power” – 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών

Σημαντικά θέματα που αφορούν όλο το φάσμα της υγείας και της πρόνοιας και αφορούν όλους τους πολίτες και πρωτίστως τους ασθενείς με χρόνιες παθήσεις συζητήθηκαν στο πλαίσιο του 6ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ασθενών – Patients in Power Conference, το οποίο διοργανώθηκε στις 22 Νοεμβρίου από Οργανωτική Επιτροπή 16 Συλλόγων Ασθενών, σε συνεργασία με το Health Daily, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, της ΠΕΦ και του ΣΦΕΕ. Στο συνέδριο, το οποίο αποτελεί το μοναδικό forum διαλόγου πολιτικών υγείας στη χώρα μας που διοργανώνουν από κοινού σύλλογοι ασθενών και απευθύνεται πρωτίστως σε ασθενείς, συμμετείχαν 350 σύνεδροι, εκ των οποίων 240 εκπρόσωποι συλλόγων ασθενών από όλη την Ελλάδα.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός τόνισε την ανάγκη αναθεώρησης των ορίων δαπανών υγείας με σοβαρότητα και τεκμηρίωση. «Με 5,1% του AΕΠ δημόσιες δαπάνες υγείας και με το σημερινό επίπεδο δημόσιας δαπάνης φαρμάκου, η δυνατότητα του συστήματος να ανταπεξέλθει είναι οριακή· χρειαζόμαστε μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο για να λειτουργήσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός. Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την επιτροπή ΗΤΑ πριν τα Χριστούγεννα, ενώ μέχρι τον Ιούλιο του 2018 θα έχει ολοκληρωθεί και η μετεξέλιξη της Επιτροπής σε Οργανισμό ΗΤΑ.

Απαντώντας στην Κατερίνα Κουτσογιάννη, Πρόεδρο του Συλλόγου Ρευματοπαθών Κρήτης και στη Μανιώ Κορλέτη, Αντιπρόεδρο του Συλλόγου ΑγκαλιαΖΩ, οι οποίες μετέφεραν τις σχετικές ερωτήσεις εκ μέρους των ασθενών, ο Υπουργός διαβεβαίωσε ότι κανένας ασθενής που έχει ανάγκη το φάρμακό του δεν πρόκειται να το στερηθεί – και αυτό αποτελεί ηθική δέσμευση του υπουργείου. Ως προς τις τιμές των φαρμάκων, ανέφερε ότι έχουν ήδη γίνει επιτυχημένες διαπραγματεύσεις με τρεις φαρμακευτικές εταιρείες για την Ηπατίτιδα C, ενώ είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για ακόμη 3 παθήσεις. Τόνισε ότι δεν έχει υπάρξει απόσυρση και “Grexit” κανενός φαρμάκου, παρά τις απειλές, και ότι η πολιτική του Υπουργείου δεν εξαρτάται από το business plan οποιασδήποτε εταιρείας.

«Η κυβέρνηση προχωρά στον επανασχεδιασμό του κράτους πρόνοιας για τους χρονίως πάσχοντες, και όλους τους πολίτες… Είναι απόλυτη ανάγκη να δεχόμαστε πληροφόρηση από τους πολίτες για το αν οι πρακτικές θα είναι επιτυχημένες ή όχι», τόνισε στην ομιλία της η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κα Θεανώ Φωτίου. «Τα επίπεδα που λειτουργούν για την πρόνοια στην Ελλάδα είναι τρία: 240 Κέντρα κοινότητας, 13 περιφερειακά παρατηρητήρια και η Διεύθυνση κοινωνικής ένταξης και συνοχής», πρόσθεσε.

Ο Dr. Stanimir Hasurdjiev, ιδρυτής και Πρόεδρος του Bulgarian National Patients’ Organization, του μεγαλύτερου ενιαίου φορέα ασθενών της Βουλγαρίας με 80 οργανώσεις-μέλη, ο οποίος είναι επίσης, μέλος του ΔΣ του Europen Patients Forum, παρουσίασε το παράδειγμα της Βουλγαρίας, όπου μέσα από την Ίδρυση της Εθνικής Οργάνωσης Ασθενών, επετεύχθη η συμμετοχή των ασθενών σε όλα τα όργανα λήψης αποφάσεων για την πολιτική υγείας και η ανάπτυξη πρωτοβουλιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως το Patient Access Partnership, προτρέποντας του Έλληνες ασθενείς να οργανωθούν με αντίστοιχο τρόπο.

Παρουσιάζοντας τα ευρήματα πανευρωπαϊκής έρευνας για τον βαθμό συμμετοχής των ασθενών στη λήψη αποφάσεων για τις πολιτικές υγείας, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Υγείας και Αναπληρωτής Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Κυριάκος Σουλιώτης ανέφερε ότι η Ελλάδα ανήκει στις χώρες με χαμηλό ποσοστό συμμετοχής των ασθενών στη λήψη των αποφάσεων και με χαμηλή επίδρασή τους. Όπου υπάρχει οργανισμός-ομπρέλα, αυτός λειτουργεί υποστηρικτικά σε πιο ενεργή συμμετοχή και μεγαλύτερη επίδραση των ασθενών.

