Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / To ΝΙΜΤΣ παραχωρεί 50 κλίνες στο ΕΣΥ λόγω έξαρσης COVID-19 και γρίπης

To ΝΙΜΤΣ παραχωρεί 50 κλίνες στο ΕΣΥ λόγω έξαρσης COVID-19 και γρίπης

Η έξαρση των κρουσμάτων COVID-19 και γρίπης που παρατηρείται την τρέχουσα περίοδο οδήγησε το ΝΙΜΤΣ στην παραχώρηση 50 κλινών ΜΑΦ και ΜΕΘ στο ΕΣΥ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ασφυκτική πίεση που υφίστανται τα νοσοκομεία.

Κοινή απόφαση των Υφυπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας και Υγείας προβλέπει την παραχώρηση από το Νοσηλευτικό Ίδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού (Ν.Ι.Μ.Τ.Σ.) 50 κλινών νοσηλείας και κλινών αυξημένης φροντίδας και εντατικής θεραπείας, ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες δημόσιας υγείας σχετικά με την αντιμετώπιση του κορoνοϊού COVID-19, από 1η Ιανουαρίου 2024 έως και 31 Μαρτίου 2024.

Βάσει της εν λόγω απόφασης, για το ίδιο χρονικό διάστημα, το Νοσηλευτικό Ίδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού (Ν.Ι.Μ.Τ.Σ.) εντάσσεται στο γενικό σύστημα εφημεριών του ΕΣΥ και το προσωπικό του αποζημιώνεται για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα εφημεριών του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), με επιβάρυνση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Υγείας.

Παράλληλα με την έξαρση των περιστατικών COVID-19, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί και η έξαρση της γρίπης, η οποία έρχεται να επιβαρύνει περαιτέρω τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα, με την ΠΟΕΔΗΝ να καταγγέλλει πολύωρες αναμονές των ασθενών στα Επείγοντα προκειμένου να εξεταστούν.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Επίκουρου Καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκα Μαγιορκίνη, υπάρχει υπερτριπλασιασμός των ασθενών με κορονοϊό.

Check Also

ΕΕΠΕ: Θετική η νομοθετική ρύθμιση περί συνεργασίας ιδιωτών – δημοσίου, αλλά όχι αρκετή για αλλαγή του ΕΣΥ

Η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος σε ανακοίνωή της κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με …