Αρχική / Επικαιρότητα / Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Νομοθετική πρόταση για ψηφιακό διαβατήριο αυτόν τον μήνα από την ΕΕ

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Νομοθετική πρόταση για ψηφιακό διαβατήριο αυτόν τον μήνα από την ΕΕ

Noμοθετική πρόταση για ψηφιακό διαβατήριο εμβολιασμού αναμένεται να παρουσιαστεί μέσα στον Μάρτιο, όπως ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν με ανάρτησή της στο twitter:

«Ο στόχος είναι να παρέχουμε:

– Απόδειξη ότι ένα άτομο έχει εμβολιαστεί

– Αποτελέσματα τεστ για όσους δεν μπορούσαν να κάνουν ακόμη εμβόλιο

– Πληροφορίες για την ανάκαμψη από COVID19», σημειώνει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υπογραμμίζοντας ότι το έγγραφο θα σέβεται την προστασία δεδομένων, την ασφάλεια και το απόρρητο.

Υπέρ της ταχείας ανάπτυξης και καθιέρωσης ευρωπαϊκού ψηφιακού διαβατηρίου εμβολιασμού τάχθηκε και ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, ερχόμενος συχνά σε αντίθεση με το επιχείρημα της Άνγκελα Μέρκελ περί ίσης μεταχείρισης εμβολιασμένων και μη.

«Θα έπρεπε ήδη να εργαζόμαστε πυρετωδώς για το ευρωπαϊκό διαβατήριο εμβολιασμού – καλύτερα, μάλιστα, για το ψηφιακό στα έξυπνα κινητά τηλέφωνα», δήλωσε ο κ. Μάας στην εφημερίδα BILD, αναφέροντας ότι «σε αυτή την πανδημία χάσαμε πολύτιμο χρόνο, επειδή δεν προετοιμάσαμε εγκαίρως λύσεις για προβλήματα που μπορούσαν να προβλεφθούν». Σύμφωνα με τον ίδιο, το «διαβατήριο εμβολιασμού» θα πρέπει να είναι έτοιμο προς χρήση το καλοκαίρι.

«Γι’ αυτό χρειάζεται να υπάρχει και η βεβαιότητα σχετικά με το εάν πράγματι οι εμβολιασμένοι είναι λιγότερο μεταδοτικοί», διευκρίνισε, επισημαίνοντας ότι δεν θεωρεί ζήτημα αλληλεγγύης το να πρέπει οι εμβολιασμένοι, για λόγους δήθεν δίκαιης αντιμετώπισης, να στερούνται βασικά δικαιώματά τους για περισσότερο χρόνο απ’ όσο είναι απαραίτητο.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Check Also

Υψηλός κίνδυνος επαναμόλυνσης SARS-CoV-2 λόγω διαδοχικών παραλλαγών της Omicron

Πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2024 στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Science, αναλύει …