Στην πρώτη θεματική ενότητα του Συνεδρίου που αφορούσε την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, εν όψει της εφαρμογής του νέου συστήματος που εισήχθη με το πρόσφατο νομοσχέδιο, διεξήχθη συζήτηση υπό τον συντονισμό του Χρήστου Λιονή, Καθηγητή Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Διευθυντή της Κλινικής Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Συμμετείχαν: ο Αναπληρωτής Γ.Γ. του Υπουργείου Υγείας Σταμάτης Βαρδαρός, ο Dr. Silviu Domente, Senior Adviser, Health Policy, Division of Health Systems & Public Health, WHO Regional Office for Europe και επικεφαλής του Γραφείου του ΠΟΥ στην Αθήνα, ο Πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, Χρήστος Δαραμήλας και η Άννα Μαστοράκου, Πυρηνικός Ιατρός, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πατρών και Πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ.

Η δεύτερη ενότητα του Συνεδρίου ήταν αφιερωμένη στα ειδικά θέματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς της Περιφέρειας και πραγματοποιήθηκε υπό τον συντονισμό της Αντιπροέδρου του ΣΟΦΨΥ Σερρών Κατερίνας Νομίδου. Συμμετείχαν: η Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, Ελένη Μαυρομμάτη, ο Κωνσταντίνος Θανόπουλος, Πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας N. Δωδεκανήσου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Κυκλάδων, Ιωάννης Δεναξάς και ο Μαιευτήρας-Γυανικολόγος στο ΓΝ Θήρας, Ιάσονας Κριτσωτάκης. 

Η τρίτη ενότητα του Συνεδρίου αφορούσε τα σοβαρά θέματα της πρόσβασης των ασθενών στο φάρμακο και πραγματοποιήθηκε υπό τον συντονισμό του Προέδρου της «Θετικής Φωνής»- Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος, Νίκου Δέδε. Συμμετείχαν: ο ΓΓ του Υπουργείου Υγείας Γιώργος Γιαννόπουλος, η Α’ Αντιπροέδρος του ΕΟΦ και Πρόεδρος της ΠΕΦΝΙ Δέσποινα Μακριδάκη, ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σωτήρης Μπερσίμης, ο Γιώργος Καπετανάκης, Γραμματέας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛ.ΟΚ), η Φαίη Κοσμοπούλου, Γενική Διευθύντρια ΠΕΦ και ο Δημήτρης Αναγνωστάκης, Μέλος ΔΣ του ΣΦΕΕ. φάρμακα όπως τα ορφανά, τα αντιρετροϊκά, κ.ά.

Στην τελευταία ενότητα του Συνεδρίου, οκτώ οργανώσεις ασθενών παρουσίασαν καλές πρακτικές που έχουν εφαρμόσει σε σχέση με την ενημέρωση και πρόληψη, τη χρήση της τεχνολογίας (e-Health), την υποστήριξη των μελών τους, την οργάνωσή τους, την κινητοποίηση των εθελοντών κ.λπ. Οι Οργανώσεις που συμμετείχαν ήταν οι: ΑγκαλιάΖΩ – Όμιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου, Σύλλογος Ρευματοπαθών Κρήτης,  Σύλλογος Καρκινοπαθών-Εθελοντών-Φίλων-Ιατρών «ΚΕΦΙ» Αθηνών, Πανελλήνια Ένωση Σπανίων Παθήσεων (ΠΕΣΠΑ), Πανελλήνιος Σύλλογος για την Κυστική Ίνωση ”Hellenic Cystic Fibrosis Association”, Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και συγγενών διαταραχών, Σύλλογος Καρκινοπαθών και φίλων Ν. Αργολίδας «Η Αλληλεγγύη», ενώ παρουσιάστηκε και η «Ευρωπαϊκή Ακαδημία Ασθενών».

Χορηγοί του συνεδρίου ήταν οι εταιρείες: Pfizer  (Μέγας Χορηγός) και Υποστηρικτές οι ABBVIE, AMGEN, Bristol-Myers Squibb, GENESIS Pharma, ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ ΛΙΛΛΥ, NOVARTIS, ROCHE, SANOFI, Siemens Healthineers.

Check Also

Υπέρ της επαναφοράς στην κανονική λειτουργία του Παίδων Πεντέλης και του Σισμανογλείου ψήφισε το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής

Το Περιφερειακό Συμβούλιο της Αττικής, στο πλαίσιο της χθεσινής του συνεδρίασης, εξέδωσε ψήφισμα με το …