Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / Novo Nordisk και Microsoft αξιοποιούν τα big data και την τεχνητή νοημοσύνη για ανάπτυξη νέων φαρμάκων

Novo Nordisk και Microsoft αξιοποιούν τα big data και την τεχνητή νοημοσύνη για ανάπτυξη νέων φαρμάκων

Η Novo Nordisk και η Microsoft έχουν συνάψει μια νέα στρατηγική συνεργασία σε κεντρικό επίπεδο για να συνδυάσουν τις υπηρεσίες της Microsoft, το cloud και την τεχνητή νοημοσύνη (AI) με τις δυνατότητες ανακάλυψης και ανάπτυξης νέων φαρμακευτικών σκευασμάτων της Novo Nordisk.

Η Microsoft παρέχει την τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης (AI), τα βασικά επιστημονικά μοντέλα και τη μακροχρόνια τεχνογνωσία της, συνεργαζόμενη με τους ειδικούς επιστήμονες του τομέα της υγείας της Novo Nordisk, με στόχο την επιτάχυνση του τομέα έρευνας και ανάπτυξης της εταιρείας.

«Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι για αυτή τη νέα συνεργασία που μας επιτρέπει να συνεργαζόμαστε στενά με τους ειδικούς της Microsoft καθώς προσπαθούμε να επεκτείνουμε τις δυνατότητες της ψηφιακής επιστήμης και της τεχνητής νοημοσύνης της εταιρείας μας», δήλωσε ο Lars Fogh Iversen, Senior Vice President, Digital Science & Innovation της Novo Nordisk. «Μαζί, βρισκόμαστε σε μια νέα πορεία ώστε να επιτρέψουμε την ταχύτερη και κλιμακούμενη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) στην ανακάλυψη φαρμακευτικών σκευασμάτων, οδηγώντας τελικά σε περισσότερες πρωτοποριακές λύσεις, με όφελος στην αποτελεσματικότητα των προιόντων και με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών των ασθενών».

«Η συνεργασία με τη Novo Nordisk είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για εμάς ώστε να προωθήσουμε την τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) και να την εφαρμόσουμε με τρόπο που να ενισχύει την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών του ανθρώπου», δήλωσε ο Vijay Mital, Corporate Vice President, AI Architecture & Strategy, του τμήματος τεχνολογίας και έρευνας της Microsoft. «Για να επιτευχθεί αυτή τη φιλοδοξία, η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) πρέπει να χρησιμοποιήσει κάθε τύπο πληροφοριών που οι ειδικοί σε θέματα υγείας θεωρούν πολύτιμες ενώ παράλληλα απαιτείται στενή συνεργασία μεταξύ πολλών ειδικοτήτων και των δύο εταιρειών».

Τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) που προκύπτουν από τη συνεργασία της Novo Nordisk με τη Microsoft θα εφαρμοστούν στις δύο ακόλουθες περιπτώσεις χρήσης:

  • Η πρώτη περίπτωση χρήσης επικεντρώνεται στην αυτοματοποιημένη σύνοψη και ανάλυση πληροφοριών από πηγές, όπως η βιβλιογραφία, τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, οι επιστημονικές εκθέσεις και τα διεθνή φόρουμ, προκειμένου να αποκτηθούν νέες και ευρύτερες επιστημονικές γνώσεις.
  • Η δεύτερη περίπτωση χρήσης στοχεύει στην ανάπτυξη μοντέλων που προβλέπουν τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει αθηροσκληρητική καρδιαγγειακή νόσο, που προκαλείται από συσσώρευση λιπών, χοληστερόλης και άλλων ουσιών μέσα και πάνω στα τοιχώματα των αρτηριών. Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) θα χρησιμοποιηθεί επίσης για τον εντοπισμό νέων θεραπευτικών στόχων και τον καθορισμό βιοδεικτών της νόσου.

Οι δύο εταιρείες αναπτύσσουν μία πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ), όπου ένα σύνολο μεγάλων ψηφιακών μοντέλων θα εκτελεί πολλαπλές διεργασίες. Αυτό θα επιτρέψει την έναρξη νέων έργων και υποθέσεων χρήσης, σε συνεχή βάση, καθ’ όλη τη διάρκεια της πολυετούς συνεργασίας μεταξύ των δύο εταιρειών.

Check Also

Μνημόνιο συνεργασίας ΕΟΔΥ – Δήμου Αθηναίων για την αντιμετώπιση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων

Με στόχο τη διαμόρφωση κοινού μετώπου στην προστασία της Δημόσιας Υγείας και την ανάπτυξη και …