Αρχική / Επικαιρότητα / Βρετανία: Η πρώτη χώρα που έδωσε έγκριση στο νέο εμβόλιο για την Όμικρον

Βρετανία: Η πρώτη χώρα που έδωσε έγκριση στο νέο εμβόλιο για την Όμικρον

Το Ηνωμένο Βασίλειο έγινε η πρώτη χώρα που ενέκρινε το εμβόλιο της Moderna το οποίο είναι προσαρμοσμένο στην παραλλαγή Όμικρον.

Η Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (η πρώτη στον κόσμο που ενέκρινε το αρχικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού) χορήγησε άδεια υπό όρους στο εμβόλιο, το οποίο στοχεύει τόσο στο αρχικό στέλεχος του ιού όσο και στη υποπαραλλαγή Omicron BA.1.

Το εμβόλιο έχει εγκριθεί για χρήση σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω, αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο σχεδιάζει να επικεντρώσει το πρόγραμμα αναμνηστικών εμβολιασμών σε άτομα άνω των 50 ετών και σε ευπαθείς ομάδες.

Η Moderna παρασκευάζει τις δόσεις εδώ και μήνες, οπότε θα πρέπει να είναι διαθέσιμες σύντομα, σημειώνουν οι Financial Times.

Η June Raine, διευθύνουσα σύμβουλος της MHRA, δήλωσε ότι το εμβόλιο έδειξε «ισχυρή ανοσολογική απόκριση» έναντι του στελέχους BA.1, καθώς θα αποτελέσει «ακονισμένο εργαλείο στο οπλοστάσιό μας που θα μας βοηθήσει να προστατευτούμε από αυτή τη νόσο καθώς ο ιός συνεχίζει να εξελίσσεται».

Ο Stéphane Bancel, διευθύνων σύμβουλος της Moderna, δήλωσε ότι η έγκριση υπογράμμισε «την αφοσίωση και την ηγεσία των βρετανικών αρχών δημόσιας υγείας που συμβάλλουν στον τερματισμό της πανδημίας κορονοϊού».

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, αναμένουμε τα επικαιροποιημένα εμβόλια μέσα στον Σεπτέμβριο, ενώ οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν τον Οκτώβρη.

Οι ειδικοί ωστόσο, εκφράζουν την ανησυχία τους για την μετάλλαξη Κένταυρος και εκτιμούν ότι είναι ζήτημα χρόνου να εμφανιστούν κρούσματα και στην Ελλάδα, ειδικά λόγω του τουρισμού.

Check Also

ΣΦΕΕ – Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού 2024: Σημαντική επένδυση για τη χώρα ο παιδικός εμβολιασμός

Με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Εμβολιασμού, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τονίζει τη σημαντική συμβολή …