Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Γεωργιάδης από την Πάτρα: Σε 24 ώρες έτοιμο να ξαναλειτουργήσει το «Καραμανδάνειο»

Γεωργιάδης από την Πάτρα: Σε 24 ώρες έτοιμο να ξαναλειτουργήσει το «Καραμανδάνειο»

Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, σε παρέμβασή του σήμερα το πρωί στην εκπομπή «Συνδέσεις» με τον Κώστα Παπαχλιμίντζο και τη Χριστίνα Βίδου, στην ΕΡΤ1, αναφέρθηκε στην πυρκαγιά που ξέσπασε χτες, 9 Ιουλίου, στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων «Καραμανδάνειο» στην Πάτρα, λέγοντας τα εξής:

«Κατ΄ αρχάς θέλω να συγχαρώ τον Διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, τον κ. Καρβέλη, ο οποίος άμεσα με ενημέρωσε και εισηγήθηκε να γίνει προληπτικά η μεταφορά όλων των ανθρώπων και των ασθενών, χωρίς να τεθεί κίνδυνος στη ζωή τους. Αυτό κατέστη εφικτό, γιατί η απόφαση για την εκκένωση ελήφθη πάρα πολύ γρήγορα. Θέλω να συγχαρώ τη Διοικήτρια, αλλά και όλο το προσωπικό του νοσοκομείου, γιατί θα μπορούσε η χθεσινή πυρκαγιά να είχε εξελιχθεί πάρα πολύ άσχημα.

Έχω έρθει να δω τις ζημιές, καθώς η φωτιά επεκτάθηκε και έπληξε και το νοσοκομείο, το οποίο είναι το μοναδικό Παιδιατρικό Νοσοκομείο σε όλη τη Δυτική Ελλάδα. Τελικά οι ζημιές είναι μικρές και νομίζω ότι θα είμαστε έτοιμοι σε 24 ώρες να λειτουργήσουμε ξανά.

Υπάρχει μέσα λίγος καπνός και προφανώς θα χρειαστεί να περάσουν κάποιες ώρες για να μην είναι βαριά η ατμόσφαιρα, αλλά σε γενικές γραμμές, πλην κάποιων πολύ μικρών υλικών ζημιών, το νοσοκομείο είναι σε καλή κατάσταση. Τα πρόσφατα έργα ανακαίνισης που κάναμε, όπως οι επιπλέον σωλήνες νερού, βοήθησαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς κι έτσι το σύστημα λειτούργησε.

Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας, δίνουν μία τεράστια μάχη με τις φλόγες».

Ως προς την άρνηση των ιδιωτών γιατρών να εργαστούν σε δημόσια νοσοκομεία, ο Υπουργός Υγείας σημείωσε: «Εμείς δεν αντιδικούμε με την ιατρική κοινότητα, ούτε έχουμε κανένα λόγο να υποχρεώσουμε κανέναν να κάνει κάτι που δεν θέλει. Όμως σε ένα πλαίσιο καλόπιστης συνεννόησης, πρέπει όλοι να μπορούμε να συνεννοούμαστε. Υπάρχουν περιοχές της χώρας στις οποίες έχουμε κάνει επανειλημμένα πολλές προσκλήσεις για την πρόσληψη μονίμου προσωπικού σε ειδικότητες όπως είναι οι παθολόγοι και οι παιδίατροι, και βγαίνουν διαρκώς άγονες. Υπάρχει νοσοκομείο που έχουμε κάνει 14 φορές πρόσκληση για 4 παθολόγους και έχουμε 14 φορές μηδέν προσλήψεις. Παραδείγματος χάρη η Κως. Ταυτόχρονα, όμως, σε αυτές τις περιοχές υπάρχει πληθώρα στις συγκεκριμένες ειδικότητες στον ιδιωτικό τομέα. Τι λέμε εμείς στο Υπουργείο Υγείας; “Είσαι ιδιώτης γιατρός; Καμία αντίρρηση, το σεβόμαστε. Όμως δεν μπορείς να αδιαφορείς για το αν λειτουργεί το νοσοκομείο και για το αν οι συνάδελφοί σου δουλεύουν 24 ώρες το 24ωρο”.

Εχθές οι Διοικητές των νοσοκομείων των περιοχών αυτών, πήραν τηλέφωνο  με δική μας εντολή έναν – έναν όλους τους γιατρούς αυτών των νοσηλευτικών ειδικοτήτων και τους κάλεσαν να προσληφθούν και να κάνουν εφημερίες με μπλοκάκι, χωρίς να χρειαστεί να εκδώσω καμία υπουργική απόφαση. Δεν γνωρίζω ακόμα τα αποτελέσματα αυτής της πρόσκλησης, όταν ενημερωθώ θα σας πω.

Εμένα η διάθεσή μου δεν είναι να λάβω “υποχρεωτικά” μέτρα. Τα υποχρεωτικά μέτρα είναι η τελευταία λύση που έχει στα χέρια του το κράτος. Από την άλλη, δεν μπορώ και ως Υπουργός Υγείας να υποκρίνομαι ότι ένα νοσοκομείο μπορεί να λειτουργεί χωρίς παθολόγο, αυτό δεν γίνεται».

Check Also

Προς ενεργειακή αναβάθμιση/ανακαίνιση το Κέντρο Παιδοψυχικής Υγιεινής της Παιδικής Πολυκλινικής Αθηνών

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη παρέστησαν σήμερα, Τρίτη …