Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / Κρούει τον κώδωνα ο ΠΙΣ: Ανεκτέλεστο το 60% των παραπεμπτικών για μαστογραφία

Κρούει τον κώδωνα ο ΠΙΣ: Ανεκτέλεστο το 60% των παραπεμπτικών για μαστογραφία

Ο ΠΙΣ κρούει για το θέμα τον κώδωνα του κινδύνου τόσο στην Πολιτεία, όσο και στις γυναίκες άνω των 40 ετών, καθώς οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι για κάθε 8 μαστογραφίες που δεν έγιναν εγκαίρως, θα διαγνωστεί στο επόμενο διάστημα 1 καρκίνος του μαστού σε προχωρημένο στάδιο.

Η προειδοποίηση αυτή του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου βασίζεται στα στοιχεία που δείχνουν ότι, ενώ το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου «Απόστολος Δοξιάδης» υλοποιείται κανονικά βοηθώντας γυναίκες να υποβληθούν ετησίως σε προληπτική μαστογραφία, τα στοιχεία δείχνουν ότι το 60% από τα SMS που απεστάλησαν μέσα σε ένα έτος δεν είχε αποτέλεσμα, καθώς οι παραλήπτριες αφήνουν ανεκτέλεστα τα παραπεμπτικά.

Κάποιες από αυτές τις γυναίκες, οι λιγότερες, ίσως έχουν κάνει ήδη ή έχουν προγραμματίσει τη μαστογραφία τους ιδιωτικά, γεγονός που δεν είναι σε θέση να γνωρίζει το κράτος, εφόσον δεν υπάρχει ακόμα εθνικός, ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς. Οι υπόλοιπες, ωστόσο, απλά αμελούν να υποβληθούν στην εξέταση είτε επειδή είναι ελλιπώς ενημερωμένες για την αναγκαιότητα, είτε επειδή δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε μαστογράφο.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Δρ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, «βεβαίως, αν λειτουργούσε καθολικά και σωστά ο θεσμός του οικογενειακού ιατρού, θα ήλεγχε και θα παρακινούσε τις γυναίκες για τη σωτήρια εξέταση. Εφόσον αυτό δεν υπάρχει ακόμα, πρέπει να βρούμε όλοι τρόπους να ενημερώνουμε συνεχώς τις γυναίκες και να φροντίζουμε ώστε να αξιοποιηθεί στο έπακρο το ‘όπλο’ της πρόληψης μέσω του προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου».

Check Also

ΠΙΣ: Αυστηρές ποινές πλέον σε όσους ασκούν βία κατά των γιατρών

Περιλήφθηκε ως άρθρο 33 στον νόμο 5090/24 περί ποινικών κωδίκων διάταξη που προβλέπει αυστηρές ποινές …