Αρχική / Επικαιρότητα / Η Moderna υπέβαλε αίτηση στον FDA για έγκριση τέταρτης δόσης του εμβολίου της στους άνω των 18

Η Moderna υπέβαλε αίτηση στον FDA για έγκριση τέταρτης δόσης του εμβολίου της στους άνω των 18

Η Moderna ανακοίνωσε ότι υπέβαλε αίτημα στον FDA για την έγκριση μιας δεύτερης αναμνηστικής δόσης του εμβολίου της κατά της covid-19 «για τους ενήλικες άνω των 18 ετών που έχουν ήδη λάβει μία αναμνηστική δόση».

Οι Pfizer και BioNTech είχαν ζητήσει από τον FDA, λίγες ημέρες πριν, έγκριση χορήγησης δεύτερης αναμνηστικής δόσης του εμβολίου τους κατά της covid-19, η οποία όμως αφορά μόνο στους ενήλικες άνω των 65 ετών.

Όπως διευκρινίζει στην ανακοίνωσή της, η Moderna επέλεξε να συμπεριλάβει όλους τους ενήλικες άνω των 18 ετών προκειμένου «να προσφέρει ευελιξία» στις υγειονομικές αρχές, οι οποίες θα πρέπει να ορίσουν «την κατάλληλη χρήση» της δόσης αυτής, για παράδειγμα για τους ηλικιωμένους ή όσους πάσχουν από συννοσηρότητες.

Η φαρμακοβιομηχανία επεσήμανε ότι έχει βασίσει μέρος του αιτήματός της «στα δεδομένα που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στις ΗΠΑ και το Ισραήλ μετά την εμφάνιση της Όμικρον».

Το Ισραήλ ήταν η πρώτη χώρα που ξεκίνησε να χορηγεί τέταρτη δόση εμβολίου κατά της covid-19 από τις αρχές Ιανουαρίου στους άνω των 60 ετών, ενώ από τα τέλη του ίδιου μήνα το πρόγραμμα επεκτάθηκε για όλους τους ενήλικες άνω των 18 ετών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Ωστόσο, ισραηλινή έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην επιστημονική επιθεώρηση New England Journal of Medicine, ανέφερε ότι μια δεύτερη αναμνηστική δόση με τα υφιστάμενα εμβόλια mRNA προσφέρει «οριακό όφελος» στην προστασία από μόλυνση από covid-19 στους νεαρούς ενήλικες χωρίς προβλήματα υγείας. Καθώς, όμως, στην έρευνα συμμετείχε μικρός αριθμός ατόμων, τα αποτελέσματα θα χρειαστεί να εξεταστούν με προσοχή.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Check Also

Ηλικία, φύλο, δείκτης μάζας σώματος και κάπνισμα επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της COVID-19

Η ηλικία, το φύλο, ο δείκτης μάζας σώματος και το κάπνισμα είναι παράγοντες που επηρεάζουν …