Αρχική / Επικαιρότητα / Ασφαλής και αποτελεσματική η Ιβουπροφαίνη, σε δόσεις μέχρι 1200 mg ημερησίως

Ασφαλής και αποτελεσματική η Ιβουπροφαίνη, σε δόσεις μέχρι 1200 mg ημερησίως

Η ιβουπροφαίνη είναι φάρμακο αποτελεσματικό και ασφαλές  όταν δίνεται σε δόσεις  μέχρι 1200mg ημερησίως. Παραμένει, δε, βασικός πυλώνας στο αναλγητικό οπλοστάσιο, με πολυάριθμες τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές, μελέτες και δεκαετίες κλινικής εμπειρίας. Σε αυτά τα συμπεράσματα κατέληξε πρόσφατο Expert Forum, το οποίο πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 16 ειδικών/experts από τους χώρους της Κλινικής Φαρμακολογίας, Γενικής Ιατρικής, Παθολογίας, Γαστρεντερολογίας, Παιδιατρικής, Νευρολογίας, Γηριατρικής, Χειρουργικής, Γυναικολογίας και Φαρμακευτικής. Τα παραπάνω συμπεράσματα παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη Τύπου που οργάνωσε η Reckitt Health, με αφορμή και τα 50 χρόνια κυκλοφορίας της ιβουπροφαίνης.

Οι συμμετέχοντες στο Expert Forum, όπως τόνισε ο κ. Άρις Γκόβας, Γενικός Ιατρός, έδωσαν την εμπειρία της ειδικότητάς τους όσον αφορά την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της ιβουπροφαίνης στην καθημερινή κλινική πράξη, καταλήγοντας στο ότι, μεταξύ των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ), η ιβουπροφαίνη με τη μορφή υγρής κάψουλας έχει συγκριτικά χαμηλό κίνδυνο καρδιαγγειακών, γαστρεντερολογικών, νεφρικών και ηπατικών  ανεπιθύμητων ενεργειών. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, ως προς τις ανεπιθύμητες ενέργειες, η ιβουπροφαίνη μπορεί να συγκριθεί με το χάπι ζάχαρης (placebo): συγκεκριμένα, κατά τις κλινικές δοκιμές, ανεπιθύμητες ενέργειες αναφέρει το 16% των συμμετεχόντων που λαμβάνουν placebο, ενώ για την ιβουπροφαίνη το αντίστοιχο ποσοστό είναι 17%. Οι δε ανεπιθύμητες ενέργειες φαίνεται να εξαρτώνται από τη δόση, τα συγχορηγούμενα φάρμακα και τον πληθυσμό ασθενών.

Όπως σημείωσε ο κ. Γκόβας, όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι το μέγιστο αναλγητικό αποτέλεσμα δίδεται με τη δόση των 400mg/dose,  παρόλο που η ιβουπροφαίνη προτείνεται και χρησιμοποιείται λανθασμένα σε δόσεις των 600mg για οξύ άλγος. Αυτή είναι μία λάθος θεωρία και αντίληψη που θα πρέπει να «σπάσει».

Όσον αφορά στη διαχείριση του πονοκεφάλου, η άμεση θεραπεία είναι σημαντική για τη βελτιστοποίηση του αναλγητικού αποτελέσματος: Πλήρης αναλγησία, το ταχύτερο δυνατό, στην χαμηλότερη δόση. Σύμφωνα με τους ειδικούς και με βάση τις κατευθυντήριες οδηγίες για την Κεφαλαλγία Τάσεως, η ιβουπροφαίνη των 400mg συνιστάται ως θεραπεία πρώτης επιλογής, αφού είναι κλινικά αποδεδειγμένο ότι συνδυάζει και τα 3 προ απαιτούμενα, κατέληξε ο κος Γκόβας.

Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι σταδιακά η ιβουπροφαίνη εδραιώνεται ευρέως, με 2,4 εκατ. σχετικές συνταγές να έχουν εκτελεστεί μόνο το 2018.

