Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / ΠΙΣ: Απολύτως αδικαιολόγητες οι ευθείες ή συγκεκαλυμμένες απειλές του Υπουργείου κατά των παθολόγων

ΠΙΣ: Απολύτως αδικαιολόγητες οι ευθείες ή συγκεκαλυμμένες απειλές του Υπουργείου κατά των παθολόγων

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), με επιστολή του, αντέδρασε στις απειλές του Υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, απέναντι στους ιδιώτες γιατρούς παθολόγους για επιβολή τιμωρητικών μέτρων, όπως ο αποκλεισμός από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, εάν δεν στηρίξουν το ΕΣΥ στις περιοχές με υποστελεχωμένες δομές υγείας. Παράλληλα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας ότι ο συγκεκριμένος τρόπος αντιμετώπισης των γιατρών θα έχει για το Υπουργείο τα αντίθετα αποτελέσματα από τα επιδιωκώμενα.

Ειδικότερα, η επιστολή του ΠΙΣ αναφέρει:

Κύριε Υπουργέ, 

Με έκπληξη ακούμε απειλητικές δηλώσεις σας στη Βουλή αναφορικά με τους παθολόγους που ασκούν ιδιωτικά την Ιατρική σε περιοχές με υποστελεχωμένα Νοσοκομεία. Πληροφορούμαστε, επίσης, για προφορικές και γραπτές αιτήσεις Διοικητών Νοσοκομείων προς Ιατρικούς Συλλόγους για παροχή στοιχείων επικοινωνίας των συναδέλφων αυτών. 

Κατ’ αρχάς, να επισημάνουμε ότι ουδέποτε μας έχετε θέσει το πρόβλημα που επικαλείστε τώρα ως κατεπείγον, καίτοι αυτό είναι γνωστό εδώ και χρόνια. Κατά συνέπεια, οι ευθείες ή συγκαλυμμένες απειλές είναι απολύτως αδικαιολόγητες, πέραν τού ότι στην πράξη θα επιδεινώσουν το πρόβλημα, γεγονός που υποθέτουμε ότι δεν επιδιώκετε.  

Για διευκόλυνσή σας, υπενθυμίζουμε τα κάτωθι: 

α. Η Παθολογία ως ειδικότητα είναι ελάχιστα ελκυστική και τέτοιες ενέργειες θα την ωθήσουν στις απωθητικές. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι από τα κύρια αντικίνητρα για την ένταξη στο θεσμό του προσωπικού γιατρού είναι αντίστοιχες προβλέψεις του νόμου.

β. Τέτοιες αναφορές εν ηρεμία (καθώς δεν έχουμε ούτε πανδημία, ούτε πόλεμο, ούτε φυσική καταστροφή) απέχουν της καλώς νοούμενης δημοκρατικής διοίκησης, καθώς διαταράσσουν ουσιαστικά τη δυνατότητα άσκησης της Ιατρικής. 

γ. Ελλοχεύει ο κίνδυνος φυγής των ιατρών από περιοχές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα και, ταυτόχρονα, δεν ελκύουν κανένα που βρίσκεται στα μεγάλα αστικά κέντρα ή την αλλοδαπή. 

δ. Αφορούν ανθρώπους στους οποίους η πολιτεία έχει ήδη φερθεί με “νταηλίκι”, χωρίς αποτελέσματα, στο παρελθόν (απόλυση από το ΙΚΑ το 2014, διακοπή συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ το 2018), στερώντας από τους πολίτες πολύτιμες ιατρικές υπηρεσίες.

Αντιλαμβανόμαστε ότι το ΕΣΥ είναι ελάχιστα ελκυστικό και για το λόγο αυτό σας έχουμε υποβάλει κατ’ επανάληψη προτάσεις, τις οποίες δεν αξιοποιείτε. Ειδικά για τις άγονες περιοχές, έχετε μια κολοσσιαία εκκρεμότητα, την αναπροσαρμογή του επιδόματος αγόνου με καθυστέρηση πέραν των 12 μηνών, καθώς νομοθετήθηκε το 2022 με πρόβλεψη η ΚΥΑ να εκδοθεί έως τα τέλη Ιουνίου του 2023!

Επιπλέον, έναντι του ιατρικού κόσμου εκκρεμούν από πλευράς σας υποχρεώσεις από το 2022, όταν νομοθετήθηκε η σύναψη ΣΣΕ μεταξύ ΠΙΣ και ΕΟΠΥΥ, την οποία προκλητικά έχετε θέσει στο αρχείο των πράξεων, καίτοι ενίοτε λεκτικά την αξιοποιείτε. Πρόσφατα, δε, προστέθηκε και σειρά μέτρων που αφορούν στους εργαστηριακούς γιατρούς, τα οποία συνολικά παραμένουν λόγια. 

Κύριε Υπουργέ,

Το πρόβλημα του ΕΣΥ είναι μείζον και επί ελλείψεως χρημάτων ιδιαιτέρως πολύπλοκο. Αλλά με απειλές και βία μόνο επιπλοκές θα πρέπει να αναμένετε. Και, βεβαίως, λυπούμαστε να προβλέψουμε ότι οι “μεταρρυθμίσεις” που αφορούν στον ελεύθερο χρόνο των νοσοκομειακών ιατρών μικρή επίδραση θα έχουν, αν έχουν κάποια. 

Σε κάθε περίπτωση, ο ΠΙΣ είναι εκ του νόμου ο επίσημος σύμβουλος της πολιτείας, η οποία όποτε αξιοποίησε τις προτάσεις του είχε θετικά και μόνον αποτελέσματα. Προϋπόθεση, βεβαίως, είναι οι απειλές να ανακληθούν και να διαθέσετε ευήκοον ους.

Check Also

Προς ενεργειακή αναβάθμιση/ανακαίνιση το Κέντρο Παιδοψυχικής Υγιεινής της Παιδικής Πολυκλινικής Αθηνών

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη παρέστησαν σήμερα, Τρίτη …