Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Μάριος Θεμιστοκλέους: Αύριο παραλαμβάνουμε την πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων – Πότε θα γίνουν οι επόμενες παραδόσεις

Μάριος Θεμιστοκλέους: Αύριο παραλαμβάνουμε την πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων – Πότε θα γίνουν οι επόμενες παραδόσεις

471 άτομα εμβολιάστηκαν μέχρι στιγμής στα 5 νοσοκομεία αναφοράς της Αθήνας, είπε πριν από λίγο ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Σύμφωνα με τον ίδιο, αναφέρθηκε ένα περιστατικό μη σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης που αντιμετωπίστηκε επιτυχώς.

Αύριο συνεχίζονται οι εμβολιασμοί στα 5 νοσοκομεία της Αθήνας και ξεκινούν επίσης οι εμβολιασμοί στα 4 νοσοκομεία της Περιφέρειας.

«Αύριο, 29 Δεκεμβρίου, παραλαμβάνουμε την πρώτη μεγάλη παρτίδα της Pfizer

83.850 δόσεων, η οποία θα κατανεμηθεί στα 5 κεντρικά αποθηκευτικά σημεία, έτσι ώστε από εκεί να γίνει η διανομή στα εμβολιαστικά κέντρα των νοσοκομείων», ανακοίνωσε ο κ. Θεμιστοκλέους, συμπληρώνοντας ότι ανά εβδομάδα θα ακολουθήσουν και οι επόμενες παραδόσεις των εμβολίων της Pfizer στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα:

  1. 419.250 δόσεις έως τέλος Ιανουαρίου
  2. 333. 450 δόσεις έως τέλος Φεβρουαρίου
  3. Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει από την Pfizer 1.255.800 δόσεις και αυτός ο αριθμός είναι πιθανόν να αυξηθεί, εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση καταλήξει σε συμφωνία για επιπλέον 100.000.000 δόσεις.
  4. Στις δόσεις αυτές θα προστεθούν και παραδόσεις της Moderna, η οποία αναμένει την έγκριση για το εμβόλιό της από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων στις 6 Ιανουαρίου. Πρόκειται για 240.000 δόσεις για το πρώτο τρίμηνο του 2021.
  5. Σε αυτές θα προστεθούν και οι παραδόσεις της AstraZeneca, που αν εξελιχθούν όλα βάσει σχεδίου και έχουμε τις εγκρίσεις, θα έχουμε 500.000 δόσεις τέλος Ιανουαρίου, 800.000 δόσεις τον Φεβρουάριο, 1.500.000 δόσεις τον Μάρτιο και 2.200.000 δόσεις τον Απρίλιο.
  6. Όταν έχουμε τις εγκρίσεις, θα προστεθούν επιπλέον και οι δόσεις από τα εμβόλια των άλλων τριών εταιρειών που είναι σε αναμονή.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα στις 4 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει ο γενικότερος εμβολιασμός των υγειονομικών. Έως τις 20 Ιανουαρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η πρώτη δόση εμβολιασμού των υγειονομικών, των οίκων ευγηρίας, των μονάδων χρόνιας φροντίδας και των Κέντρων Αποκατάστασης, οπότε και θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός του πληθυσμού, σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Τέλος, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε πως, μετά και τη δεύτερη δόση του εμβολίου, οι πολίτες θα μπορούν να λαμβάνουν σε ψηφιακή μορφή πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο θα μπορούν να το αξιοποιούν για προσωπική χρήση και θα περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία του εμβολιαζόμενου (πότε εμβολιάστηκε κλπ.).

Check Also

Εντοπισμός μικροπρωτεϊνών ανοίγει τον δρόμο για εμβόλια κατά του καρκίνου του ήπατος

Ο εντοπισμός ενός συνόλου μικροπρωτεϊνών που παράγονται σε όγκους του ήπατος θα μπορούσε να ανοίξει …