Η ιβουπροφαίνη στη μορφή της υγρής κάψουλας είναι το  φάρμακο με τη μεγαλύτερη ασφάλεια και ευελιξία (καλύτερο αποτέλεσμα –  ταχύτερη έναρξη δράσης – μικρότερη δοσολογία) στην τρίτη ηλικία, και όχι μόνο. Ωστόσο, δεν πρέπει να χορηγείται για μεγάλο χρονικό διάστημα στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με πολλαπλά νοσήματα, διευκρίνισε η κα Χρυσάνθη Σαρδέλη, Αναπλ. Καθηγήτρια Κλινικής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ.

Ως προς τα παιδιά και την Παιδιατρική, σύμφωνα με όσα ανεφέρθηκαν στο Expert Forum, η ιβουπροφαίνη συνιστάται πλέον από τους παιδιάτρους για την αντιμετώπιση του  παιδιατρικού πυρετού και του πόνου, ενώ σήμερα προτιμάται η μονοθεραπεία και όχι η θεραπεία με εναλλάξ χρήση ιβουπροφαίνης και παρακεταμόλης, καθώς με αυτό τον τρόπο μειώνεται η αποτελεσματικότητα, διευκρίνισε η κα Σαρδέλη.

Στη Γυναικολογία, αλλά και στις λοιπές χειρουργικές ειδικότητες, με την ιβουπροφαίνη επιτυγχάνεται μία πιο ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος του μετεγχειρητικού πόνου, χωρίς να παραγνωρίζεται και η μεγάλη αποτελεσματικότητά της στην αντιμετώπιση της δυσμηνόρροιας, επεασήμανε η κα Σαρδέλη, η οποία είναι επίσης Μαιευτήρας-Γυναικολόγος και Αναπαραγωγική  Τοξικολόγος.

Όπως σημείωσε, δε, η κα Σαρδέλη, η αποτελεσματικότητα της ιβουπροφαίνης αποδεικνύεται και από τον σχετικό αριθμό NNT (Number Needed to Treat – αριθμός που δηλώνει πόσοι άνθρωποι χρειάζεται να πάρουν ένα φάρμακο, προκειμένου να θεραπευτεί ένας εξ αυτών). Ο ΝΝΤ για τη συγκεκριμένη ουσία είναι ιδιαίτερα χαμηλός, κυμαινόμενος μεταξύ 1,5 και 2,6.

Μάλιστα, η ειδικός δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η ευρεία χρήση ΜΣΑΦ είναι και ο βασικός λόγος που η Ευρώπη απέφυγε τη μάστιγα των οπιοειδών που παρατηρείται στις ΗΠΑ.

Συμπερασματικά, όλοι οι συμμετέχοντες στο Expert Forum κατέληξαν στο ότι η ιβουπροφαίνη μπορεί να δοθεί από τους Επαγγελματίες Υγείας ως αναλγητικό για αποτελεσματική και μακράς διάρκειας ανακούφιση από τον καθημερινό πόνο, με απόλυτη ασφάλεια.

Τέλος, αποφασίστηκε η πραγματοποίηση από το Εργαστήριο Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, με τη συνεργασία Επιστημονικών Ιατρικών Εταιρειών Γενικής Ιατρικής π.χ. της ΕΕΕΕΠ και του ΕΚΟΓΙ,  ενός συστηματικού review και μετανάλυσης, με τίτλο «Συγκριτική εκτίμηση της ασφάλειας της ιβουπροφαίνης σε σχέση με την παρακεταμόλη».

Check Also

Οι ήπιες ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ένδειξη ότι το εμβόλιο λειτουργεί και ο οργανισμός ανταποκρίνεται

Τα αποτελέσματα κλινικών μελετών, που αφορούν στη χρήση εμβολίων για την προφύλαξη από ιογενείς ή …