Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / ΠΙΣ: Να αποκατασταθούν άμεσα σε αξιοπρεπή επίπεδα οι αποδοχές των γιατρών ΕΣΥ

ΠΙΣ: Να αποκατασταθούν άμεσα σε αξιοπρεπή επίπεδα οι αποδοχές των γιατρών ΕΣΥ

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, με την υπ΄ αριθμ. 2/2024 απόφασή της, έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις του νόμου 4472/2017, βάσει των οποίων καταβάλλονταν οι μισθοί στους επικουρικούς και ειδικευόμενους ιατρούς του ΕΣΥ κατά την περίοδο 2017 έως 2022. Όμοια απόφαση είχε εκδώσει προγενέστερα και το Συμβούλιο Επικρατείας για τους μόνιμους γιατρούς του ΕΣΥ.

Κατά τον Άρειο Πάγο και το ΣτΕ, οι επαναλαμβανόμενες περικοπές των αποδοχών των γιατρών του ΕΣΥ, που ξεκίνησαν από την πρώτη επιβολή των μνημονίων, αντίκεινται στις αρχές του Ειδικού Μισθολογίου, της αναλογικότητας (άρθρο 25 του Συντάγματος) και της ισότητας στα δημόσια βάρη (άρθρο 4 του Συντάγματος). Ως εκ τούτου, είναι ανίσχυρες.

Μετά τις επανειλημμένες αποφάσεις των Ανώτατων Δικαστηρίων, η ελληνική πολιτεία οφείλει ν΄ αντιληφθεί πως πρέπει να αποκαταστήσει το Ειδικό Ιατρικό Μισθολόγιο, ώστε οι απολαβές των ιατρών να ανέλθουν σε αξιοπρεπή επίπεδα, αλλιώς οι προκηρύξεις γιατρών θα συνεχίσουν να αποβαίνουν άγονες και το ΕΣΥ να αποψιλώνεται από ιατρικό δυναμικό, με τραγικές επιπτώσεις στη χώρα.

Καθώς οι απολαβές των ιατρών του ΕΣΥ είναι υποδιπλάσιες των Ευρωπαίων συναδέλφων τους, η εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων αποτελεί αυτονόητο ελάχιστο βήμα σύγκλισης.

Να θυμίσουμε τέλος τη νομοθετημένη από τον Δεκέμβριο 2022 υποχρέωση της κυβέρνησης να εκδώσει Κοινή Υπουργική Απόφαση προκειμένου να αναμορφώσει τα κίνητρα για τις άγονες και νησιωτικές περιοχές – υποχρέωση που αθετεί διαρκώς, παρά τα έγγραφα και τις διαρκείς υπομνήσεις του ΠΙΣ.

Η διατήρηση αυτής της στάσης έναντι των ιατρών του ΕΣΥ δύσκολα πείθει για την αφετηρία της, δεδομένων των αποτελεσμάτων.

Check Also

ΠΙΣ: Η υποστελέχωση αποκλειστική ευθύνη της Πολιτείας – 1.000 ευρώ επίδομα από τον Σύλλογο σε κάθε γιατρό που θα βοηθήσει

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, με σημερινή ανακοίνωσή του, ασκεί σκληρή κριτική στην Πολιτεία ως προς …