Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / Αποτελέσματα για τον 2ο διαγωνισμό καινοτομίας “Life Innovation” της APIVITA

Αποτελέσματα για τον 2ο διαγωνισμό καινοτομίας “Life Innovation” της APIVITA

Ολοκληρώθηκε την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου, στο Αμφιθέατρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, ο 2ος διαγωνισμός καινοτομίας “Life Innovation”, ο οποίος είχε προκηρυχθεί τον Απρίλιο του 2018 από την APIVITA, σε συνεργασία με το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Βιοεπιχειρείν».

Την εκδήλωση παρακολούθησαν σημαντικοί εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, της ακαδημαϊκής κοινότητας, αλλά και ένα θερμό κοινό με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον τομέα της καινοτομίας.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Δρ. Βασίλειος Γρηγορίου, Πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, ο καθηγητής Δημήτρης Λεωνίδας, Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Βιοεπιχειρείν»  και ο Δρ. Αλέξανδρος Πίντζας, Διευθυντής του Ινστιτούτου Βιολογίας, Φαρμακευτικής Χημείας και Βιοτεχνολογίας του ΕΙΕ, οι οποίοι υπογράμμισαν την τεράστια σημασία της καινοτομίας, αλλά και την ανάγκη αυτή η προσπάθεια να έχει στήριξη από όλους.

Λαμβάνοντας τον λόγο στη συνέχεια ο κ. Νίκος Κουτσιανάς, Πρόεδρος της APIVITA, υπενθύμισε πως για την εταιρεία η Καινοτομία είναι κομμάτι του DNA της, το οποίο και υπηρετεί από την ίδρυσή της, το 1979. Σημείωσε, επίσης, την επιτακτική ανάγκη ύπαρξης μιας συλλογικής προσπάθειας για στήριξη της καινοτομίας στην Ελλάδα, ώστε αυτές οι μικρές “φωλιές” υγιούς επιχειρηματικότητας να μπορέσουν να αναδειχθούν σε εθνικό επίπεδο, επαναπροσδιορίζοντας την επιχειρηματικότητα στη χώρα.

Τέλος, σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν οι βουλευτές κα Νίκη Κεραμέως, Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, και ο κ.  Γιώργος Μαυρωτάς από το ΠΟΤΑΜΙ, οι οποίοι με τη σειρά τους συμφώνησαν στη μεγάλη σημασία της στήριξης τέτοιων πρωτοβουλιών, καθώς αυτές συμβάλλουν στη μείωση του φαινόμενου του brain drain.

Νικητής του διαγωνισμού αναδείχθηκε ο κ. Αθανάσιος Δεμεσλής, με τη σύμφωνη γνώμη της επιτροπής, αλλά και του κοινού που παρακολούθησε τις παρουσιάσεις και είχε δικαίωμα ψηφοφορίας της προτιμώμενης πρότασης.

Η πρόταση του κ. Δεμεσλή περιελάμβανε τη δημιουργία των φιαλών OliveSmart, οι οποίες θα αναγνωρίζουν την ποιότητα του ελαιολάδου πριν την αγορά του, καθώς θα παρέχεται έλεγχος της ποιότητας σε πραγματικό χρόνο. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την εκπαίδευση των καταναλωτών σε ένα quality-oriented μοντέλο, κάνοντας έτσι το ελληνικό ελαιόλαδο ανταγωνιστικό, αποφέροντας παράλληλα περισσότερα κέρδη και στον παραγωγό, αλλά και ανεβάζοντας έτσι το βιοτικό επίπεδο χιλιάδων ανθρώπων, με κύρια πηγή εισοδήματός τους την παραγωγή ελαιολάδου.

Ο κ. Δεμεσλής θα λάβει μία πλήρη υποτροφία για το πρωτοποριακό πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών «Βιοεπιχειρείν», το οποίο έχει σχεδιαστεί από το Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το Ινστιτούτο Βιολογίας, Φαρμακευτικής Χημείας και Βιοτεχνολογίας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Τη δεύτερη θέση στον διαγωνισμό κατέλαβε η κα Αικατερίνη Κώστογλου, με την ιδέα της για τη δημιουργία ενός σκευάσματος με βάση το σταφύλι, το οποίο θα επιδρά θετικά στα συμπτώματα της ροδόχρου ακμής. Στην τρίτη θέση βρέθηκε η κα Μαρία Χατζηγεωργίου, με την πρόταση δημιουργίας ενός συστήματος επαναπλήρωσης καλλυντικού προϊόντος που θα δίνει τη δυνατότητα στον καταναλωτή να φτιάξει τον δικό του εξατομικευμένο συνδυασμό προϊόντων, ώστε να καλύψει τις ανάγκες της επιδερμίδας του.

Check Also

Η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Μια συζήτηση περί επενδύσεων και καινοτομίας

Την Παρασκευή 12 Απριλίου, στο πλαίσιο των εργασιών του 9ου Delphi Economic Forum, η Πανελλήνια …