Αρχική / Επικαιρότητα / Επιπλέον 350 εκατ. δόσεις εμβολίων συνολικά αγοράζει η Ε.Ε. από Pfizer και Moderna

Επιπλέον 350 εκατ. δόσεις εμβολίων συνολικά αγοράζει η Ε.Ε. από Pfizer και Moderna

Επιπλέον 200 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου “Comirnaty” θα διαθέσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι Pfizer και BioΝΤech, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση των εταιρειών. Δεδομένου του νέου συμβολαίου, ο συνολικός αριθμός δόσεων του εν λόγω εμβολίου στην ΕΕ θα φτάσει τα 500 εκατομμύρια έως το τέλος του 2021. Περίπου 75 εκατομμύρια δόσεις αναμένεται να παραδοθούν εντός του β΄ τριμήνου του έτους.

«Αναγνωρίζουμε ότι περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να βοηθήσουμε στην καταπολέμηση αυτού του ιού και στον έλεγχο της παγκόσμιας πανδημίας. Εργαζόμαστε ασταμάτητα για να υποστηρίξουμε την περαιτέρω εξέλιξη της εκστρατείας εμβολιασμού στην Ευρώπη και παγκοσμίως, διευρύνοντας τη δυνατότητα παραγωγής μας. Με αυτή τη νέα συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναμένουμε τώρα να παραδώσουμε αρκετές δόσεις ώστε να εμβολιαστούν τουλάχιστον 250 εκατομμύρια Ευρωπαίοι έως το τέλος του έτους», δήλωσε ο επικεφαλής της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά.

«Η ευρεία πρόσβαση σε καλώς ανεκτά και υψηλής αποτελεσματικότητας εμβόλια είναι ουσιώδης, προκειμένου να σταματήσουμε την πανδημία. Κάνουμε επιπλέον ενέργειες για να αυξήσουμε την ικανότητα παραγωγής μας σε δύο δισεκατομμύρια δόσεις εντός του 2021», δήλωσε από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της BioΝΤech, Ουγούρ Σαχίν, προσθέτοντας ότι εντός του μήνα θα ξεκινήσει η παραγωγή των εμβολίων στο νέο εργοστάσιο της εταιρείας στο Μαρβούργο. «Συνεχίζουμε να αξιολογούμε το πώς θα μπορούσαμε να ανταποκριθούμε σε ακόμη μεγαλύτερη ζήτηση για το εμβόλιό μας στο μέλλον, από κοινού με κυβερνήσεις, αρμόδιες αρχές και εταίρους σε όλα τα επίπεδα», τόνισε ο κ. Σαχίν.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχωρά και στην αγορά 150 εκατομμυρίων επιπλέον δόσεων του εμβολίου της Moderna, με τις επιπλέον δόσεις να αναμένεται να παραδοθούν το γ’ και δ’ τρίμηνο του 2021. Μέχρι στιγμής, έχουν παραγγελθεί συνολικά 310 εκατομμύρια δόσεις του εν λόγω εμβολίου από την Κομισιόν, ενώ η νέα συμφωνία προβλέπει δικαίωμα προαίρεσης για αγορά επιπλέον 150 εκατομμυρίων δόσεων, για παράδοση το 2022.

«Εκτιμούμε ιδιαίτερα την εμπιστοσύνη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Moderna και το mRNA εμβόλιό μας. Με την σημερινή αγορά των επιπλέον 150 εκατομμυρίων δόσεων, η ΕΕ δείχνει την μακροπρόθεσμη δέσμευσή της προς την εταιρεία μας», σχολίασε ο Stéphane Bancel, Διευθύνων Σύμβουλος της Moderna. «Βρισκόμαστε σε συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον καλύτερο τρόπο προετοιμασίας για το 2022, συμπεριλαμβανομένης και της καλύτερης αντιμετώπισης ενδεχόμενων νέων στελεχών του ιού, με την Επιτροπή να έχει δικαίωμα για αγορά επιπλέον 150 εκατομμυρίων δόσεων, για παράδοση το 2022. Η Moderna δεσμεύεται να εργαστεί αδιάκοπα, ώστε να είναι σε θέση να διαθέσει στην αγορά ενισχυμένα εμβόλια που θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις διαφορετικές μεταλλάξεις του ιού και, εν τέλει, συνολικά αυτή την παγκόσμια πανδημία».

Check Also

Ποια πάθηση αυξάνει τις πιθανότητες λοίμωξης από SARS-CoV-2;

Ως ομάδα υψηλού κινδύνου για μόλυνση από τον SARS-CoV-2 θα πρέπει να θεωρούνται οι ασθενείς …