Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / Η σημασία της Φυσικοθεραπείας για τους Επιζήσαντες του Καρκίνου

Η σημασία της Φυσικοθεραπείας για τους Επιζήσαντες του Καρκίνου

Ο καρκίνος δεν είναι μία νόσος, αλλά ένα σύνολο 100 διαφορετικών ασθενειών, οι οποίες άλλοτε επιφέρουν τον θάνατο και άλλοτε επιβαρύνουν τον ασθενή με πολλά και σοβαρά προβλήματα που συχνά διαρκούν αρκετά χρόνια. Η μεγάλη πρόοδος της Ιατρικής, ειδικά τις τελευταίες δεκαετίες, έχει βοηθήσει με πολλούς τρόπους τους ασθενείς αυτούς, παρατείνοντας την ζωή τους και βελτιώνοντας την ποιότητά της.

Ωστόσο, η πλήρης επανένταξη των ασθενών αυτών στη συνήθη καθημερινότητά τους δεν είναι πάντα εύκολη, καθώς παρουσιάζουν δυσλειτουργίες σε διάφορα συστήματα του οργανισμού τους, όπως το αναπνευστικό σύστημα και το μυοσκελετικό σύστημα.

Με αφορμή την 1η Ιουνίου, ημέρα κατά την οποία προβάλλονται σε παγκόσμια κλίμακα οι δυσκολίες που έχουν οι «Επιζήσαντες του Καρκίνου», ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ) έρχεται να τονίσει ότι η Φυσικοθεραπεία έχει τη δυνατότητα να μειώσει σε σημαντικό βαθμό αρκετές από τις δυσάρεστες συνέπειες των σοβαρών αυτών ασθενειών. Ιδιαίτερα, όσον αφορά την αναπνοή, την κίνηση, τον πόνο και τα οιδήματα, η βοήθεια που παρέχει η Φυσικοθεραπεία είναι άκρως σημαντική.

Οι διάφορες φυσικοθεραπευτικές παρεμβάσεις τόσο στο αναπνευστικό, όσο και στο μυοσκελετικό σύστημα, είναι σε θέση να βελτιώσουν προοδευτικά την αναπνευστική και φυσική κατάσταση των ασθενών, αλλά και την ψυχολογία τους, όπως σημειώνουν επιστημονικές δημοσιεύσεις από αξιόλογες ερευνητικές ομάδες σε διάφορες χώρες (λ.χ. López-Sendín, 2012; McEwen, 2012).

Ως εκ τούτου, το Επιστημονικό Τμήμα της Καρδιοαγγειακής και Αναπνευστικής Φυσικοθεραπείας – Αποκατάστασης (Ε.Τ.Κ.Α.Φ.Α.) του ΠΣΦ παροτρύνει όσους έχουν επιβιώσει από την ταλαιπωρία του καρκίνου, αλλά έχουν δυσχέρειες με την αναπνοή ή την κίνησή τους, τους πόνους και τα οιδήματα στο σώμα τους, να αναζητήσουν τη βοήθεια ενός φυσικοθεραπευτή κατόπιν συνεννόησης με τον ιατρό τους. Υπάρχουν πάντα περιθώρια καλυτέρευσης βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής τους.

Check Also

Συνάντηση Φυσικοθεραπευτών – Υπουργού Υγείας με θέμα τη σχέση με ΕΟΠΥΥ και το αγκάθι του clawback

Συνάντηση με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών ΠΣΦ – ΝΠΔΔ είχε ο Yπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης …